Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) continuă să ofere tuturor utilizatorilor acces la informaţii variate, necesare dezvoltării durabile, perfecţionării şi progresului fiecărui individ.
Invităm publicul să viziteze cele 20 de filiale BMB deschise în prezent pentru a împrumuta gratuit documente, asigurându-l că sunt luate toate măsurile sanitare necesare. Sunt oferite serviciile de bibliotecă de bază: înscriere, rezervare titluri, împrumut şi restituire.
Pentru publicul care preferă sursele de informare online, bibliotecile oferă pe paginile lor de socializare (Facebook, YouTube sau Instagram) informaţii din cele mai variate domenii, în cele mai variate forme: informări şi recomandări, cursuri şi ateliere, documentare şi chiar mici expoziţii virtuale.
Azi citesc, mâine voi fi mândru
Ne-am imaginat iniţial că şcoala online va scădea apetitul copiilor pentru „stat la calculator” şi iată că s-a dovedit a nu fi adevărat. Nicio recreaţie nu e prea mică pentru a intra pe câteva pagini cu informaţii noi, surprinzătoare şi foarte folositoare.
Cum mulți dintre preadolescenți nu prea știu ce ar fi mai potrivit să citească, rubrica „Ce am mai citit?” (miercuri, ora 18:00) și „101 scriitori ai lumii” (vineri ora 10:00 sau 17:30) de pe pagina Filialei Costache Negruzzi sau „Celebrarea unor personalități ale culturii române” (marți, ora 10:00, despre Hortensia Papadat-Bengescu și miercuri, ora 12:00, despre Nicolae Labiș) le pot oferi câteva idei. Ce altceva? Poate poezii „Din lirica lumii” pe pagina Filialei Nicolae Labiş (miercuri, ora 15:00) sau pe pagina Filialei George Coşbuc unde „Joia e… de poezie” încă de la prima oră (7:00).
Mai mult? Sigur Parada Cărților ne aduce… „Cartea de vineri” defilând (încă de la 7:00!) pe pagina Filialei George Coşbuc, iar pentru un sfârşit de săptămână relaxat, pagina Filialei Liviu Rebreanu aduce în discuţie titluri pe care nici un adolescent nu ar trebui să le rateze: „Toate bufnițele” de Florian Filip (joi, ora 15:30, în proiectul Promovăm literatura română) și „Vrabia roşie” de Jason Matthews (sâmbătă, ora 14:00, în proiectul Carte sau film?). Doar același lucru se întreabă încă de luni și Filiala Gheorghe Șincai: „Cartea sau filmul sau ambele”.
Dar oare care sunt tainele primei cărți tipărite? Ei bine, puteți afla sâmbătă, la ora 09:00, pe pagina Filialei Lucian Blaga despre „Biblia lui Guttenberg”.
Alte recomandări puteți găsi pe pagina Filialei Alexandru Odobescu, de la ora 9:30, (luni „O zi din viaţa lui Ivan Denisovici – Aleksandr Soljenitin” și joi „Cum a furat Grinch Crăciunul – Dr. Seuss”), pe pagina Filialei Liviu Rebreanu (marți, de la ora 14:00, „Jumătate de lume” de Joe Abercrombie), a Filialei Lucian Blaga (joi, de la ora 9:00, „Păzitoarea tainei” de Kate Morton), iar vineri pe pagina Filialei Bogdan Petriceicu Hașdeu, găsiți chiar „Propuneri de la cititori”.
Luni îţi poţi testa cunoştinţele pe pagina Filialei Ion Creangă care va posta un „Quiz literar”, iar vineri, pe aceeaşi pagină, va fi pregătit un „Joc pentru cititori”.
Catalogul online vă stă permanent la dispoziţie pe site-ul BMB şi vă reamintim că, în baza permisului, puteţi să rezervaţi orice titlu aflat în colecţiile celor 20 filiale deschise în prezent.
Știute sau… mai puțin știute
Bibliotecarii BMB au pregătit din nou rubrici care să-i mulțumească pe căutătorii de informații: marți, aflați „Curiozităţi de prin lume adunate” de pe pagina Filialei Nicolae Labiș (15:00) şi „Curiozități din lumea vie” de pe pagina Filialei Gheorghe Șincai. Joi, de la ora 13.00, puteți merge pe pagina de Facebook a BMB unde veți afla curiozități despre Emily Dickinson la rubrica „Știați că?” (Scriitorii sub lupă).
Sâmbătă, Filiala Vasile Alecsandri vă pune la încercare cunoştinţele în rubrica „Ştiaţi…”, iar duminică Filiala Ion Creangă invită publicul să participe interactiv la un dialog deschis prin intermediul rubricii #vremsastim.
(Re)activitatea distractivă
Pentru cei mici, luni, începând cu ora 10:00, pe platformele de socializare ale BMB (pagina de Facebook, YouTube şi Instagram), cât şi pe cele ale Teatrului de păpuşi Licurici, continuăm cu noi poveşti din seria spectacolelor online ale proiectului „Licurici și… Tolba cu povești”. Tot luni, de la ora 18:00, Filiala Marin Preda le dă întâlnire pe Zoom copiilor între 10 și 14 ani la un Club de lectură.
Miercuri copiii pot urmări, de la ora 17:30, atelierul „Lectură și artă la bibliotecă” pe pagina Filialei Ion Neculce, iar de la ora 09:30 sunt invitați pe pagina Filialei Alexandru Odobescu la un atelier creativ în care vor putea învăţa cum se face un suport pentru lumânare. Tot miercuri, adolescenții sunt invitați să participe la un „Curs de limba engleză pentru începători” pe pagina Filialei Bogdan Petriceicu Hasdeu, iar cei mici sunt așteptați și ei la „Ora de povești” pe pagina Filialei Gheorghe Șincai (joi, ora 19:00).
