Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) continuă să ofere tuturor utilizatorilor acces la informaţii variate, necesare dezvoltării durabile, perfecţionării şi progresului fiecărui individ.
Invităm publicul să viziteze cele 20 de filiale BMB deschise în prezent pentru a împrumuta gratuit documente, asigurându-l că sunt luate toate măsurile sanitare necesare. Sunt oferite serviciile de bibliotecă de bază: înscriere, rezervare titluri, împrumut şi restituire.
Pentru publicul care preferă sursele de informare online, bibliotecile oferă pe paginile lor de socializare (Facebook, YouTube sau Instagram) informaţii din cele mai variate domenii, în cele mai variate forme: informări şi recomandări, cursuri şi ateliere, documentare şi chiar mici expoziţii virtuale.
Iar ca să ne cunoaștem mai bine, pe pagina principală de Facebook a BMB puteți face cunoștință cu câteva dintre filialele noastre prin intermediul unor prezentări: Filiala Otilia Cazimir (luni, ora 12:00), Filiala Petre Ispirescu (miercuri, ora 10:00) şi Filiala Dimitrie Bolintineanu (vineri, ora 14:00) şi puteţi dialoga cu bibliotecarii prin intermediul rubricii #vremsastim pe pagina Filialei Ion Creangă (duminica).
Azi citesc, mâine voi fi mândru
Iată, se apropie vacanţa cu paşi repezi şi nu pregetăm să postăm informaţii noi, surprinzătoare şi foarte folositoare pentru toţi cei care ne urmăresc.
Ne pregătim de luni cu o „Prezentare de noutăţi” pe pagina Filialei Ion Creangă, ca să ne lăudăm miercuri în rubrica „Ce am mai citit?” (ora 12:00 sau 18:00) pe pagina Filialei Costache Negruzzi. Tot miercuri, Filiala Nicolae Labiş postează „Din lirica lumii”, iar joi Filiala Gheorghe Șincai are nevoie de ajutor ca să se decidă „Cartea sau filmul sau ambele”.
Dintre recomandările făcute de bibliotecari pe paginile filialelor, veți găsi Păzea, se-ntoarce Moș Crăciun! de Pascal Bruckner, O săptămână în decembrie de Sebastian Faulks, Viaţa începe vineri de Ioana Pârvulescu, Inocenţii de Ioana Pârvulescu, Întoarcere în secolul 21 de Ioana Pârvulescu, Viața pe un peron de Octavian Paler, Repere intelectuale ale Dreptei româneşti de Cristian Pătrăşconiu şi o carte care se potriveşte de minune cu sărbătorile… Hygee. Arta daneză a fericirii de Marie Tourell Soderberg.
Catalogul online vă stă permanent la dispoziţie pe site-ul BMB şi vă reamintim că, în baza permisului, puteţi să rezervaţi orice titlu aflat în colecţiile celor 20 filiale deschise în prezent.
Am aflat pentru tine
Bibliotecarii BMB au pregătit din nou rubrici care să-i mulțumească pe căutătorii de informații. Astfel, marţi, Filiala Nicolae Labiș postează pe la ora 15:00, câteva curiozităţi „De prin lume adunate”.
Miercuri descoperiţi „Curiozități din lumea vie” de pe pagina Filialei Gheorghe Șincai sau, după preferinţe, lucruri mai puţin ştiute despre autori în cadrul rubricii „Curiozităţi literare” pe pagina Filialei Dimitrie Bolintineanu. Şi fiţi pregătiţi! Duminică, Filiala Vasile Alecsandri vă va pune la încercare cunoştinţele în rubrica „Ştiaţi…”.
(Re)activitatea distractivă
Pentru cei mici, luni, începând cu ora 10:00, pe platformele de socializare ale BMB (pagina de Facebook, YouTube şi Instagram), cât şi pe cele ale Teatrului de păpuşi Licurici, continuăm cu noi poveşti din seria spectacolelor online ale proiectului „Licurici și… Tolba cu povești”. Tot luni, de la ora 18:00, Filiala Marin Preda le dă întâlnire pe Zoom copiilor între 10 și 14 ani la un „Club de lectură”.
Miercuri, copiii pot urmări, de la ora 17:30, atelierul „Lectură și artă la bibliotecă” pe pagina Filialei Ion Neculce, iar Teatrul de umbre al Filialei Liviu Rebreanu va prezenta în cadrul Proiectului Ora de Poveşti, „Cadoul pierdut” adaptare după povestea cu acelaşi nume a Mariei Bianca Vladu, 7 ani (joi, ora 18:00) şi Adaptarea după povestea „Spiriduş Sprintenuş” scrisă de Cristina Beatrice Preda (vineri, ora 10:00)
Sâmbătă, Filiala Petre Ispirescu vă invită să participaţi online la jocul interactiv cu simboluri de sărbători „Ghici ce poate fi aici?” (ora 12:00), iar neastâmpăraţii creativi pot participa la atelierul de „Idei creative” de pe pagina Filialei Ion Neculce.
