Primăria Municipiului București, prin Biblioteca Metropolitană București, va celebra Ziua Limbii Române pe 30 august 2024 printr-o serie de evenimente care subliniază importanța și frumusețea limbii noastre.
Din 2011, Ziua Limbii Române este sărbătorită pe 31 august și reprezintă un moment dedicat reflecției și celebrării contribuției esențiale a limbii noastre materne la identitatea și cultura națională. Prin activitățile organizate la BMB, ne dorim să încurajăm valorizarea și înțelegerea limbii române, oferind participanților oportunități diverse de a explora și de a se conecta cu acest patrimoniu cultural extraordinar, care continuă să fie un simbol al identității noastre și o sursă constantă de inspirație.
Evenimentele programate atât la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, cât și în filialele BMB sunt următoarele:
La Sediul Central „MIHAIL SADOVEANU”, începând cu ora 16:00 – Atelier de lectură, expoziție de manuscrise și stilouri românești din „Colecția Petre Crăciun” și un spectacol de teatru de păpuși susținut de Teatrul de păpuși al BMB „Licurici”.
Expoziția „Colecția Petre Crăciun” va fi un punct central al sărbătorii, oferind vizitatorilor ocazia de a descoperi o colecție impresionantă de stilouri și instrumente de scris, parte din patrimoniul cultural românesc.
Colecția Petre Crăciun cuprinde aproximativ 850 de piese, grupate pe mai multe categorii:
– Stilouri și alte instrumente de scris românești, incluzând modele de stilouri realizate în România, care reflectă evoluția tehnologică și estetică din domeniu.
– Stilouri și instrumente de scris universale, piese din întreaga lume, ce exemplifică diversitatea și inovația în fabricarea instrumentelor de scris.
– Stilouri și instrumente de scris ale personalităților românești, stilouri care au aparținut unor scriitori și figuri marcante ale culturii românești, precum Nicolae Manolescu, Ana Blandiana și alții.
– Stilouri și instrumente de scris ale șefilor de stat și premierilor din România, inclusiv piese folosite de Regele Mihai I și alți lideri politici.
– Stilouri dedicate unor personalități românești și României, piese speciale dedicate unor mari personalități românești și evenimente importante din istoria națională.
De asemenea, expoziția va include manuscrise ale unor scriitori de marcă precum Emil Gârleanu, Tudor Arghezi și Nichita Stănescu, oferind vizitatorilor o privire valoroasă asupra istoriei literare a României.
Petre Crăciun, istoric și scriitor cunoscut pentru pasiunea sa pentru scrisul de mână, a dedicat peste zece ani realizării acestei colecții. Recent, a publicat „Istoria și catalogul stilourilor românești”, un volum unic care explorează detaliile și importanța stilourilor românești.
Activități în filiale:
– Joi, 29 august
Biblioteca GEORGE TOPÎRCEANU, între orele 10:00 și 11:00 – Atelier de scriere creativă.
Biblioteca IOAN SLAVICI, între 10:00 și 15:00 – Expoziție de carte și sesiune de informare despre semnificația zilei sărbătorite.
– Vineri 30 august
Biblioteca DIMITRIE BOLINTINEANU, între 12:00 și 13:00 – Club de lectură dedicat limbii române.
Biblioteca NICOLAE BĂLCESCU, între 11:00 și 14:00 – Atelier de scriere creativă.
Biblioteca OTILIA CAZIMIR, între 12:00 și 13:00 – Atelier de lectură.
Biblioteca ALEXANDRU MACEDONSKI, între 11:00 și 12:00 – Atelier de lectură.
Biblioteca MARIN PREDA, între 14:00 și 15:00 – Atelier de lectură și scriere creativă.
Biblioteca NICHITA STĂNESCU, între 10:00 și 11:00 – Atelier de lectură.
Biblioteca LIVIU REBREANU, între 11:00 și 12:00 – Atelier de lectură.
Biblioteca VASILE ALECSANDRI, între 12:00 și 13:00 – Atelier de lectură.
Biblioteca BOGDAN PETRICEICU HASDEU, între 09:00 și 16:00 – Expoziție de carte recomandată.
Biblioteca IENĂCHIŢĂ VĂCĂRESCU, între 09:00 și 16:00 – Expoziție de carte recomandată.
Biblioteca PETRE ISPIRESCU, începând cu ora 11:00 – Recital de poezie „Limba română – carte de noblețe a neamului”.
Biblioteca EMIL GÂRLEANU, între orele 11:00 și12:00 – Atelier de lectură.
Ramona Ioana Mezei, managerul BMB, a declarat: „Ziua Limbii Române este o ocazie specială de a celebra limba care ne definește identitatea națională. Prin evenimentele organizate de Biblioteca Metropolitană București, ne dorim să subliniem bogăția și frumusețea limbii române și să inspirăm fiecare participant să aprecieze acest patrimoniu cultural valoros.”
Vă invităm să sărbătoriți această zi specială alături de BMB, explorând și celebrând limba română în toate formele sale de expresie.
Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București, care facilitează accesul la informare și lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu. Prin complexitatea ofertei culturale pe care o pune la dispoziția publicului în filialele sale răspândite în toate sectoarele Bucureștiului, BMB contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții membrilor comunității.
E-mail: comunicare@bibmet.ro
www.bibmet.ro
www.facebook.com/BibliotecaMetropolitanaBucuresti/
https://www.instagram.com/bibmet.ro/#
https://www.tiktok.com/@biblioteca_metropolitana
www.youtube.com/@bibliotecametropolitanabuc7621