De la sacrificiu la libertate – Revoluția Română în imagini și documente, într-o expoziție inedită, vernisată astăzi la Biblioteca Metropolitană București
Primăria Municipiului București, prin Biblioteca Metropolitană București (BMB), a vernisat expoziția „Reflecții asupra Revoluției: 35 de ani de istorie”, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu AGERPRES și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), marcând trei decenii și jumătate de la momentul care a schimbat destinul României.
Încă din deschiderea evenimentului, Ramona Ioana Mezei, Directorul General al BMB, a subliniat importanța acestei inițiative pentru păstrarea vie a memoriei colective: „Această expoziție este un omagiu adus celor care au luptat și s-au sacrificat pentru libertate. Este, de asemenea, o invitație adresată generațiilor tinere să reflecteze asupra unui moment crucial din istoria noastră. Prin parteneriatul cu AGERPRES și CNSAS, am reușit să aducem în prim-plan imagini, documente și emoții care ne ajută să înțelegem mai bine această pagină de istorie.”
Expoziția pune accent pe puterea imaginilor de a reda atmosfera și emoțiile unei perioade istorice recente, care a schimbat cursul întregii lumi. Materialele expuse dezvăluie atât speranțele, cât și frământările care au definit evenimentele din decembrie 1989, conturând un tablou complet al acestora.
Andreea Onogea, Șef Serviciu Arhivă și Documentare AGERPRES, a evidențiat rolul crucial al fotoreporterilor care au surprins momentele Revoluției: „Una dintre fotografiile-simbol ale expoziției, care surprinde un tânăr cu pancarta «Copiii noștri vor fi liberi», transmite speranțele și emoțiile acelui timp.”
“Este o imagine simbol pentru Revoluţia română, deoarece transmite emoţiile de care vorbeam mai devreme, pentru că, acum, la 35 de ani de la Revoluţie, ne dăm seama că acei copiii liberi de atunci suntem chiar noi. E generaţia actuală, dar este şi generaţia copiilor noştri, sunt cei care vor veni după noi. (…) Drept pentru care considerăm că avem o datorie morală să păstrăm vie această memorie şi să aducem în atenţia tinerei generaţii, în măsura în care putem, toate imaginile, toate informaţiile, reconstituirile de care dispunem, ca să le onorăm astfel memoria celor care şi-au jertfit atunci viaţa, pentru ca noi să putem să fim astăzi liberi”, a mai spus Andreea Onogea.
Această abordare subliniază importanța documentării vizuale în înțelegerea și transmiterea istoriei. În acest context, imaginile expuse în cadrul expoziției devin mai mult decât simple dovezi ale trecutului – ele joacă un rol educativ crucial pentru noile generații. În încheierea discursului său, Andreea Onogea a adus un omagiu fotoreporterilor AGERPRES, care și-au riscat viața în timpul Revoluției, fiind prezenți în mijlocul evenimentelor, pentru a surprinde momente decisive care vor rămâne pentru totdeauna ca mărturii vii în istoria României.
Mădălin Vasile Hodor, Vicepreședintele CNSAS, a atras atenția asupra pericolului rescrierii istoriei: „Suntem într-un moment delicat, în care trecutul este reinterpretat în nuanțe pozitive. Expoziția noastră se adresează în special tinerilor, pentru a le oferi o perspectivă corectă istoric și a păstra vie memoria sacrificiilor făcute pentru libertate.”
Mădălin Hodor a explicat că în expoziţie s-a încercat focalizarea atenţiei nu doar exclusiv asupra evenimentelor care s-au întâmplat în Decembrie 1989, aşa cum, de regulă, se face, ci asupra întregului an 1989 și nu numai în România, ci în întreaga lume.
“Acesta a fost un an de transformări nu numai pentru România, ci pentru întregul spaţiu est-european – căderea Zidului Berlinului, modificările în ceea ce priveşte regimurile comuniste din toată Europa de Est – un fenomen care a schimbat radical cursul acestei părţi de lume, nu numai al României”, a arătat istoricul.
El a subliniat importanța păstrării memoriei momentului în care a căzut acel regim “kafkian”, pentru a preveni repetarea acelui trecut.
“Acest moment în care vernisăm expoziţia este unul pe care nu l-am anticipat. Noi încercăm ca, şi prin această expoziţie, să punem lucrurile într-o perspectivă corectă istoric şi să arătăm că un eveniment precum căderea regimurilor totalitare, a regimului comunist din Europa de Est, ca şi căderea regimului comunist din România au fost nişte paşi care s-au făcut cu mari sacrificii – au murit oameni în România pentru ca regimul comunist să cadă – şi nişte paşi care au dus România într-o direcţie corectă. Şi nu trebuie să uităm de unde am plecat, pentru a nu reveni niciodată în acel punct”, a mai spus Mădălin Hodor.
Dr. Constantin Corneanu, istoric și specialist în geopolitică, a evidențiat impactul Revoluției asupra dinamicilor internaționale: „Anul 1989 a fost unul de cotitură pentru Europa de Est. Revoluția română a influențat nu doar transformările interne, ci și relațiile internaționale din regiune, deschizând calea spre democratizare.”
Pe lângă vocile experților, evenimentul a oferit și o perspectivă din partea generației tinere, subliniind responsabilitatea de a vorbi permanent despre trecut pentru a învăța lecțiile istoriei.
Alexandru Scorțar, elev în clasa a VII-a la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, a oferit o perspectivă emoționantă: „Noi, cei care nu am trăit acele vremuri, trebuie să prețuim ceea ce s-a câștigat prin sacrificiu. Este responsabilitatea noastră să ducem mai departe lecțiile istoriei.”
Expoziția include fotografii de arhivă din colecțiile AGERPRES și materiale inedite din arhivele CNSAS, prezentând nu doar evenimentele din decembrie 1989, ci și contextul transformărilor din întreaga Europă de Est. Publicul poate explora atât imagini expuse pe gardul exterior al BMB, cât și documente și fotografii inedite, în expoziția itinerantă din interiorul Sediului Central, care va ajunge, în perioada următoare, în toate filialele BMB.
Ramona Ioana Mezei a încheiat evenimentul cu un apel la reflecție: „Este esențial să nu uităm de unde am plecat. Această expoziție este un prilej de a învăța și de a ne aminti că libertatea este un dar prețios, obținut cu sacrificii enorme.”
Expoziția „Reflecții asupra Revoluției: 35 de ani de istorie” va rămâne deschisă până pe 12 februarie 2025, iar accesul publicului este gratuit. Biblioteca Metropolitană București invită publicul să descopere și să reflecteze asupra acestor momente definitorii pentru istoria României.