Activitățile săptămânii 30 noiembrie – 6 decembrie

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) continuă să ofere tuturor utilizatorilor acces la informaţii variate, necesare dezvoltării durabile, perfecţionării şi progresului fiecărui individ.
Invităm publicul să viziteze cele 20 de filiale BMB deschise în prezent pentru a împrumuta gratuit documente, asigurându-l că sunt luate toate măsurile sanitare necesare. Sunt oferite serviciile de bibliotecă de bază: înscriere, rezervare titluri, împrumut şi restituire.
Pentru publicul care preferă sursele de informare online, bibliotecile oferă pe paginile lor de socializare (Facebook, YouTube sau Instagram) informaţii din cele mai variate domenii, în cele mai variate forme: informări şi recomandări, cursuri şi ateliere, documentare şi chiar mici expoziţii virtuale.
Pauza de… inspiraţie!
Ne-am imaginat iniţial că şcoala online va scădea apetitul copiilor pentru „stat la calculator” şi iată că s-a dovedit a nu fi adevărat. Nici o recreaţie nu e prea mică pentru a intra pe câteva pagini cu informaţii noi, surprinzătoare şi foarte folositoare.
Luni „Vorba de duh a săptămânii” ne dă un elan minunat joi să urmărim „Călătoria cărţii de la idee la cititor”pe pagina Filialei Ion Creangă, care va publica noi înregistrări realizate în cadrul proiectului. Marţi, pe aceeaşi pagină, va fi pregătit un „Joc pentru cititori” şi dacă prindeţi gust, vineri, Filiala Alexandru Macedonski vă recomandă câteva jocuri din propria colecţie.
„Și-am încălecat pe-un fir… și v-am spus povești… în șir!” se laudă miercuri Filiala George Coşbuc la finalul unui proiect de succes printre adolescenţii preocupaţi de Securitatea Cibernetică, dar asta numai până ajungem să fim întrebaţi „Ce am mai citit?” pe pagina Filialei Costache Negruzzi (ora 11:00 şi 18:30). Ce-o să răspundem? Poate poezii „Din lirica lumii” pe pagina Filialei Nicolae Labiş (miercuri şi sâmbătă de la ora 14:00) sau pe pagina Filialei George Coşbuc unde „Joia e… de poezie” încă de la prima oră (7:00). Mai greu cu cititul? Atunci va fi uşor de ascultat momentul liric „Dacă e joi, e poezie” pe pagina Filialei Vasile Alecsandri de la ora 17:00.
Dar ce mai citim, dacă ar fi să citim? Sigur Parada Cărților ne aduce… „Cartea de vineri” defilând (încă de la 7:00!) pe pagina Filialei George Coşbuc, iar pentru un sfârşit de săptămână relaxat, pagina Filialei Liviu Rebreanu aduce în discuţie titluri pe care nici un adolescent nu ar trebui să la rateze: „Neînvins de viață” de Louis Zamperini şi David Rensin (sâmbătă, ora 14:00, în proiectul Carte sau film?) și „Copiii sălbatici” de Constantin Iftime (duminică, ora 10:30, în proiectul Promovăm literatura română).
O carte pentru fiecare (in)dispoziţie
Dintre recomandările de carte pregătite de bibliotecari pentru copii & adolescenţi – O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri de Neagu Djuvara, Din psihologia poporului român de Dumitru Drăghicescu, Cunoaşte-l pe Nicolae Grigorescu, din colecţia Români celebri, Povestiri despre om de Constantin Noica, Aşa grăit-a Zarathustra de Friedrich Nietzsche, Bucuria vieții de Irving Stone, loisir – Constance: tragica şi scandaloasa viaţă a doamnei Oscar Wilde de Franny Moyle, Templul zorilor de Yukio Mishima, Jumătate de rege de Joe Abercrombie, Egiptul secret de Paul Brunton, dezvoltare personală şi nu numai… – Sfaturi pentru fiica mea. O carte mică despre marile evenimente ale vieţii de Alexandra Stoddart.
Catalogul online vă stă permanent la dispoziţie pe site-ul BMB şi vă reamintim că, în baza permisului, puteţi să rezervaţi orice titlu aflat în colecţiile celor 20 filiale deschise în prezent.
