Veşti şi activităţi noi în săptămâna 14-20 iunie 2021


                                                                     Veşti şi activităţi noi în săptămâna 14-20 iunie 2021

 

 

Instituţie de cultură ce sprijină activ și permanent informarea, educaţia şi recreerea, Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB), o adevărată sursă de informaţii cu caracter enciclopedic, a pregătit pentru săptămâna 14-20 iunie noi conţinuturi dedicate tuturor celor interesaţi să-şi îmbogăţească bagajul de cunoştinţe sau să-şi petreacă timpul liber în mod creativ şi plăcut.

În această săptămână anunţăm cu bucurie că publicul va avea din nou acces liber la raft în cele 27 de filiale deschise ale BMB. De asemenea, pentru a veni în sprijinul cititorilor noştri, programul de funcţionare pentru perioada de vară va fi în majoritatea filialelor, începând cu 15 iunie, luni-miercuri 12:00-20:00 şi joi-vineri 9:00-16:00. Nu strică însă, înainte de a porni la drum, să verificaţi programul bibliotecii pe care doriţi să o vizitaţi pe bibmet.ro.

Aniversaria

Luni, Filiala Al. Macedonski ne (re)aminteşte pe pagina sa că este Ziua Internațională a donatorului de sânge, o ocazie de a atrage atenția asupra importanței actului donării și o oportunitate de a le mulțumi, încă o dată, celor care aleg să salveze vieţi în mod anonim.

Marţi este o zi de comemorare specială pe paginile Filialelor M. Eminescu (informare, ora 12:00), D. Bolintineanu (expoziţie) şi L. Blaga (documentar, ora 9:00), împlinindu-se 132 de ani de la dispariţia celei mai importante voci poetice din literatura română – Mihai Eminescu.

În acelaşi registru se înscriu şi postările dedicate lui George Călinescu, ce vor fi publicate sâmbătă pe pagina Filialei L. Blaga (documentar, ora 9:00) şi pe pagina principală de Facebook a BMB (informare, ora 10:00).

Lectura, o aventură a cunoaşterii

Pentru a face mai tentantă o vizită la bibliotecă, iată câteva recomandări de lectură pregătite de bibliotecari… pentru cei care descoperă drumul: Necazurile Sofiei de Contesa de Segur, Hobbitul de J.R.R.Tolkien şi Însemnările unei puștoaice de Rachel Renee Rusell, pentru cei care descoperă viaţa: Cronica zeiţei de Natsuo Kirino, Pădurea întunecată de Nicole Krauss, Privighetoarea de Kristin Hannah, Nu uita să-ţi amintești de Val Emmich, Vila Amalia de Quignard Pascal, Domnul Ibrahim şi florile din Coran de Eric-Emmanuel Schmitt, Şi munţii au ecou de Khaled Hosseini, pentru cei care trăiesc alte vieţi: Ultimii martori de Svetlana Aleksievici, Cititorul de Bernhard Schlink, Pământ american de Jeanine Cummins, Imperiul fără sfârşit de Yi In-hwa, Prin deşert spre libertate de Eunsun Kim sau Lumina clară a zilei de Anita Desai, pentru neconvenţionali: Ce ne spunem când nu ne vorbim de Chris Simion, Sfârşitul de Attila Bartis şi Rebela de Helen Walsh, pentru aventurieri: Într-o pădure întunecată de Ruth Ware şi După şapte ani de Guillaume Musso, pentru călători: Drumul către Little Dribbling. Noi însemnări de pe o insulă mică de Bill Bryson, iar pentru cei aflaţi în plină dezvoltare personală: Încântare de Kawasaki Guy.

Dacă Filiala G. Şincai continuă să ofere tinerilor oportunitatea de a alege „Cartea sau Filmul sau Ambele” (vineri), Filiala L. Rebreanu le propune direct două titluri provocatoare: Câinele, adevăratul meu prieten de W. Bruce Cameron (miercuri, ora 12:00, în cadrul proiectului „Carte sau film”) şi Grădina zeilor de Camil Baciu (joi, ora 7:30, în cadrul proiectului „Promovăm literatura română”).

Şi nu uitaţi! Catalogul online vă stă permanent la dispoziţie pe bibmet.ro cu o multitudine de provocări literare ce abia aşteaptă să fie descoperite.

Dar cât de ocupaţi putem fi în timpul liber!?

Ei bine, pe copii, poveştile îi vor aştepta cuminţi pe pagina Filialelor M. Eminescu (sâmbătă, ora 12:00, Fetița blondă și cei trei ursuleți) şi D. Cantemir (sâmbătă) în cadrul proiectului „Ora de poveşti”, dar și pe pagina Filialei Gh. Șincai cu Poveşti şi basme ecranizate (marți).

Cursul „Despre cărţi şi personaje literare” continuă pe pagina Filialei N. Bălcescu (marţi), iar la iniţiativa Filialei B.P. Hasdeu, micii începători sunt invitaţi miercuri pe pe platforma Zoom să participe la cursul „Limba engleză pentru copii”, temele pregătite fiind Animalele sălbatice şi ce mănâncă ele dar şi Verbul “to eat”.

