Activități în preajma sărbătorilor, în săptămâna 14-20 Decembrie

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) continuă să ofere tuturor utilizatorilor acces la informaţii variate, necesare dezvoltării durabile, perfecţionării şi progresului fiecărui individ.

Invităm publicul să viziteze cele 20 de filiale BMB deschise în prezent pentru a împrumuta gratuit documente, asigurându-l că sunt luate toate măsurile sanitare necesare. Sunt oferite serviciile de bibliotecă de bază: înscriere, rezervare titluri, împrumut şi restituire.

Pentru publicul care preferă sursele de informare online, bibliotecile oferă pe paginile lor de socializare (Facebook, YouTube sau Instagram) informaţii din cele mai variate domenii, în cele mai variate forme: informări şi recomandări, cursuri şi ateliere, documentare şi chiar mici expoziţii virtuale.

Iar ca să ne cunoaștem mai bine, pe pagina principală de Facebook a BMB, puteți face cunoștință cu câteva dintre filialele noastre prin intermediul unor prezentări: Filiala Emil Gârleanu (luni, ora 12:00), Filiala Alexandru Macedonski (miercuri, ora  10:00), Filiala Ioan Slavici (vineri, ora 14:00) și Filiala George Coșbuc (duminică, ora 12:00).

Azi citesc, mâine voi fi mândru

Ne-am imaginat iniţial că şcoala online va scădea apetitul copiilor pentru „stat la calculator” şi iată că s-a dovedit a nu fi adevărat. Nicio recreaţie nu e prea mică pentru a intra pe câteva pagini cu informaţii noi, surprinzătoare şi foarte folositoare.

Începem de luni cu „Ghicitoarea zilei” la ora 12:00, pe pagina Filialei Elena Văcărescu și rezolvăm dilema Filialei Gheorghe Șincai: „Cartea sau filmul sau ambele”.

Nu știți care sunt cele mai mici ziare din lume? Ei bine, puteți afla miercuri, la ora 09:00, pe pagina Filialei Lucian Blaga despre „Terra Nostra” și „Vossa Senhoria”.

Dacă vă întrebați „Ce am mai citit?” (miercuri, ora 12:00 sau 18:00), poate cei „101 scriitori ai lumii” (vineri ora 10:00 sau 18:00) de pe pagina Filialei Costache Negruzzi vă vor oferi un răspuns. Ce altceva? Poate poezii „Din lirica lumii” pe pagina Filialei Nicolae Labiş (miercuri, ora 15:00), pe pagina Filialei George Coşbuc unde „Joia e… de poezie” încă de la prima oră (7:00) sau „Dacă e joi, e poezie” și pe pagina Filialei Vasile Alecsandri. Mai mult? Sigur, Parada Cărților ne aduce… „Cartea de vineri” defilând (încă de la 7:00!) pe pagina Filialei George Coşbuc, asta dacă nu au fost suficiente marți și joi „Propunerile de la cititori” de pe pagina Filialei B.P. Hasdeu.

Dintre recomandările făcute de bibliotecari pe paginile filialelor, veți găsi pentru copiiO scrisoare pentru Moş Crăciun de Walko, Poveste de Crăciun de Charles Dickens, Cum a furat Grinch Crăciunul de Dr. Seuss, pentru adulțiistorie: Până în ultima clipă de Traudl Junge, Pământul și cerul lui Jacques Dorme de Andrei Makine, critică și literatură: Testamentul lui Abraham de Igor Bergler, Chenzine literare de Tania Radu, Mesaj de departe de Nicholas Sparks, Cândva am fost prințesă. Coșmarul unei mame de Jacqueline Pascarl, informare, dezvoltare personală și spirituală: Noua fermă a animalelor și criza economică globală de Mario Sepi și Anna-Maria Darmanin, Globalizarea nimicului. Cultura consumului și paradoxurile abundenței de George Ritzer, Marea şansă a existenţei. Evoluția și dezvoltarea omului de Alice Roberts, Dezvoltarea intuiției de Shakti Gawain, Întrebări privitoare la credinţă de Gianfranco Ravasi, Cei doisprezece de William Gladstone.