Filialei Petre Ispirescu vă invită online miercuri, de la ora 11:00, la Ora de limba română în care puteţi învăţa despre cuvintele de legătură (conjuncţia), joi de la 11:30 îi aşteaptă pe cei mici la un Atelier de creativitate cu tema Cum să confecționăm un crocodil, iar vineri, de la ora 10:00, vă așteaptă cu o povestioară adaptată după „Recompensa”, de Aurelian Silvestru.
Ca să nu se simtă neglijaţi, părinţii pot participa miercuri la un „atelier de parenting” pe pagina Filialei Dimitrie Cantemir.
Pagini de istorie…
Marți, filialele BMB se întrec să publice pe paginile lor postări dedicate zilei de 8 Decembrie: pe pagina Filialei Nicolae Bălceanu, despre 8 decembrie 1955 – Crearea drapelului european, pe pagina Filialei Lucian Blaga (09:20) despre 8 decembrie 1821 – Inaugurarea Operei Române din București şi pe pagina Filialei Petre Ispirescu (15:00) despre 8 decembrie în istorie – 174 de ani de la inaugurarea localului Bibliotecii Române din Paris, care va deveni și sediul „Societății studenților români”. Tot marţi, Filiala Alexandru Odobescu vă prezintă în cadrul rubricii „Istorie şi poveste”, Sub loviturile târnăcopului – 1934 (09:30).
Miercuri, Filiala Lucian Blaga postează despre 9 decembrie 1894, ziua în care în București a început să circule primul tramvai electric, Filiala George Coșbuc vă prezintă, de la ora 19:00, idei de suflet de la cititori, joi, de la ora 10:00, Ziua mondială a drepturilor omului este marcată pe pagina de Facebook a BMB, iar vineri (09:00) Filiala Lucian Blaga postează despre 11 decembrie 1861, Proclamația de la Iași.
Despre Sărbători, legende, tradiții din diverse colțuri ale lumii ale lunii decembrie puteţi descoperi vineri (10:00) şi duminică (12:00) pe pagina de Facebook a BMB. Pe aceeaşi pagină, continuăm și în această săptămână să facem cunoscute alte câteva filiale din rețeaua BMB. Și cum avem cu ce să ne lăudăm… puteți afla cu siguranță lucruri noi despre Filiala Ienăchiţă Văcărescu (luni, ora 12:00), Filiala Marin Preda (miercuri, ora 10:00), despre Filiala Gheorghe Şincai (vineri, ora 14:00) şi despre Filiala George Topîrceanu (duminică, ora 10:00). Pe lângă prezentarea filialelor, ne-am gândit să vă oferim și câteva informații mai amănunțite despre site-ul BMB (marţi, ora 14:00).
De asemenea, miercuri pe pagina de Facebook a BMB și a Cenaclului Literatorul vă prezentăm un articol publicat în revista „Literatorul”.
Filiala Costache Negruzzi vă prezintă luni, (12:00 şi 18:00) „Fără comunicare nu existăm!”, marţi, Picătura de istorie (11:00) şi Istoria la feminin (18:00), miercuri Călător prin țara mea (11:00) şi joi (10:30) Cupluri celebre.
Pagina de Facebook Bucureștii vechi în colecțiile Bibliotecii Metropolitane București vă invită, de luni până vineri, de la ora 12:00, să revedeți imagini din „Bucureștii cari au fost”.
Arta – de la text la vizual
Pe pagina de Facebook a BMB, iubitorii de muzică clasică sunt invitați la operă vineri, de la ora 12:00, unde vor putea viziona înregistrări inedite realizate în cadrul proiectului „Opera la Bibliotecă”, în interpretarea unor artiștii deosebit de talentaţi.
Artoteca BMB postează pe pagina sa de Facebook subiecte noi: despre Gian Lorenzo Bernini – arhitect, sculptor și pictor, reprezentant de seamă al barocului italian (luni, ora 12:00), despre Lucian Freud – pictor și grafician englez (marţi, ora 12:00), despre „Expoziția de artă vizuală Sanctuarul a artistului Matei Enric” (miercuri, ora 12:00 şi vineri, ora 09:00) și despre pictorul german Karl Ferdinand Sohn (joi, ora 09:00). Luni, marți și miercuri, de la ora 16:00, şi joi și vineri, de la ora 13:00, pe aceeaşi pagină veţi găsi informații despre tablouri ale unor artişti mai mult sau mai puţin cunoscuţi.
De asemenea, vineri, de la ora 09:30, puteți admira pe pagina Filialei Alexandru Odobescu, o nouă serie de instantanee dăruite în cadrul proiectului (de) Cititori călători, ce surprind Cascadele de pe Iguazu, iar Filiala Nicolae Labiș vă delectează cu Pictori şi picturi celebre, de la ora 15:00. Duminică, de la ora 14:00, Filiala Liviu Rebreanu etalează pe „peretele ei virtual” fotografii ale câştigătorilor concursului „Aşa arată ţara mea”, iar de la ora 09:00, Filiala Lucian Blaga, postează despre clădiri antice care mai sunt folosite și în zilele noastre: Barajul Proserpina și Amfiteatrul din Arles.
În acest mod, filialele BMB pun permanent la dispoziţia publicului informații cât mai variate, din toate domeniile cunoașterii – geografie, istorie, știință, artă muzicală sau teatrală, tururi virtuale, curiozități, activități și jocuri pentru copii, idei creative, informări despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre personalități marcante, articole de interes și impact public etc.– creând astfel o punte de comunicare culturală nu numai pentru utilizatorii BMB, ci pentru întreaga comunitate.
Rămâneți conectați la Biblioteca Metropolitană București, la alternativa informativă a curentului cultural bucureștean!