Ziua Culturii Naționale la BMB

De ziua Culturii Naționale, vă așteptăm la Sala Mică a Palatului Național al Copiilor și în filialele noastre să sărbătorim alături de mari actori și muzicieni români printr-o serie de evenimente dedicate publicului de toate vârstele.

Programul evenimentelor se deschide în ziua de 12 ianuarie, la ora 10.00 la Artoteca BMB din Șoseaua Mihai Bravu, cu Lecția de poezie. Sub motto-ul “porni Luceafărul”, Lecția de poezie va aduce ascultătorilor versuri inedite în lectura autorilor: George Călin, Nicoleta Tudor, Vasilica Ilie, Dumitru Bădiță, Claudia Bota, , Liliana Liciu, Florin Grigoriu, Adrian Bulgaru, Liliana Popa, Daniela și Florin Căprar, Ioan Rațiu, Magda Băcescu, Ștefan Apostol, Doina Ghițescu, Maria Niculescu și Gabriela Tănase.

Apoi îi așteptăm pe iubitorii de poezie  și muzică,  luni 14 ianuarie,  de la ora 18, la Sala mică a Palatul Național al Copiilor, unde ne putem bucura împreună de recitalul Eminescu – făclie de veghe, susţinut de renumitul actor  Dorel Vişan şi de talentatul flautist Ion Bogdan Ştefănescu. Printre poemele eminesciene ce vor putea fi ascultate în această formulă, amintim Umbra lui Istrate Dabija Vodă, Venere și madonă, Mortua est, Epigonii, Monologul lui Luca Arbore, flautistul Ion Bogdan Ștefănescu urmând să interpreteze compoziţii proprii, dar şi lucrări de Dimitrie Cantemir, Theodor Grigoriu, Horațiu Rădulescu şi Doina Rotaru.

Vă invităm apoi să reveniți, marți 15 ianuarie, tot la ora 18, de data aceasta la Biblioteca Dimitrie Cantemir din strada Viitorului, nr. 52, la recitalul Din valurile vremii, susţinut de actorii Ionuţ Kivu şi Irina Ungureanu şi grupul coral Pro Contemporania. Veți putea reasculta poeme din lirica de dragoste eminesciană, precum O, rămâi, Făt-Frumos din tei, Floare-albastră, Pe lângă plopii fără soț, Peste vârfuri, Lacul şi nu numai, dar şi piese corale româneşti reprezentative, precum Limba românească de Gavriil Muzicescu, Brâul de Pretorian Vlaiculescu sau Urare de dragoste, de Irina Odăgescu.

Și nu sunt singurele surprize pentru ziua de 15. Cei ce vor să cunoască mai multe despre opera marelui poet Mihai Eminescu sunt așteptați la bibliotecile Nicolae Labiș (Str. Brașov nr. 6), Gheorge Șincai (Str. Prelungirea Ferentari nr. 5), Bogdan Petriceicu Hașdeu (Str. Traian nr. 2) și George Topîrceanu ( Str. Veteranilor nr. 7-9), la  întâlniri cu expoziții de carte ce conțin materiale din și despre opera poetului național.

La Biblioteca  Mihai Eminescu (Str. Valea Prahovei nr. 3), sărbătorim data de 15 ianuarie printr-un club de lectură în cadrul căruia copiii se vor putea familiariza cu cele mai frumoase poezii eminesciene, în timp ce la Biblioteca Vasile Alecsandri pregătit un atelier în cadrul căruia cei mici se pot distra îmbinând literatura cu activitatea practică.

Câteva cuvinte despre cei ce ne vor încânta în zilele dedicate lui Mihai Eminescu:

  • Ion Bogdan Ştefănescu (prim flautist al Filarmonicii „George Enescu” şi solist al Filarmonicii „Banatul”, Timişoara) are o activitate concertistică susţinută, atât în postură solistică, cât şi ca membru în diverse formaţii camerale precum Trio Contraste, Profil, cvintetul ”George Enescu” , duo flaut – harpă alături de Ion Ivan Roncea sau duo flaut-pian alături de pianistul Horia Mihail în cadrul turneelor naţional „Flautul de aur” şi „Flautul fermecat”. În 2006 a înființat ansamblul Barock Orchestra al cărui solist şi dirijor este.
  • Dorel Vișan este un actor, director și poet român. A interpretat peste 40 de roluri în teatru, în cea mai variată gamă, de la Molière la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar în film a avut peste 50 de roluri în producții românești și internaționale.

De-a lungul carierei sale, a fost laureat cu numeroase premii:

Actorul Dorel Vișan a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

În anul 1995 a avut loc debutul său literar cu poezii, în revista Steaua. A publicat până în prezent 4 volume de versuri. Numele său a fost inclus în antologiile Poeți clujeni contemporani (1997) și Un pahar cu lumină. Poeți contemporani clujeni (antologie bilingvă româno-maghiară, 2005). Dorel Vișan este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj.

 

  • Irina Ungureanu este consultant artistic gr. I la N.A.T.C. ,,I.L.Caragiale”, Bucuresti (Romania), Vicepreședinte al Asociației Culturale Intersectio, Manager și profesor la Studio Galapagos și actor colaborator la Teatrul Odeon, Teatrul L.S. Bulandra, Teatrul George Ciprian Buzău, Teatrul Fani Tardini Galați, Teatrul Foarte Mic, teatru independent
  • Ionuț Kivu este actor al Teatrului Odeon, absolvent UNATC L. Caragiale”, secţia Actorie, absolvită în iunie 2002, cu media 10 (şef de promoţie); studii aprofundate, absolvite în iunie 2003, cu media 10; Doctor U.N.A.T.C. în domeniul Teatru (octombrie 2009).

 

Organizatori: Biblioteca Metropolitană Bucureşti

Parteneri : Pro Contemporania, The Culture Hub, Societatea Culturală „Apollon” România

Parteneri media: Radio România Cultural, Mediatrust, România TV, Liternet,  Agenţia de carte, Observator cultural, Viewfinder Solutions, Mişcarea de rezistenţă, MKlasika.

 

Participarea la evenimente este gratuită. Pentru evenimentele de la Palatul Național al Copiilor din data de 14 ianuarie și Biblioteca Dimitrie Cantermir din data de 15 ianuarie,  rezervările se fac la adresa de email comunicare@bibmet.ro .