Activităţile săptămânii 11-17 Ianuarie 2021

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) continuă să ofere tuturor utilizatorilor acces la informaţii variate, necesare dezvoltării durabile, perfecţionării şi progresului fiecărui individ.

Pentru public, la început de an nou, ne grăbim să deschidem gradual 25 de filiale, toate oferind în condiții de siguranță acces la colecțiile de documente și la gama de servicii de bază: înscriere (în baza actului de identitate valid), rezervare de titluri (în baza permisului, prin intermediul catalogului electronic), împrumut și restituire. Asigurăm vizitatorii că spațiile au fost dezinfectate, iar documentele sunt permanent supuse igienizării și carantinei recomandate de autorități.

Bibliotecile vor continua să posteze în paginile lor de socializare informaţii din cele mai variate domenii, în cele mai variate forme: informări şi recomandări, cursuri şi ateliere și documentare.

Iar ca să ne cunoaștem mai bine, pe pagina principală de Facebook a BMB puteți face cunoștință cu câteva dintre filialele noastre prin intermediul unor scurte prezentări: Filiala Nichita Stănescu (luni, ora 12:00), Filiala Liviu Rebreanu (miercuri, ora 10:00) şi Filiala Nichita Stănescu (vineri, ora 14:00).

Începem prezentarea activităților cu „Vorba de duh a săptămânii” publicată în pagina ei de Filiala Ion Creangă şi vă reamintim că puteţi dialoga cu bibliotecarii ei prin intermediul rubricii #vremsastim (duminica) sau care este „Întrebarea zilei” pe pagina Filialei B.P. Haseu (miercuri).

Ziua Culturii @ BMB

Ca în fiecare an, în 15 ianuarie, sărbătorim Ziua Culturii Naţionale în spirit românesc, filialele postând conţinuturi diverse, de la informări la documentare, de la expoziţii la adevărate recitaluri de muzică şi poezie.

Astfel, vineri puteţi urmări cum… Filiala Lucian Blaga publică documentarul „Ziua Culturii Naţionale” la ora 8:00 şi  o expoziție de carte organizată cu ocazia împlinirii a 171 ani de la nașterea poetului nostru național „In Memoriam Mihai Eminescu”, la ora 9:00. Filiala Vasile Alecsandri publică o informare despre Eminescu la ora 9:00, iar la 9:30 Filiala Alecsandru Odobescu va prezinta un material intitulat „Slavici despre Eminescu”. De la ora 10:00, două expoziţii îşi pot încânta privitorii: una pe pagina Filialei Costache Negruzzi „Expoziție de cărți cu ocazia Zilei Culturii Naționale” şi „Mihai Eminescu – 171 de ani de la naştere” pe pagina Filialei Marin Preda. În atenţia adolescenţilor, Filiala Dimitrie Cantemir publică materialul „Mihai Eminescu – Poetul Naţional al Românilor” şi tot pentru ei, Filiala Otilia Cazimir recomandă un „Portret de scriitor: Mihai Eminescu”.

Pe pagina principală de Facebook a BMB, pentru Ziua Culturii Române va fi publicat de la ora 10:00 un recital de versuri din creaţia eminesciană (susţinut de studenţi ai Facultăţii de Arte ai Universităţii Hyperion), iar de la ora 17:00, un spectacol muzical în al cărui repertoriu vor fi cântece inspirate din lirica românească, interpretate de cunoscuţi solişti de operă.

Cărţile cu „vino-ncoa”!

Pentru că începe şcoala, despre cărţi şi autori, continuăm să postăm informaţii noi, surprinzătoare şi foarte folositoare pentru toţi cei care ne urmăresc.

„Cuplurile celebre” în literatură sunt la mare căutare, aşa că le veţi găsi luni şi miercuri pe pagina Filialei Cezar Petrescu, iar joi pe pagina Filialei Costache Negruzzi (ora 12:00 şi 18:00). Marţi (ora 12:00) şi joi (ora 14:00), pe pagina principală de Facebook a BMB, vă poate inspira un „Citat cu o replică celebră dintr-o operă” literară, suficient ca să alegeţi şi vineri unul dintre „Citatele despre cărți/spuse de scriitori” pe pagina Filialei Ion Creangă.

Miercuri Filiala Costache Negruzzi se întreabă „Ce am mai citit?” (ora 12:00 şi 18:00), fără să ştie că răspunsul poate fi în rubrica „Ce citim la început de an” de pe pagina Filialei Ion Creangă. Şi apoi, „Dacă e joi, e poezie și cafea” pe pagina Filialei Vasile Alecsandri de la ora 17:00 sau „Ponturi referitoare la cum să citeşti mai mult” în rubrica Filialei Ion Creangă şi chiar câteva „Propuneri de la cititori” pe pagina Filialei B.P. Hasdeu.

