Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) invită publicul bucureștean să acceseze online seria de evenimente cultural-artistice-informative pregătite de bibliotecari pentru această săptămână.
Pentru public sunt deschise 26 de filiale care oferă în condiții de siguranță acces la colecțiile de documente și la gama de servicii de bază: înscriere (în baza actului de identitate valid), rezervare de titluri (în baza permisului, prin intermediul catalogului electronic), împrumut și restituire. Asigurăm vizitatorii că spațiile au fost dezinfectate, iar documentele sunt permanent supuse igienizării și carantinei recomandate de autorități.
Începem prezentarea activităților cu Filiala Ion Creangă care vă invită la un dialog deschis, prin intermediul rubricii duminicale #vremsastim. Iar ca să ne cunoaștem și mai bine, pe pagina principală de Facebook a BMB puteți face cunoștință cu câteva dintre filialele noastre prin intermediul unor scurte prezentări: Filiala Vasile Alecsandri (luni, ora 12:00), Filiala George Călinescu (miercuri, ora 12:00) şi Filiala George Coșbuc (vineri, ora 14:00).
Februarie, între aniversare și tradiție
În fiecare an, pe data de 24 februarie, românii sărbătoresc „Dragobetele”, sărbătoarea dragostei și a începutului de primăvară. Cu această ocazie, bibliotecarii au pregătit conţinuturi diverse.
Pentru a anunța această zi Filiala Ion Creangă a creat pentru marţi un Meme sugestiv. Miercuri, puteţi urmări câteva documentare pe paginile filialelor: Lucian Blaga (09:00) – „Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români”, Ion Neculce – „Dragobetele – sărbătoarea venirii primăverii” şi Otilia Cazimir – „Legende şi traditii românești: Dragobetele”. „Tradiții de Dragobete” puteţi afla de pe pagina Filialei Gheorghe Şincai, iar pe pagina Filialei George Coșbuc (07:00) „Dragobetele sărută fetele”. De asemenea, de la ora 11:00, puteţi merge pe pagina Filialei Petre Ispirescu care vă aşteaptă la atelierul de creativitate „Flori pentru fete de la Dragobete” şi vă puteţi satisface curiozitatea la rubrica „Ştiaţi că…?” pe pagina Filialei Dimitrie Bolintineanu care vă prezintă „Curiozităţi despre Dragobete, sărbătoarea iubirii la români”.
Este o săptămână în care în care filialele celebrează personalități reprezentative ale culturii umanității, postând în paginile lor conținuturi informative despre: Gheorghe Adoc – sculptor și grafician român (Artoteca BMB, luni, ora 12:00), Tudor Mușatescu (Filialele Lucian Blaga, Vasile Alecsandri și George Coșbuc, luni, ora 10:00), Arthur Schopenhauer (Filiala Dimitrie Bolintineanu, pagina de Facebook a BMB, luni, ora 10:00), Grigore Alexandrescu – 211 ani de la naștere (Filiala Petre Ispirescu, luni), Auguste Renoir (Artoteca BMB, joi, ora 9:00), B.P. Hasdeu (pagina de Facebook a BMB, vineri, ora 10:00; Filiala Marin Preda, vineri, ora 11:30), Apcar Baltazar – pictor român de etnie armeană (Artoteca BMB, vineri, ora 9:00).
Cărţi sau autori cu „vino-ncoa”!
În fiecare zi, filialele postează noi recomandări de carte atât din literatura română, cât și din cea universală cu scopul de a informa sau de a delecta publicul: „Ce a văzut câinele” de Malcolm Gladwell, „Clopotele” de Richard Harvell, „Ascensiunea banilor. O istorie financiară a lumii” de Niall Ferguson, „Jane Eyre” de Emily Bronte, „Magicianul” de J. Fowles, „Cină în paradis” de Ben Bennett, „Zâmbiţi, vă rog!” de Kurt Vonnegut, „Favorita” de Yasushi Inoue, „Blândeţea lupilor” de Stef Penney, „Toamna decanei” de Radu Paraschivescu, „Idele lui Martie” de Valerio Massimo Manfredi, „Jurnalul Portughez” de Mircea Eliade, „Cei dintâi și cei de pe urmă” de Ludmila Ulițkaia, „Niște țărani” de Dinu Săraru, „Secretul întineririi” de Roxy Dillon, „Limbajul trupului” de David Cohen, „Să ne aducem aminte” de Bogdan Petriceicu Haşdeu, „Toate viețile pe care nu le-am trăit” de Anuradha Roy, „Însemnări din subterană” de Dostoievski, „Monstrul din Florenţa” de D. Preston, „Mândrie și prejudecată” de J. Austen.
Marți, de la ora 10:00, puteți începe călătoria în căutarea cărții perfecte, urmărind documentarul „Să ucizi o pasăre cântătoare”, autor Lee Harper, publicat de Filiala Lucian Blaga, în rubrica „Cărți clasice care au inspirat filme de succes”, sau răspundeți provocării pe care o lansează miercuri Filiala Ion Creangă în rubrica „Ghicește autorul”.
Miercuri, Filiala Costache Negruzzi se întreabă „Ce am mai citit?” (ora 12:00 şi 18:00), răspunsul poate fi unul dintre cei „101 scriitori ai lumii” ce apar în postarea de vineri (ora 10:00 şi 15:30) sau unul din acele „Cupluri celebre” (joi, ora 10:00 și 15:30) pe care le întâlnim în literatură.
„Dacă e joi, e poezie și cafea”, o invitație la relaxare a Filialei Vasile Alecsandri, însă arta limbajului care transmite idei și sentimente prin ritm, armonie și imagine își găsește loc și pe pagina Filialei Nicolae Labiș, miercuri și sâmbătă, ora 15:00 prin rubrica „Din lirica lumii”.
