Biblioteca – lăcaş de cultură

Biblioteca – lăcaş de cultură

 

Spaţiile Bibliotecii Metropolitane din Sectorul 2, cunoscute deja sub numele de Artotecă si Mediatecă, vă așteaptă la evenimentele  culturale ce au loc sub egida Centenarului și nu numai.  Cele două lăcaşuri, ambele situate pe şoseaua Mihai Bravu nr.4, ne oferă bucuria de a participa la viaţa cultural-artistică a  Bucureştiului.

Deschise de curând, din luna iunie a acestui an, au intrat rapid în circuitul favorit al iubitorilor de artă şi de  frumos, bucurându-se astfel, de succes, precum  şi de un numeros public participant la toate activităţile organizate.

Mediateca, concepută ca un sanctuar artistic, unde vizitatorii, amatori şi profesionişti , pot găsi arta sub forma de albume tipărite, CD-uri,  DVD-uri, casete audio şi video, dar şi sub forma interactivă a  evenimentelor live. Aceste  întâlniri muzicale sunt organizate săptămânal, sub titlul ”Muzica şi Muzicienii României Interbelice”, în fiecare zi de marţi, la orele 17.00, unde vă aşteaptă soprana Livia Daniela Rădulescu, doctor în muzică. Artist cu vastă experientă în ţară şi străinătate, ne introduce cu multă pasiune printre bijuteriile muzicale în formă audio şi printre expunerile în Power Point despre marile personalităţi în domeniu. De asemenea, auditoriul primeşte informaţii scrise despre cele expuse la întâlnirile organizate la Mediatecă, acestea dorindu-se a fi un suport de curs iniţiator.

Artoteca, deschisă publicului larg ca loc de întâlnire cu Arta, de data aceasta sub formă vizuală, scrisă şi vorbită, ne îmbie, mai mereu, cu o lansare de carte, cu prelegeri ţinute de personalităţi marcante în domeniu sau  vernisaje inedite, reunite in Stagiunea Permanentă de Artă Plastică TEMEIURI.

Vernisajele au loc în fiecare lună, sunt organizate de Centrul Cultural HDU si Fundaţia Adevăr, sunt coordonate de curatorii  Dr.Radu George Serafim si Ana Maria Nilă, cu sprijinul Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Datorită lor, Artoteca este un colt de linişte şi armonie, unde vizitatorul se poate retrage  din tumultul vieţii cotidiene, contemplând nestingherit pe simeze, lucrări de grafică, gravuri, tablouri lucrate in manieră clasică sau modernă, ori in tehnică combinată, ceea ce incită ochiul  iubitorilor de gen.

În Artotecă, prin Proiectul Bucureștiul Interbelic, inițiat de Primăria Sectorului 2 in parteneriat cu Biblioteca Metropolitană, se organizează seri cu subteme culturale ce au loc saptămânal, in  fiecare miercuri, la orele 17. Proiectul prevede întâlniri, prelegeri, conferințe, lansări de carte, discursuri, toate activitățile fiind  susținute de unii din cei mai reputați oameni de cultură si stiință din România, care au acceptat cu mare drag să fie alături de noi, bucureștenii, în acest an centenar și, mai ales să ne  împărtășească  din experiența proprie, uneori chiar lucruri doar de ei știute.  Ne mândrim cu invitați ca domnul Dr.Radu George Serafimcritic de artă și scriitor, care ne invită la atelierele  despre pictorii romani ai perioadei interbelice. Dl.Sorin Vasilescu – prof.dr.arhitect– conferința despre problemática devenirii arhitecturii interbelice în capitală, dl. Dr.Tudor Octavian – publicist și jurnalist care explică pe înțelesul tuturor ce înseamnă să pictezi, să ai expoziții personale, sistemul de valori în domeniu, atât în țară, cât și în străinătate, dl.Mircea Bunescu – regizor de film documentar și director de imagine- ne încântă privirile cu filme despre viața pictorilor interbelici și ne prezintă filmografia interbelică.         Dl.ing. Octavian Udriște alege ca subtemă – „Personalități ale tehnicii și industriei românești în Centenar” demonstrând cu prisosință că arta cochetează subtil și e permanent necesară în detaliile și prezentarea produselor finite din industrie si tehnică.

Vă invităm să descoperiți, personal, lumea culturală a celor două lăcașuri din sectorul 2,  ale Bibliotecii Metropolitane București, dar vă întâmpinăm cu drag și pe site-ul nostru oficial , oferindu-vă detalii despre oferta noastră culturală. (Marilena Taloș)