Știute sau… mai puțin știute
Bibliotecarii BMB au pregătit din nou rubrici care să-i mulțumească pe căutătorii de informații: marți, aflați „Curiozităţi diverse” de pe pagina Filialei Marin Preda (11:30), „Curiozităţi de prin lume adunate” de pe pagina Filialei Nicolae Labiș (14:00). Miercuri, aflați „Curiozități din lumea vie” de pe pagina Filialei Gheorghe Șincai, iar de pe pagina Filialei Dimitrie Bolintineanu câteva „Curiozităţi literare”.
Artoteca postează în cadrul rubricii „Știați că…? marți, de la ora 12:00, despre Inaugurarea Arcului de Triumf din București și joi, de la ora 09:00 despre societatea „Tinerimea artistică”.
„Ştiute sau mai puţin ştiute”… despre Herman Melville şi Moby Dick aflați miercuri, de la ora 14:30, de pe pagina Filialei Petre Ispirescu, iar joi Filiala Bogdan Petriceicu Hasdeu vă prezintă Lucruri interesante despre lumea în care trăim. Tot joi, de la ora 10.00, puteți merge pe pagina de Facebook a BMB unde veți afla curiozități din lumea bibliotecilor prin rubrica „Fără biblioteci, nu există civilizație”.
Sâmbătă, Filiala Vasile Alecsandri vă pune la încercare cunoştinţele în rubrica „Ştiaţi…”, iar duminică Filiala Ion Creangă invită publicul să participe interactiv la un dialog deschis prin intermediul rubricii #vremsastim.
Timpul liber… ocupat
Pentru cei mici, luni, începând cu ora 10:00, pe platformele de socializare ale BMB (pagina de Facebook, YouTube şi Instagram), cât şi pe cele ale Teatrului de păpuşi Licurici, continuăm cu noi poveşti din seria spectacolelor online ale proiectului „Licurici și… Tolba cu povești”. Miercuri copiii pot urmări, de la ora 17:30, atelierul „Lectură și artă la bibliotecă” pe pagina Filialei Ion Neculce, joi sunt invitați la „Atelierul de creație al bibliotecarului” pe pagina Filialei Gheorghe Șincai, iar vineri la un „Atelier creativ” pe pagina Filialei Dimitrie Cantemir.
Miercuri adolescenții sunt invitați să participe la un „Curs de limba engleză pentru începători” pe pagina Filialei Bogdan Petriceicu Hasdeu, iar cei mici sunt așteptați și ei la „Ora de povești” pe paginile filialelor Gheorghe Șincai (vineri) și Ion Creangă (sâmbătă). Şi „Arta scrisului frumos de mână” o puteţi deprinde joi, de pe pagina Filialei Petre Ispirescu, care vă invită online de la ora 11:00 la Ora de caligrafie, o artă ce v-ar putea fi de folos mai târziu la „Ora de poezie” (atelier, ora 18:00).
Sâmbătă, de la ora 11:00, Filiala Vasile Alecsandri îi așteaptă pe copii cu Activităţi educativ – distractive, iar duminică ei vor găsi un mic atelier de creație pe pagina pe pagina Filialei Ion Neculce.
Mereu în așteptarea unui… Moș
Există foarte multe obiceiuri și tradiții legate de Sfântul Andrei. O parte dintre ele vă sunt prezentate luni pe paginile de Facebook ale Filialelor Costache Negruzzi (11:00 și 17:30), Alexandru Odobescu (09:30) și Dimitrie Bolintineanu.
Şi în așteptarea lui Moș Nicolae tradițiile își spun cuvântul pe paginile filialelor: sâmbătă și duminică, Filiala Lucian Blaga (09:00), duminică, Filiala Costache Negruzzi (10:30 și 15:30) și Filiala Vasile Alecsandri (11:00), iar dacă adăugăm şi o „Recomandare pentru cadouri” făcută de Filiala Ion Creangă (vineri) suntem pregătiți Să vină Moşu’! cu poezii și colinde de iarnă pe pagina Filialei Otilia Cazimir (miercuri, joi și vineri).
