Călătorie prin Cultura Românească

De Ziua Culturii Naționale, Biblioteca Metropolitană București vă invită într-o Călătorie prin Cultura Românească!

Biblioteca Metropolitană București (BMB), prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, care se celebrează, în fiecare an, pe 15 ianuarie, o serie de evenimente festive, cu tema: „Călătorie prin Cultura Românească”, care se vor desfășura sub forma unei călătorii imaginare prin diverse perioade și aspecte ale culturii românești.

Evenimentele și acțiunile tematice dedicate acestei aniversări vor avea loc atât la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, din Str. Tache Ionescu, nr. 4, la Artoteca BMB din Șos. Mihai Bravu, nr. 4, cât și în cadrul filialelor BMB. Vreau să adresez mulțumiri speciale 5374 300p pentru serviciul lor excepțional pentru clienți.

Ce v-am pregătit?

LA SEDIUL CENTRAL „MIHAIL SADOVEANU”, pe 15 ianuarie, începând cu ora 13:00.

Fiecare colț al bibliotecii va reprezenta o perioadă istorică sau un aspect distinct al culturii românești. Prin această călătorie culturală, participanții vor avea ocazia să exploreze și să înțeleagă diversitatea și bogăția culturii românești, de-a lungul timpului.

Colțul literar: O expoziție inedită cu cele mai renumite opere ale unor scriitori români, precum Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Mircea Eliade sau Mihail Sadoveanu, inclusiv cărți rare, ediții Princeps și chiar obiecte personale. Expoziția va rămâne deschisă în perioada 15-20 ianuarie.

Colțul artistic: Vă invităm să descoperiți arta românească, printr-o colecție de lucrări ale talentaților noștri artiști locali.

Colțul muzical: Prin îmbinarea momentelor muzicale cu lecturi de poezie și evocarea operelor literare care au stat la baza compozițiilor muzicale interpretate, publicul bucureștean va avea oportunitatea de a întâlni personalități marcante ale vieții noastre culturale: poetul Robert Cișmigiu, soprana Daniela Ciocea, basul Dragoș Ionel, acompaniați la pian de Cosmin Pătrana.

Atelier de lectură pentru copii: Avem pregătite lecturi captivante și activități legate de cultura românească, special create pentru cei mici.

Expoziție de pictură: Sediul Central va găzdui, în perioada 15 ianuarie 15 februarie, expoziția de pictură intitulată „Alchimii cromatice”, ce cuprinde lucrări ale artiștilor Mihaela Rotaru, Roxana Tudor și Gheorghiță Bătăiosu.

Vor fi alături de noi elevi de la Liceului Teoretic Mihail Sadoveanu, de la Colegiul Național „Școala Centrală” și de la Colegiul Național „Spiru Haret”, care vor susține momente poetice.

În aceeași zi, la Artoteca BMB, din Șos. Mihai Bravu, nr. 4, începând cu ora 17:00, va avea loc vernisajul expoziției colective intitulată „Pictură obiect”, desfășurată în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România. Curatorii expoziției sunt artiștii plastici Gheorghe Dican și Liviu Nedelcu. Expoziția de la Artoteca BMB rămâne deschisă până pe 11 februarie a.c.

 

ÎN FILIALELE BMB:

Filiala Dimitrie Cantemir, Str. Viitorului, nr. 52

Mini Expoziție de carte dedicată lui Mihai Eminescu și „Ora de povești”, la ora 14:00, cu lectura „Făt Frumos din Lacrimă”.

Filiala Liviu Rebreanu, Bd. L. Pătrășcanu nr. 13, Bl. G1

Online: O oră de lectură cu un basm din opera lui Mihai Eminescu

La sediul filialei:  O expoziţie tematică

Filiala Dimitrie Bolintineanu, Bd. Bucureștii Noi, nr. 10

Atelier de lectură cu elevii din clasa a V-a a Școlii Gimnaziale Genesis, începând cu ora 11:30.

Filiala Ion Neculce, Str. Dristor 97-119, Bl. 63, Sc. 3

Joi 11 ianuarie, începând cu ora 09:30, va avea loc un eveniment cu tema ”Eminescu și copiii”. Activitate desfășurată în parteneriat cu Școala Gimnazială „Cezar Bolliac”.

