Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) invită publicul bucureştean să participe, atât online cât şi offline, la seria de evenimente culturale și artistice pregătite de bibliotecari pentru săptămâna 20-26 iulie 2020.
Prin intermediul celor peste 30 de pagini de Facebook din rețeaua filialelor Bibliotecii Metropolitane București invităm publicul de toate vârstele să (re)descopere informații din diverse domenii (literatură, istorie, geografie etc.), noutăți culturale și să participe interactiv la dialogul deschis pe care filialele l-au inițiat prin intermediul rubricilor Noi întrebăm, voi răspundeți!, Tipuri de cititori sau #vremsastim.
Fiind vremea vacanţei şi a concediilor, bibliotecarii propun modalităţi variate de petrecere utilă a timpului liber, dar și de inițiere în cunoaștere și formare culturală, din care spicuim:
AI CARTE, AI PARTE de…
Recomandări de lectură din literatura română și universală, menite să stimuleze pofta pentru lectura de calitate, sunt postate zilnic pe paginile de Facebook ale filialelor BMB: Ură, prietenie, dragoste, căsătorie de Alice Munro, Alfred & Agatha: Șilingul de argint de Ana Campoy, Case și oameni din București de Andrei Pippidi, Din capul meu de Sharon M. Draper, Maigret și hoțul leneș de Georges Simenon, Mașina de întors timpul de Daniela Matei, Petrecere la Montrouge de Nora Iuga, Variațiuni pe o temă dată de Ana Blandiana și multe altele.
Marți, 21 iulie, de la ora 13:00, Filiala Liviu Rebreanu propune preadolescenților rubrica „Curiozități literare” din viața scriitorilor, iar pe 25 și 26 iulie, adaugă rubricile „Din lumea cărților” și „Din viața bibliotecilor”. Şi dacă se plictisesc cumva, Filiala Ion Creangă le oferă ocazia să se amuze cu rubrica „Fun facts”, de luni până vineri de la 09:30.
Miercuri, cititorii vor avea oportunitatea să consulte online articole publicate în revista de cultură și artă Literatorul atât pe pagina principală de Facebook a BMB, cât şi pe pagina de Facebook Cenaclul Literatorul.
Dacă literatura vă este dragă, e bine să cunoaşteţi câte ceva şi despre autori. Filiala Dimitrie Bolintineanu postează zilnic din biografiile unor autori cunoscuţi pe care cu siguranţă i-aţi întâlnit în lecturile voastre: Adrian Păunescu, Ernest Miller Hemingway, Ernesto Sabato, Raymond Thornton Chandler sau Vasile Alecsandri, iar Filiala Costache Negruzzi vă invită sâmbăta să porniţi „Pe urmele scriitorilor în oraşe contemporane” (09:30 şi 15:30).
MUZICĂ şi ARTĂ.
Pe pagina principală de Facebook a BMB, luni și joi, iubitorii de muzică clasică sunt invitați la operă, în cadrul proiectului Opera la Bibliotecă, unde vor putea viziona înregistrări inedite cu artiștii consacrați sau tinere talente în curs de afirmare. Și Filiala Dimitrie Cantemir a pregătit un început de săptămână muzical pentru urmăritorii săi postând luni, „Audiții muzicale” pe pagina sa.
ISTORIE şi BUCUREŞTI
Pe pagina de Facebook, „Bucureștii vechi în colecțiile Bibliotecii Metropolitane București”, de luni până vineri, vă propun să vă petreceţi dimineaţa (de la 10:00) „Hai-hui prin Bucureşti” şi după-amiaza (pe la 15:00) să admiraţi instantanee „Adunate din Fondul Bucureşti”. Filiala Alexandru Odobescu continuă marți dimineața, de la ora 09:30, rubrica „Istorie și Povești”, vorbind despre „Uliţa Lipscanilor”, iar pentru preadolescenți Filiala Nicolae Bălcescu a pregătit pentru luni un material informativ despre „Mănăstirea Văcăreşti”.
TIMP LIBER şi VACANȚĂ
Pentru cei micuți, luni și vineri, începând cu ora 10:00, atât pe platformele de socializare ale BMB – pagina oficială de Facebook, YouTube şi Instagram, cât şi pe cele ale Teatrului de păpuşi Licurici continuă seria spectacolelor online în cadrul proiectului „Licurici și… Tolba cu povești”. Proiectul, implementat de Biblioteca Metropolitană București cu sprijinul Primăriei Capitalei, urmărește să devină una dintre alternativele preferate de petrecere a timpului liber pentru copiii aflați în vacanță.
De marți până joi, sâmbătă și duminică, de la ora 09:00, tot pe reţelele de socializare ale Teatrului Licurici, „Călătoria lui Licurici cu 80 de personaje” va amuza copiii cu „instantanee” inedite menite să le stârnească pofta de citit.
Și pentru că este vacanță, copiii mai pot alege miercurea un „Atelier creativ” la Filiala Dimitrie Cantemir, miercurea un „Atelier pentru cei mici” pe pagina Filialei Dimitrie Bolintineanu sau joi, 23 iulie, „Atelierul de creație al bibliotecarului” organizat de Filiala Gheorghe Şincai care lansează o nouă provocare.
Filiala Ion Creangă informează publicul, de luni până vineri, ce înseamnă un „Iulie fără plastic”, iar duminică de la 09:30 intră în dialog deschis cu publicul prin intermediul rubricii „#vremsastim”.
Filiala B.P. Hasdeu continuă online miercuri, 22 iulie, „Cursul de limba engleză pentru începători”, cu nelipsitele fișe de lucru menite să ofere participanţilor siguranţa şi încrederea că la finalizarea acestui modul vor stăpânii noţiunile de bază.
Începând din săptămâna 20-26 iulie 2020, cititorii BMB vor avea posibilitatea să participe şi la activităţi offline. Filiala George Coşbuc vă aşteaptă marţi, 21 iulie, de la ora 18:00, la un atelier de lectură în curtea lui Coșbuc, intitulat „Vișinul cu povești”. La un atelier de lectură în aer liber vă invită şi Filiala Dimitrie Cantemir, joi, 23 iulie, de la ora 15:00.
Artoteca BMB (Șos. Mihai Bravu, Nr. 4) se pregătește să găzduiască din nou expoziții de artă contemporană. Biblioteca Metropolitană București vă aşteaptă începând de joi, 23 iulie, de la ora 12:30, la deschiderea expoziției expoziției personale a artistei Gabriela Ricșan.
De asemenea, Biblioteca Metropolitană București vă invită joi, 23 iulie 2020, de la orele 18.00, să petreceți o după-amiază în compania muzicii de calitate, în cadrul proiectului ,,Opera la Bibliotecă”, la Sediul Central – Mihail Sadoveanu, strada Tache Ionescu, Nr. 4.
Filialele BMB caută permanent să pună la dispoziție informații cât mai variate, din toate domeniile cunoașterii – geografie, istorie, știință, artă muzicală sau teatrală, tururi virtuale prin muzeele lumii, curiozități, noutăți, activități și jocuri pentru copii, idei creative, informări despre semnificațiile zilei și despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre personalități marcante, articole de interes și impact public etc.– creând astfel o punte de comunicare culturală nu numai pentru utilizatorii BMB, ci pentru întreaga comunitate.
Rămâneți conectați la Biblioteca Metropolitană București, la alternativa informativă a curentului cultural bucureștean!