Și a fost prima ședință a Cenaclului Literatorul…
Ieri, 11 februarie 2018, Cuvântul scris pierdut în manuscrisele din sertare a văzut lumina zilei. A fost prima zi, a Cenaclului Literatorul, renăscut după apariția de anul trecut a revistei. În spiritul tradiţiei, prima manifestare s-a bucurat de susţinerea unor personalităţi ale vieţii noastre academice şi culturale. Primul cuvânt i-a aparţinut conducătorului de Cenaclu, scriitorul şi ziaristul Silviu Popescu.
Autori publicați, dar și debutanți, aflați in sala, veniți, surpinzator, din București, dar si din România profunda, din Argeș, Prahova, Vâlcea sau Olt, au adus cu ei creații de science-fiction, poezie, proză scurtă, dar și filozofie, fiecare punând o cărămidă la monumentul renașterii Cenaclului Literatorul (desigur, o autoironie). A fost o atmosfera fireasca, meritul moderatorului, dar si un munte de emoții, ale celor care au citit. Au fost in sala și distinsa doamna Elena Boholț, redactorul sef al revistei Literatorul, precum si soțul acesteia, domnul Gabriel Boholț, autorul unora dintre fotografiile, care însoțesc acest text, pe care le lăsam sa va vorbească.
În cuvinte mai puține, putem spune că ne-am simțit bine, am prins curaj și am discutat împreună despre literatură. Autori de genuri diverse, siguri sau mai puțini siguri pe ei, au împărtășit din creațiile proprii și au promis că ne vor fi alături de acum înainte pe drumul Literatorului. Au citit: Raluca Gherghel, poezie delicată și o proza poetica îndrăzneață, Daniel Paul Ciobanu, o proza fantastica, de tip cyberpunk și Florin Manole, o proza grea, incarnata de simboluri și trimiteri livrești, o proza de scrib, a spus moderatorul. Pe Florin Manole conducătorul Cenaclului l-a întrebat, brutal, daca și-a scris singur textul, atât de mare i-a fost uimirea. Textul său provocator, aparent ermetic, l-a îndemnat pe Silviu Popescu să-l invite la sediul BMB pe autor, ca să-i citească textul integral.
Au fost în sala și alți autori , precum Daniela Simulescu, Daniela Băbu, Alice Neculea, Raul Crăciun, care au promis să revină si sa citească din lucrările lor, publicate sau nu.
Și, ca să răspundem tuturor acelora, care ne-au întrebat la ce le poate fi bun acest Cenaclu, iată, le răspundem: să te primească in mica sa comunitate de suflete, să te publice în revista Literatorul și să te recomande, ori chiar să te editeze, în carte, poate chiar la Editura Biblioteca Bucureștiului.
Ne-am convins de asta toți, participanții, care au citit sau nu. Literatura este vie şi se cere doar a fi descoperită! Și, nu uitați, 99% din literatura lumii se află în sertare, mai nou, în fișiere de calculator! Dacă ai ceva din tine, rămas printr-un fișier sau pe vreo bucata de hârtie, trece-ne pragul!
Să fii sigur, noi vom investi în tine! (Cenaclul Literatorul)
Am atașat câteva fotografii. Mulțumim Gabriel Boholț și Cosmin Meițoiu!