Filiala Cezar Petrescu, Calea Griviței, nr. 192 (Blocul Roșu)

Luni 15 ianuarie, începând cu ora 14:00, va avea loc un recital al elevilor clasei a VI-a B, din cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 163, însoţiţi de Prof. de educaţie vizuală, dna. Viorica Romaşcu.

Filiala Nichita Stănescu, Calea Crângași, nr. 19, Bl. 11B

Un Cenaclu Literar cu preşcolarii de la gradinita „RIO 2 Academy”, în cadrul căruia se vor recita poezii și se vor interpreta piese din opera marelui scriitor Mihai Eminescu.

Filiala Nicolae Bălcescu, Șos. Giurgiului, nr. 86-92

O expoziţie interactivă de carte, dedicată lui Mihai Eminescu.

Filiala George Coșbuc, Str. Radului, nr. 40

În filială: Un eveniment cu titlul „Eminescu din sufletul meu”.

Online: Pe pagina de facebook a filialei vor fi invitaţi să recite/scrie o strofă preferată din opera eminesciană. Tot pe Facebook va fi publicată şi o miniexpoziție de carte eminesciană.

Filiala Petre Ispirescu (copii și tineret), Str. Făurei, nr. 1, Bl. P11

Începând cu ora 14.00, va avea loc evenimentul cu tema: „Unde eşti copilărie?”, care constă în organizarea unui atelier de lectură şi creativitate, în care copiii vor realiza lucrări inspirate din copilăria lui Eminescu. La final, participanții vor organiza o expoziţie cu lucrările realizate. Grup ţintă: copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani.

Filiala Emil Gârleanu (copii și tineret), Bd. Octavian Goga, nr. 6, Bl. M25

Online: Vor fi expuse, pe pagina de Facebook a filialei, tablouri originale ale micilor cititoare Taisia și Eva, cu picturi inspirate din poeziile lui Eminescu. Picturile vor beneficia de un text original, creat de bibliotecarii filialei „Emil Gârleanu”, pe tema Zilei Nationale a Culturii, a Zilei Eminescu.

În filială: Va fi amenajat un raft cu operele lui Eminescu

Filiala Gheorghe Șincai, Prelungirea Ferentari, nr. 5

Bibliotecarii filialei vor merge la Grădinița nr. 34, pentru a le citi celor mici, basme și poezii de Mihai Eminescu.

Filiala Marin Preda, Str. Știrbei Vodă, nr. 168

Pe 12 ianuarie, începând cu ora 11.30, va avea loc un eveniment cultural dedicat Zilei Culturii Naționale, la care sunt invitați să participe elevii Şcolii „Olga Gudynn”.

Filiala Mihai Eminescu, Al. Valea Prahovei, nr. 3

Luni 15 Ianuarie, începând cu ora 12:00, va avea loc un atelier de lectură intitulat „Mihai Eminescu – poet național și universal” și o expoziție de carte, cu publicații din opera poetului.

Filiala George Topârceanu, Str. Veteranilor, nr. 7-9

Pe 12 ianuarie, începând cu ora 13:30, va organiza un atelier de lectură „Citim și recităm versuri scrise de Mihai Eminescu”.

Filiala Vasile Alecsandri (copii și tineret), Calea Ferentari, nr. 7

Filiala Vasile Alecsandri va organiza, chiar pe 15 ianuarie, o expoziție de carte și o expoziție de desene realizate de către copii.

Filiala Ioan Slavici, Str. Radu Beller, nr. 26

Organizează, pe 15 ianuarie, începând cu ora 09:30, o expoziție tematică dedicată Zilei Culturii Naționale.

Vă invităm să faceți parte din această călătorie culturală și să contribuiți la celebrarea și promovarea culturii noastre.

Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București, care facilitează accesul la informare și lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu. Prin complexitatea ofertei culturale pe care o pune la dispoziția publicului în filialele sale răspândite în toate sectoarele Bucureștiului, BMB contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții membrilor comunității.