Poveşti (re)povestite aşteaptă copiii pe pagina Filialei Vasile Alecsandri, sâmbătă dimineaţa (ora 11:00) şi duminică seara (ora 19:00).
Pagini de istorie… călătoare
Luni, Filialele Dimitrie Cantemir şi Costache Negruzzi (ora 12:00) reamintesc copiilor despre „Revoluţia Română din 1989”, o filă de istorie întoarsă marţi şi de Filiala Costache Negruzzi în rubrica „Istoria la feminin” (12:00 şi 18:00).
Filiala Petre Ispirescu vă aşteaptă luni, de la ora 18:30, cu un nou documentar în cadrul rubricii Călător prin țara mea: „Transalpina – loc de poveste”, iar joi, Filiala Cezar Petrescu, vă va prezenta în pagina sa un alt loc de poveste „Mănăstirea Voroneţ”.
Filiala Alexandru Odobescu vă invită prin intermediul rubricii „Istorie şi poveste” să vedeţi cum arăta „Crăciunul în vremuri de mult trecute” (vineri, ora 9:30) sau cum arăta „Biserica Sfântul Ștefan din București”, pe pagina Filialei Lucian Blaga (duminică, ora 9:00).
Arta, de la colind la culoare
Pe pagina de Facebook a BMB, iubitorii de muzică clasică sunt invitați de luni până vineri, de la ora 18:00, să vizioneze înregistrări inedite cu colinde în interpretarea unor artiștii deosebit de talentaţi, realizate în cadrul Proiectului Opera la Bibliotecă.
Artoteca BMB postează pe pagina sa de Facebook subiecte noi: despre pictorul italian Masaccio (luni, ora 12:00), despre tabloul Stradă în Paris pe timp de ploaie de Gustave Caillebotte (marţi, ora 12:00), despre sculptorița româncă Ionela Lăzureanu (joi, ora 09:00), despre tabloul Pădurea din Fontainebleau de Camille Corot (miercuri, ora 12:00) şi despre data la care a fost deschis pentru public Muzeul Național Cotroceni (duminică, ora 12:00).
Sărbători şi tradiţii
De luni până joi, de la ora 9:30, Filiala Alexandru Odobescu va arăta tuturor care este „Povestea acadelei baston” şi cum arată Crăciunul în Jamaica, în Oaxaca sau în Turku.
De luni până sâmbătă, între 9:00 şi 10:00, Filiala Lucian Blaga nu numai că întreabă „Ştiaţi că…?” dar vă dă şi răspunsuri: „Legende despre bradul de Crăciun”, „Povestea bradului de Crăciun”, despre „Prima felicitare de Crăciun tipărită în lume”, despre „Primul brad de Crăciun împodobit în România”, „Legenda lui Moş Crăciun” şi în ce constă „Magia Crăciunului, care este „Povestea colindului Silent Night” şi „Tradiţia colindatului la români”.
Filiala George Coşbuc ajunge la concluzia că e „Treabă serioasă și împodobirea bradului!” (miercuri, ora 7:00) aşa că joi, după ora 10:00, vă întreabă dacă nu mai bine „Primiţi cu colinda?”. Şi alte şi alte filiale vor acoperi săptămâna cu cele mai frumoase informaţii despre sărbători: „Legenda primului brad de Crăciun” (luni, Filiala Vasile Alexandri), „Tradiţii şi datini de Crăciun” (marţi, Filiala Gheorghe Şincai şi joi, ora 15:00, Filiala Nicolae Labiş), alte „Tradiții, obiceiuri și superstiții în ajunul Crăciunului” (vineri, Filiala Dimitrie Bolintineanu) sau „Crăciunul pe glob” (sâmbătă şi duminică, de la ora 12:00, Filiala Costache Negruzzi).
În acest mod, filialele BMB pun permanent la dispoziţia publicului informații cât mai variate, din toate domeniile cunoașterii – geografie, istorie, știință, artă muzicală sau teatrală, tururi virtuale, curiozități, activități și jocuri pentru copii, idei creative, informări despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre personalități marcante, articole de interes și impact public etc.– creând astfel o punte de comunicare culturală nu numai pentru utilizatorii BMB, ci pentru întreaga comunitate.
Rămâneți conectați la Biblioteca Metropolitană București,
o alternativă informativă a curentului cultural bucureștean!