Alte recomandări au mai pregătit şi alte filiale pentru această săptămână: Imaginar de A.F. Harrold, Chemarea îngerului de Guillaume Musso, Cronica din Travnik de Ivo  Andrić, Radio-Papagal de Tudor Arghezi, Bucureşti de Paul Morand, Comedii la porțile orientului de Andrei Pleșu, Încă de pe atunci vulpea era vânătorul de Herta Muller, Povestind despre atunci de Monica Pillat și Barbu Cioculescu, Preludiu de Ileana Vulpescu, Emigrație și călătorie de Ion Filitti, Dezordinea preventivă de Matei Vişniec, Sfântul nebuniilor incipiente de Elif Shafak, Vremea întrebărilor de Octavian Paler, Ochiul căprui al dragostei noastre de Mircea Cărtărescu, Gențiane de Cella Serghi, Arlington Park de Rachel Cusk, Zenobia de Gellu Naum, O zi din viața mea fără durere de Marta Petru, Năluca de Octavian Soviany, Sufletul nu cunoaște distanțele de Pia Pillat şi Vraja iernii de Helen Dunmore. Şi dacă nu sunt tocmai ceea ce căutați, catalogul nostru online vă stă permanent la dispoziţie pe bibmet.ro.

Toţi adolescenţii pot da luni o mână de ajutor Filialei Gheorghe Șincai care nu se poate decide singură… „Cartea sau filmul sau ambele” şi pot afla două noi titluri ce incită la lectură: „Raiul găinilor” de Dan Lungu (joi, ora 15:00, în cadrul proiectului Promovăm literatura română) şi „Pianistul” de Wladyslaw Szpilman (sâmbătă, ora 15:00, în cadrul proiectului Carte sau film?).

De prin lume adunate…

Bibliotecarii BMB au pregătit din nou rubrici care să-i mulțumească pe căutătorii de informații. Astfel, luni, Filiala Lucian Blaga publică pe la ora 09:00, în rubrica „Știați că…?” un documentar despre Parcurile naturale din România – Parcul Natural Bucegi. De pe pagina aceleiași filiale miercuri, de ora 10:00, puteți afla dintr-un documentar „De ce se tem oamenii de marți 13 și vineri 13”, sâmbătă (09:00) descoperiţi ce sunt cuişoarele, iar duminică (09:00) despre cubul Rubik.

Tot miercuri descoperiţi câteva „Curiozități din lumea vie” de pe pagina Filialei Gheorghe Șincai sau lucruri mai puţin ştiute despre post-it pe pagina Filialei Alexandru Odobescu. De asemenea, Filiala Alexandru Odobescu va posta joi, de la 09:30, Despre alge şi plantele de mare.

Ştiute sau mai puţin ştiute despre steaguri aflaţi sâmbătă, de la ora 12:00, de pe pagina Filialei Petre Ispirescu. Şi fiţi pregătiţi! Duminică, de la ora 12:00, Filiala Vasile Alecsandri vă va pune la încercare cunoştinţele în rubrica „Ştiaţi…”.

Timpul liber… ocupat

Copiii sunt invitați la un „Atelier creativ” marţi pe pagina Filialei Dimitrie Cantemir, vineri la „Atelierul de creație al bibliotecarului” pe pagina Filialei Gheorghe Şincai, iar la atelierul „Eminescu prin ochi de copil”, pe pagina Filialei Ion Neculce, vor fi prezentate lucrări ale copiilor inspirate din tematica operei eminesciene.

De asemenea, miercuri de la ora 12:00, Filiala Vasile Alecsandri ne ajută „Să scriem corect”, iar joi, Filiala Dimitrie Cantemir publică câteva „Idei din bucătărie”.

Istorii (re)descoperite

Câteva file de istorie vor fi întoarse de Filiala Costache Negruzzi în rubrica „Istoria la feminin” (marți, orele 12:00 și 18:00) și de Filiala Petre Ispirescu în documentarul „14 ianuarie în istorie – Despre prima carte tipărită de diaconul Coresi” (joi, ora 11:00). În aceeaşi zi, în cadrul rubricii Istorie și poveste, Filiala Alexandru Odobescu va prezinta o serie inedită de „Fotografii de la parastasul lui Take Ionescu” (ora 09:30).

Aniversaria

Filiala Lucian Blaga va posta pe pagina sa  un material despre „Haruki Murakami, scriitorul alergător” (marţi, ora 09:00) şi „In Memoriam Petre Ispirescu” (miercuri, ora 09:00). Tot marți, de la 10:30, Filiala Petre Ispirescu vă aşteaptă cu o postare despre Jack London, când se împlinesc 145 de ani de la naşterea acestuia. Filiala Alexandru Macedonski vă aşteaptă, în zile aniversare, cu postări despre poeţii Dimitrie Bolintineanu (joi) şi Mihai Eminescu (vineri).

În acest mod, filialele BMB pun permanent la dispoziţia publicului informații cât mai variate, din toate domeniile cunoașterii – geografie, istorie, știință, artă muzicală sau teatrală, tururi virtuale, curiozități, activități și jocuri pentru copii, idei creative, informări despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre personalități marcante, articole de interes și impact public etc. creând astfel o punte de comunicare culturală nu numai pentru utilizatorii BMB, ci pentru întreaga comunitate.