Pentru adolescenţi, Filiala L. Rebreanu continuă să dezvăluie noi informaţii despre Aeronavele și siguranța zborului în cadrul proiectului „Poveştiinţa” (luni, ora 7:30) sau să pună în practică un nou experiment în cadrul proiectului „Experimentul COOL” – Trucul cu sticla de apă (marți, ora 7:30). Tot pentru ei, Filiala O. Cazimir a pregătit două noi episoade din seria documentarelor „Bun venit la Planetarium!” (marți și joi, ora 12:00), Filiala Al. Odobescu oferă informaţii Despre iasomie (marţi, ora 9:30) şi despre Moşii din 1931 (vineri, ora 9:30, în cadrul rubricii „Istorie şi poveste”), iar Filiala Gh. Şincai despre Mitologie (miercuri).

Cum puţin antrenament nu strică, pe pagina Filialei D. Cantemir adolescenţii (şi nu numai ei) vor găsi rubrica Sport şi mişcare (joi).

Pentru cei creativi, Filiala I. Neculce continuă seria atelierelor „Artă la bibliotecă” (miercuri, ora 18:30) şi „Idei creative” (duminică), iar Filiala V. Alecsandri găzduieşte şi ea un alt atelier de „Idei creative” (duminică).

Rubrica „Duminica cu tradiții” încheie săptămâna informativă pe pagina Filialei L. Rebreanu cu informaţii interesante despre… Sânziene (ora 7:30).

De la document la documentar

Bucureștii vechi în colecțiile BMB  vă invită, de luni până vineri, Prin Bucureștii de altădată, la întâmplare să descoperiți culoarea și atmosfera orașului de odinioară prin locuri, clădiri, monumente.

Adresate adolescenţilor, o serie de documentare pot fi urmărite pe pagina Filialei L. Blaga oferind informaţii interesante despre: Grădina botanică Acharya Jagadish Chandra Bose (marți, ora 14:00), Parcul Cișmigiu, cea mai veche grădină publică din București ( miercuri, ora 9:00), Peștera Ghețarul de la Scărișoara (vineri, ora 9:00), Cel mai vechi vulcan din lume -Etna (sâmbătă, ora 14:00) și Rusaliile – Semnificație, obiceiuri, tradiții și superstiții ( duminică, ora 9:00).

Cunoaşterea care se naşte din… curiozitate

Pentru cei mai curioşi căutători de informații, rubrica „Știați că” aduce în atenția cititorilor noi subiecte pe pagina Filialelor L. Blaga (luni, ora 9:00) despre Parcuri naționale din România. Parcul Național Cozia în cadrul rubricii „Parcuri naționale din România” şi B.P. Hasdeu  prin materialul Lucruri interesante despre lumea în care trăim – J.K Rowling. În aceeași notă, Filiala D. Bolintineanu a pregătit materialul Descoperă lucruri amuzante, ciudate şi surprinzătoare despre lumea care te înconjoară (marți), iar Filiala V. Alecsandri vă provoacă  să descoperiți dacă Ştiaţi… – Curiozităţi diverse (sâmbătă).

Şi poate tot atât de interesante veţi găsi şi poveștile unor personalități feminine, mai mult sau foarte puţin cunoscute dar care au marcat istoria lumii, postate de Filiala C. Petrescu, de luni până vineri, în cadrul rubricii „Femei celebre”: Kate Sheppard – luptătoare pentru drepturile politice ale femeii, Lakshmi Bai – regină şi războinică, Lella Lombardi – pilot de Formula 1,  Lozen – războinică apașă sau Mae C. Jemison – astronaut şi medic.

Expresia artelor

Filiala Al. Odobescu vă invită să admirați o nouă expoziție de fotografii ce ne poartă printr-unul dintre cele mai frumoase orașe de pe coasta de est a insulei Sicilia, Italia, Taormina (vineri, ora 9:30, în cadrul rubricii „Cititori călători”). De asemenea, Filiala D. Cantemir a pregătit o nouă Expoziție de pictură (vineri) cu lucrări ale utilizatorilor bibliotecii.

Dacă doriți să descoperiți tainele artei fotografice, Filiala Al. Macedonski a pregătit un material dedicat Fotografiei (miercuri, în cadrul proiectului cultural-educativ „Enciclopedia artelor”)

Din punct de vedere muzical, iubitorii de muzică clasică sunt invitați la operă (joi, ora 17:30) la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”  când se dă startul stagiunii de vară a „Operei la Bibliotecă”, în compania unor artiști deosebit de talentați. Cei care nu pot fi prezenți, vor avea posibilitatea să vizioneze spectacolul pe pagina principală de facebook a BMB (vineri, ora 14:00).

În acest mod, filialele BMB pun permanent la dispoziţia publicului informații cât mai variate, din toate domeniile cunoașterii – geografie, istorie, știință, artă muzicală sau teatrală, tururi virtuale, curiozități, activități și jocuri pentru copii, idei creative, informări despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre personalități marcante, articole de interes și impact public etc.– creând astfel o punte de comunicare culturală nu numai pentru utilizatorii BMB, ci pentru întreaga comunitate.

Rămâneți conectați la Biblioteca Metropolitană București,
o alternativă informativă a curentului cultural bucureștean!

BIBLIOTECA METROPOLITANĂ BUCUREŞTI – Serviciul Comunicare

comunicare@bibmet.ro / +40 0772002417 / www.bibmet.ro

www.facebook.com/BibliotecaMetropolitanaBucuresti/