În fiecare sâmbătă, Filiala Liviu Rebreanu vă invită să alegeți „Carte sau film?”, rubrică dedicată filmelor și serialelor inspirate din unele dintre cele mai cunoscute bestselleruri din lume, în care vă prezintă cartea „39 de trepte” de John Buchan.
Şi dacă nu sunt tocmai ceea ce căutați, catalogul nostru online vă stă permanent la dispoziţie pe bibmet.ro.
Curiozitatea noastră… informaţie pentru dumneavoastră
Bibliotecarii BMB au pregătit din nou rubrici care să-i mulțumească pe cei mai curioşi căutători de informații.
Luni, Filiala Lucian Blaga publică, începând cu ora 09:00, un documentar menit să stârnească interesul cititorilor, dar și să le întregească informațiile despre „Parcuri naturale și naționale din România: Parcul Natural Lunca Mureșului” și despre „Biblioteci din trecut distruse: Biblioteca lui Celsus-Efes, Anatolia, acum Turcia” (ora 14:00). Pe aceeaşi pagină, vineri (ora 08:00) prin rubrica „Lucruri știute și mai puțin știute despre România” pășim în lumea Teatrului Național din Iași, sâmbătă descoperim „Vestita Grădină Union a lui Caragiale” și Invenții ingenioase și enigmatice ale strămoșilor noștri: „Avioanele de aur” precolumbiene, secolele VIII-X şi încheiem săptămâna cu două documentare: „Stan și Bran – viețile din spatele ecranului” (duminică, ora 09:00) şi „Medici celebri: Carol Davila” (14:00).
Marţi, Filiala Costache Negruzzi ne invită să descoperim (12:00 și 18:00) „Istoria la feminin”, Filiala Gheorghe Şincai postează „Curiozități din lumea vie”, iar Filiala Alexandru Odobescu ne prezintă documentarul „Fetele, în Gara de Nord – 1931” (ora 09:30).
Tot marţi, Filiala Nicolae Labiş postează informaţii „De prin lume adunate” (ora 15:00), „Din lumea artei, muzicii şi literaturii” (vineri, ora 15:00), dar și răspunsuri „Din înţelepciunea lumii” (duminică, ora 15:00).
De asemenea, pe pagina de Facebook a BMB, marți și joi (12:00), te provocăm la rubrica „Ghicește autorul”.
Timpul liber… ocupat
Marţi, Filiala Dimitrie Bolintineanu a pregătit un Atelier pentru cei mici, iar joi Filiala Alexandru Macedonski vă vorbește despre „Greşeli frecvente de exprimare”. Tot joi, de la ora 10:00, Filiala Gheorghe Şincai vă dă întâlnire online pe Zoom la „Atelierul de creație al bibliotecarului”, iar Filiala Ion Neculce vă aşteaptă, de la ora 18:00, la un atelier online „Artă la bibliotecă”.
Puteţi intra în fascinanta lume a poveștilor, căci este vremea și „Ora de Poveşti”, vineri, de la ora 12:00, pe pagina Filialei Petre Ispirescu care vă aşteaptă cu Povestea „Trandafirul”, de Emil Garleanu, iar sâmbăta (11:00) pe pagina Filialei Ienăchiţă Văcărescu, pe pagina Filialei Ion Creangă şi pe pagina Filialei George Coşbuc (11:00).
Copiii sunt invitați să participe la două ateliere distractive: sâmbătă la „Atelierul de handmade” propus de Filiala Vasile Alecsandri şi duminică în cadrul atelierului „Idei creative” al Filialei Ion Neculce.
Artă şi expuneri
Pe pagina de Facebook a BMB, iubitorii de muzică clasică sunt invitați la operă vineri, de la ora 12:00, unde vor putea viziona înregistrări inedite realizate în cadrul proiectului „Opera la Bibliotecă”, în interpretarea unor artiștii deosebit de talentaţi.
Artoteca BMB anunţă deschiderea expoziției „Lumi nevăzute” a artistei Iris Bianca Teodorescu luni, 22 februarie, începând cu ora 17:30. Expoziția poate fi vizitată zilnic în funcție de programul filialei și de măsurile de protecție impuse de criza sanitară pâna la data de 19 martie. De asemenea, de luni până vineri, veți face cunoștință cu universul operei unor artiști consacrați, precum: Francisco Goya – „Florăresele”, Emil Nolde – „Grădină înflorită. Două femei”, Matthias Braun, Vasili Kandinski – „Tablou cu arc negru”, Pierre-Auguste Renoir – „Logodnicii”, Edvard Munch – „Clar de lună”.
În aceeași notă, Filiala Petre Ispirescu vă prezintă marți, de la ora 09:00, lucrări de pictură, desen, grafică realizate şi trimise de copii (utilizatori ai bibliotecii), în cadrul proiectului „Culoare și emoție”. Vineri, de la ora 09:30, puteți admira pe pagina Filialei Alexandru Odobescu, o nouă serie de instantanee ce surprind „Oraşul Petra – Iordania”, în cadrul proiectului „Cititori călători”.
În acest mod, filialele BMB pun permanent la dispoziţia publicului informații cât mai variate, din toate domeniile cunoașterii – geografie, istorie, știință, artă muzicală sau teatrală, tururi virtuale, curiozități, activități și jocuri pentru copii, idei creative, informări despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre personalități marcante, articole de interes și impact public etc.– creând astfel o punte de comunicare culturală nu numai pentru utilizatorii BMB, ci pentru întreaga comunitate.
Rămâneți conectați la Biblioteca Metropolitană București, o alternativă informativă a curentului cultural bucureștean!