Catalogul online vă stă permanent la dispoziţie pe site-ul BMB şi vă reamintim că, în baza permisului, puteţi să rezervaţi orice titlu aflat în colecţiile celor 20 filiale deschise în prezent.

Știute sau… mai puțin știute

Bibliotecarii BMB au pregătit din nou rubrici care să-i mulțumească pe căutătorii de informații.

Luni, Filiala B.P. Hasdeu postează despre „Lucruri interesante despre lumea în care trăim”, marți, aflați despre „Clădiri antice care mai sunt folosite și în zilele noastre: Teatrul din Epidaurus și Pagoda Horyu-ji” pe pagina Filialei Lucian Blaga (ora 9:00) şi câteva „Curiozităţi de prin lume adunate” pe pagina Filialei Nicolae Labiș (ora 15:00). Tot marţi, de la ora 10.00, puteți merge pe pagina de Facebook a BMB unde veți afla curiozități din lumea bibliotecilor prin rubrica „Fără biblioteci, nu există civilizație”.

Ce semnificație are ziua de „16 decembrie în istorie”? aflați miercuri, de la ora 10:00, pe pagina Filialei Petre Ispirescu. Tot miercuri, puteţi afla lucruri mai puţin ştiute despre autori în cadrul rubricii „Curiozităţi literare” de pe pagina Filialei Dimitrie Bolintineanu.

Joi, puteți afla „Curiozități din lumea vie” de pe pagina Filialei Gheorghe Șincai, iar rubrica „Știați că?” vă așteaptă cu noutăți pe pagina Filialei Ion Creangă și pe pagina de Facebook a BMB (ora 10.00).

Sâmbătă, Filiala Vasile Alecsandri vă pune la încercare cunoştinţele în rubrica „Ştiaţi…”, iar duminică Filiala Ion Creangă invită publicul să participe interactiv la un dialog deschis prin intermediul rubricii #vremsastim. De asemenea, Filiala Lucian Blaga va posta, de la ora 9:00, două documentare interesante: „Teleenciclopedia, 55 de ani de la prima difuzare” (sâmbătă) și „Povestea Casei-Pian, unicat în România” (duminică).

(Re)activitatea distractivă

Pentru cei mici, luni, începând cu ora 10:00, pe platformele de socializare ale BMB (pagina de Facebook, YouTube şi Instagram), cât şi pe cele ale Teatrului de păpuşi Licurici, continuăm cu noi poveşti din seria spectacolelor online ale proiectului „Licurici și… Tolba cu povești”. Tot luni, de la ora 18:00, Filiala Marin Preda le dă întâlnire pe Zoom copiilor între 10 și 14 ani la un Club de lectură.

Miercuri, copiii pot urmări, de la ora 17:30, atelierul „Lectură și artă la bibliotecă” pe pagina Filialei Ion Neculce, iar de la ora 09:30 sunt invitați pe pagina Filialei Alexandru Odobescu la un atelier creativ în care vor putea învăţa cum se face un ornament Portocale cu cuişoare. De asemenea, copiii sunt invitați să participe miercuri la „Atelierul de creatie al bibliotecarului” şi sâmbătă la „Ora de povești” pe pagina Filialei Gheorghe Şincai.

Filialei Petre Ispirescu vă invită online joi, de la ora 10:00, să participaţi la un joc de perspicacitate în care puteţi dezlega Ghicitori de sărbători, vineri, de la 16:00, vă aşteaptă la un atelier de creativitate cu tema Cum să-l desenăm pe Moș Crăciun în câțiva pași, iar duminică vă așteaptă cu povestioara Cadoul de Crăciun de Emilia Plugaru.

Copiii mai pot participa la atelierele creative de pe pagina Filialei Dimitrie Cantemir (joi) şi de pe pagina Filialei Ion Neculce (sâmbătă) şi vineri pe pagina Filialei Ion Creangă la Sezătoarea muzicală, un atelier pentru copii 0-8 ani, transmis live de pe pagina sa.