Pagini de istorie… 1 Decembrie
Luni, începem săptămâna pregătindu-ne de 1 Decembrie în cadrul unui Atelier creativ pe pagina Filialei Dimitrie Cantemir, iar marți, filialele BMB se întrec să publice pe paginile lor postări dedicate Zilei Naționale a României: pe pagina Filialei Lucian blaga (09:00), pe pagina de Facebook a BMB (10:00), pe pagina Filialei Dimitrie Bolintineanu și pe cea a Filialei Vasile Alecsandri (10:00).
La mulți ani români, la mulți ani România! urează tuturor Filiala Costache Negruzzi (10:30 și 15:30). Intraţi pe pagina Filialei Alexandru Odobescu să urmăriţi, de la ora 09:30, un documentar estraordinar despre 1 Decembrie 1934 – Bucureşti. Alte informaţii, despre Samoilă Mârza, fotograful Unirii de la 1 Decembrie, vor fi publicate de Filiala Lucian Blaga, de la ora 10:00, sunteți invitați la un atelier pe pagina pe pagina Filialei Ion Neculce – România copiilor – creații ale copiilor dedicate Zilei Naționale a României și să urmăriţi pe pagina Filialei Petre Ispirescu, de la ora 10:30, o expoziţie de fotografie cu imagini din bibliotecă dedicate Zilei Naţionale a României, realizate de-a lungul vremii.
Filiala Liviu Rebreanu etalează pe „peretele ei virtual” luni (14:00), marți (15:00) și joi (11:00) desene înscrise în concursul „Așa arată țara mea”, iar duminică (15:00), în urma numărării voturilor şi aprecierilor strânse de participanţi, vă va dezvălui câștigătorii concursului.
Filiala Costache Negruzzi vă prezintă joi (10:30) „Cupluri celebre” și vineri (10:30 și 15:30) „101 cei mai mari scriitori ai lumii”.
Pagina de Facebook Bucureștii vechi în colecțiile Bibliotecii Metropolitane București vă invită, de luni până vineri, de la ora 12:00, să revedeți imagini din „Bucureștii cari au fost”.
Pe pagina de Facebook a BMB continuăm și în această săptămână să facem cunoscute încă două filiale din rețeaua BMB. Și cum avem cu ce să ne lăudăm… puteți afla cu siguranță lucruri noi despre Filiala Dimitrie Cantemir (marți, ora 12:00) și despre Filiala George Topîrceanu (joi, ora 12:00). Pe lângă prezentarea filialelor, ne-am gândit să vă oferim și câteva informații mai amănunțite despre utilizarea Catalogului online al BMB (miercuri, ora 10:00). De asemenea, miercuri pe pagina de Facebook a BMB și a Cenaclului Literatorul vă prezentăm un articol publicat în revista „Literatorul”.
Arte
Pe pagina de Facebook a BMB, iubitorii de muzică clasică sunt invitați la operă vineri, de la ora 12:00, unde vor putea viziona înregistrări inedite realizate în cadrul proiectului „Opera la Bibliotecă”, în interpretarea unor artiștii deosebit de talentaţi.
Artoteca BMB publică pe pagina sa de Facebook subiecte noi în fiecare zi: despre Expoziția de artă vizuală „Sanctuarul” a artistului Matei Enric (luni, 12:00), despre pictorul francez Georges Seurat (miercuri, 12:00) și despre pictorul rus Vasili Kandinski (vineri, 09:00). Luni, marți și miercuri, de la ora 16:00, şi joi și vineri, de la ora 13:00, pe aceeaşi pagină veţi găsi informații despre tablouri ale unor artişti mai mult sau mai puţin cunoscuţi.
În acest mod, filialele BMB pun permanent la dispoziţia publicului informații cât mai variate, din toate domeniile cunoașterii – geografie, istorie, știință, artă muzicală sau teatrală, tururi virtuale, curiozități, activități și jocuri pentru copii, idei creative, informări despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre personalități marcante, articole de interes și impact public etc.– creând astfel o punte de comunicare culturală nu numai pentru utilizatorii BMB, ci pentru întreaga comunitate.
Rămâneți conectați la Biblioteca Metropolitană București, la alternativa informativă a curentului cultural bucureștean!