Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, vă propun, în continuarea sezonului expozițional 2024, la Galeria ARTOTECA, o expoziție ce – și dorește să repună în discuție relația dintre formă și fond.
Ion Pantilie, autorul lucrărilor prezente pe simezele galeriei bucureștene, s-a născut în 27martie, 1945, la Pitești. În 1982 a absolvit cursurile Universității de Arte, București.
Despre pictura recentă a artistului, Adrian Mihalache, afirma:
Avem de a face cu tente de culoare puse à plat, prin care sunt construite dreptunghiuri, triunghiuri, benzi, sau forme mai capricioase, cu racordări elegante. Dacă mai vechile sale lucrări îmi păreau înrudite ca textură cu Mark Rothko, cele de față mi se par oarecum din familia lui Klee. Ele au, însă, ca sorginte, o serie de tablouri expuse anterior de artist. Pe fundalul alb al acestora, el a trasat riguros figuri geometrice, ale căror colțuri le-a scăldat în intervenții irizate de culori pastelate. Este o cale pe care, temporar a abandonat-o, considerând-o dificil de dezvoltat. A făcut-o, însă, acum, din dorința de a se reînnoi și a se depăși. Interesant este că Ion Pantilie repune aici în valoare perspectiva, dar o face în cheie ludică, am putea spune, parodică. Avem de a face cu linii de fugă, dar aceeași imagine poate fi privită ca un drum înspre depărtări, sau ca o dispunere verticală de benzi din ce în ce mai înguste, adică o urcare pe fundal. Formele geometrice ajung, în evoluția lor spațială, să se confunde cu fundalul, apărând că se dizolvă în el. Sentimentul privitorului este de echilibru, serenitate și armonie, stare la care ajungi după încercări grele, prin care treci cu îndoială și durere, dar din care ieși purificat.
Curatorii expoziției sunt Liviu Nedelcu și Gheorghe Dican.
Vernisajul expoziției va avea loc, luni, 18 martie 2024, ora 17.00, la Galeria ARTOTECA (Șoseaua Mihai Bravu, nr. 4. Sector 2, București)