Pagini de istorie…

Marţi, Filiala Alexandru Odobescu vă invită prin intermediul rubricii „Istorie şi poveste”, În vizită la STB – 1934 (09:30).

Filiala Petre Ispirescu vă aşteaptă luni (18:30) la „Călător prin țara mea” cu informaţii despre Cheile Bicazului, iar joi (18:00) vă invită să vedeţi cum arata Iarna în Bucureștii de altădată.

Despre Sărbători, legende, tradiții din diverse colțuri ale lumii ale lunii decembrie puteţi descoperi vineri şi duminică, de la ora 10:00, pe pagina de Facebook a BMB. De asemenea, miercuri pe pagina de Facebook a BMB și a Cenaclului Literatorul vă prezentăm un articol publicat în revista „Literatorul”.

Filiala Costache Negruzzi vă prezintă marţi, Istoria la feminin (12:00 şi 18:00) şi joi Cupluri celebre (10:00 şi 18:00).

Pagina de Facebook Bucureștii vechi în colecțiile Bibliotecii Metropolitane București vă invită, de luni până vineri, de la ora 12:00, să revedeți imagini din „Bucureștii cari au fost”.

Luni, de la ora 11:00, puteţi citi pe pagina de Facebook a Institutului Mircea Eliade un scurt istoric al acestuia. De asemenea, vă mai aşteaptă cu prezentarea a două manuscrise budiste, sutras (scrieri sacre budiste), redactate pe foi din scoarţă de palmier.

Arta – de la text la vizual            

Pe pagina de Facebook a BMB, iubitorii de muzică clasică sunt invitați la operă vineri, de la ora 12:00, unde vor putea viziona înregistrări inedite realizate în cadrul proiectului „Opera la Bibliotecă”, în interpretarea unor artiștii deosebit de talentaţi.

Artoteca BMB postează pe pagina sa de Facebook subiecte noi: despre Beatrice Bednarik – pictoriță și graficiană română (luni, ora 12:00), despre Expoziția de artă plastică „Gest pentru culoare, meditaţie şi relevaţie” a  artistului Gavril Mocenco (marţi, ora 12:00 şi joi, ora 09:00), despre Ion Bărbulescu – pictor român (miercuri, ora 12:00) și despre Paul Klee –  pictor, desenator și teoretician al artei de origine elvețiană (vineri, ora 09:00). Luni, marți și miercuri, de la ora 16:00, şi joi și vineri, de la ora 13:00, pe aceeaşi pagină veţi găsi informații despre tablouri ale unor artişti mai mult sau mai puţin cunoscuţi.

Luni, de la ora 10:00, la rubrica Arta prin ochi de copil de pe pagina Filialei Lucian Blaga aşteptăm cuminţi pentru că Vine Moș Crăciun.

De asemenea, vineri, de la ora 09:30, puteți admira pe pagina Filialei Alexandru Odobescu, o nouă serie de instantanee dăruite în cadrul proiectului (de) Cititori călători, ce surprind Statuia lui Isus (Cristo Redentor) de pe Muntele Corcovado, iar Filiala Nicolae Labiș vă delectează cu Pictori şi picturi celebre, de la ora 15:00. Tot vineri, ne va încânta cu o expoziţie de pictură şi Filiala Dimitrie Cantemir.

În acest mod, filialele BMB pun permanent la dispoziţia publicului informații cât mai variate, din toate domeniile cunoașterii – geografie, istorie, știință, artă muzicală sau teatrală, tururi virtuale, curiozități, activități și jocuri pentru copii, idei creative, informări despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre personalități marcante, articole de interes și impact public etc. creând astfel o punte de comunicare culturală nu numai pentru utilizatorii BMB, ci pentru întreaga comunitate.

Rămâneți conectați la Biblioteca Metropolitană București, la alternativa informativă a curentului cultural bucureștean!