Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) continuă să ofere tuturor utilizatorilor acces la informaţii variate, necesare dezvoltării durabile, perfecţionării şi progresului fiecărui individ.
Pentru public, în perioada sărbătorilor, bibliotecile oferă pe paginile lor de socializare (Facebook, YouTube sau Instagram) informaţii din cele mai variate domenii, în cele mai variate forme: informări şi recomandări, cursuri şi ateliere, documentare şi chiar mici expoziţii virtuale.
Iar ca să ne cunoaștem mai bine, pe pagina principală de Facebook a BMB puteți face cunoștință cu câteva dintre filialele noastre prin intermediul unor prezentări: Filiala Nicolae Labiș (luni, ora 12:00), Filiala Costache Negruzzi (miercuri, ora 10:00) şi Filiala Alexandru Odobescu (vineri, ora 12:00), iar duminica puteţi dialoga cu bibliotecarii prin intermediul rubricii #vremsastim pe pagina Filialei Ion Creangă.
Azi citesc, mâine voi fi mândru
Profităm de vacanţă şi continuăm să postăm informaţii noi, surprinzătoare şi foarte folositoare pentru toţi cei care ne urmăresc.
Marţi, veţi găsi o postare interesantă despre Carmen Sylva în rubrica „Celebrări ale unor personalități ale culturii române” pe pagina principală a BMB şi câteva sugestii în rubrica „Ce am mai citit?” (ora 12:00) pe pagina Filialei Costache Negruzzi. Tot miercuri, Filiala Nicolae Labiş postează „Din lirica lumii” (ora 15:00), iar joi Filiala Gheorghe Șincai are nevoie de ajutor ca să se decidă „Cartea sau filmul sau ambele”.
Dintre recomandările făcute de bibliotecari pe paginile filialelor, veți găsi pentru copii uimitoarea Poveste de Crăciun, pentru iubitorii misterelor Agatha Christie. Jurnalul secret de John Curran şi Gemenii de Scot Turow, pentru cei care îşi dezvoltă permanent încrederea în forţele proprii sunt recomandate Povestea slujitoarei de Margaret Atwood şi Dincolo de iarnă de Isabel Allende, iar pentru cei care preferă romanul istoric… Făuritorul de oglinzi de Philipp Vandenberg şi inegalabilele Trecute vieţi de doamne şi domniţe. Cele mai frumoase istorii de Constantin Gane.
Catalogul online vă stă permanent la dispoziţie pe bibmet.ro.
Neştiutor începător
Bibliotecarii BMB au pregătit din nou rubrici care să-i mulțumească pe căutătorii de informații. Astfel, luni, Filiala Lucian Blaga postează pe la ora 08:00, la rubrica Știați că…? despre Primul Revelion televizat din Români.
Miercuri descoperiţi „Curiozități din lumea vie” de pe pagina Filialei Gheorghe Șincai sau, după preferinţe, lucruri mai puţin ştiute despre autori în cadrul rubricii „Curiozităţi literare” pe pagina Filialei Dimitrie Bolintineanu. Tot miercuri, puteţi afla „Lucruri interesante despre lumea în care trăim” pe pagina Filialei B.P. Hasdeu, iar pe pagina Filialei Lucian Blaga (09:00) aflăm cum „Vâscul, o plantă miraculoasă, plină de tradiție” nu are nimic de-a face cu „Busuiocul” ce răsare pe pagina Filialei Alexandru Odobescu (vineri, ora 09:30) sau cu „Şofranul” de pe pagina Filialei Lucian Blaga (sâmbătă, ora 09:00). Şi fiţi pregătiţi! Duminică, de la ora 14:00, Filiala Vasile Alecsandri vă va pune la încercare cunoştinţele în rubrica „Ştiaţi…”.
Timpul liber… ocupat
Pentru cei mici, luni, începând cu ora 10:00, pe platformele de socializare ale BMB (pagina de Facebook, YouTube şi Instagram), cât şi pe cele ale Teatrului de păpuşi Licurici, continuăm cu noi poveşti din seria spectacolelor online ale proiectului „Licurici și… Tolba cu povești”.
Luni şi joi, copiii pot urmări „Atelierul de creație al bibliotecarului” pe pagina Filialei Gheorghe Șincai, iar sâmbătă, de la ora 15:00, rubrica Poveşti (re)povestite de pe pagina Filiala Petre Ispirescu le va spune copiilor „Povestea sorcovei”.
Pe pagina de Facebook a BMB, iubitorii de muzică clasică sunt invitați de luni până vineri, de la ora 16:00, să vizioneze înregistrări inedite cu colinde în interpretarea unor artiștii deosebit de talentaţi, realizate în cadrul Proiectului Opera la Bibliotecă.
Pagini de istorie… călătoareMarţi, de la ora 09:00, Filiala Lucian Blaga postează despre Regina Elisabeta a României (29 decembrie 1843 – 18 februarie 1916). O filă de istorie prezintă şi Filiala Costache Negruzzi în rubrica „Istoria la feminin” (12:00).
Filiala Petre Ispirescu vă aşteaptă miercuri, de la ora 16:00, cu un nou documentar în cadrul rubricii Călător prin țara mea: „Bucovina, ținut de basm”, iar vineri lucruri neştiute „Din viaţa Sfântului Vasile cel Mare” veţi afla pe pagina Filialei Dimitrie Cantemir.
An nou între obicei şi tradiţie
În această săptămână, unele dintre filialele noastre vă aşteaptă pe paginile lor cu cele mai frumoase informaţii despre sărbători. Astfel, marţi, Filiala Nicolae Labiş vă prezintă „Tradiții de Anul Nou” (15:00), iar Filiala Ioan Slavici, „Ursul, Plugușorul și uratul la români”. Într-o „Incursiune în lumea tradițiilor de Anul Nou, pornind pe urmele lui Nică al lui Ștefan Apetrei” pleacă şi Filiala George Coşbuc, miercuri, de la ora 10:00. Despre „Obiceiuri de Anul Nou” aflăm joi pe pagina Filialei Alexandru Odobescu (09:30) şi putem completa informaţiile cu „Obiceiuri și superstiții de Anul Nou la români” pe pagina Filiala Lucian Blaga (09:00). Despre „Anul Nou – tradiții și obiceiuri în lume” puteţi afla de la ora 10:00, şi de pe pagina de Facebook a BMB. Despre „Superstiţii şi tradiţii de Anul Nou” vor posta filialele Ioan Slavici şi Dimitrie Bolintineanu, iar Filiala Ion Neculce vă prezintă câteva „Amintiri la sfârșit de an”.
Vineri, de la ora 09:00, începem ziua cu „Sorcova vesela, urarea din prima zi a Anului Nou” pe pagina Filialei Lucian Blaga.
În acest mod, filialele BMB pun permanent la dispoziţia publicului informații cât mai variate, din toate domeniile cunoașterii – geografie, istorie, știință, artă muzicală sau teatrală, tururi virtuale, curiozități, activități și jocuri pentru copii, idei creative, informări despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre personalități marcante, articole de interes și impact public etc.– creând astfel o punte de comunicare culturală nu numai pentru utilizatorii BMB, ci pentru întreaga comunitate.
Rămâneți conectați la Biblioteca Metropolitană București,
o alternativă informativă a curentului cultural bucureștean!