O săptămână plină de informaţii şi activităţi, 10-16 mai 2021

Instituţie de cultură ce sprijină activ și permanent informarea, educaţia şi recreerea, Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB), o adevărată sursă de informaţii cu caracter enciclopedic, a pregătit pentru săptămâna 10-16 mai noi conţinuturi dedicate tuturor celor interesaţi să-şi îmbogăţească bagajul de cunoştinţe sau să-şi petreacă timpul liber în mod creativ şi plăcut.

Pentru public sunt deschise 26 de filiale care oferă în condiții de siguranță acces la colecțiile de documente și la gama de servicii de bază: înscriere (în baza actului de identitate valid), rezervare de titluri (în baza permisului, prin intermediul catalogului electronic), împrumut și restituire. Vă rugăm să verificaţi programul filialei pe care doriţi să o vizitaţi pe bibmet.ro.

Lectura, o aventură a cunoaşterii

După o săptămână aflată sub semnul tradiţionalului, clipele de tihnă petrecute în compania cărţilor ne fac să contemplăm subtil viaţa, speranţele şi visurile mai mult sau mai puţin împlinite, întrezărite în paginile recomandate de bibliotecari… pentru copii: Familii vesele. Poveşti cu animale de Gordana Maletic, Elefănţelul care voia să adoarmă de Carl-Johan Forssen Ehrlin şi Crizantema de Kevin Henkes, pentru adolescenţi: Dacă te-aș găsi de Gayle Forman, Îndrăgostită de un înger de Federica Bosco, Bal mascat de Melissa de la Cruz, Istoria albinelor de Maja Lunde şi Omatidii. Şarada unui hacker de Sebastian Lăzăroiu, pentru adulţi: Gog de Giovanni Papini, Mr. Peanut de Adam Ross, Cei cinci purceluși de Agatha Christie, Cei doi domni din Bruxelles de Eric-Emmanuel Schmitt, Vălul pictat de W. Somerset Maugham, Amanţii din Bizanţ de Mika Waltari, Casa verde de Mario Vargas Liosa, Oraşul fetelor de E. Gilbert, Povestiri de ţinut în palmă de Yasunari Kawabata, Vânătorii de zmeie de K. Hosseini sau Pădurea norvegiană de Haruki Murakami şi pentru fanii literaturii române: Case, trenuri și andrele de Ariana Rosser Macarie, Învoiala de George Bălăiță, Kiseleff 10. Fabrica de scriitori de Marin Ioniţă, Cafeneaua Pas-Parol de Matei Vişniec, Cartea fiilor de Mircea Ciobanu, Linia vieții de Ileana Mălăncioiu, Locuri comune de Mihai Șora şi Mai de Margareta Sterian.

Filiala N. Stănescu în cadrul rubricii „O carte pe zi – Citate din colecţiile bibliotecii” (ora 11:00) recomandă câte un titlu interesant pentru fiecare zi a săptămânii (Scrisori de dragoste de Mihail Drumeș, Fetele din Sanghai de Lisa See, Dragostea în vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez, Micul prinț de Antoine de Saint Exupery sau Viața lui Pi de Yann Mortel), iar Filiala C. Negruzzi recomandă miercuri alte două titluri în cadrul rubricii „Ce am mai citit” (Promisiunea Zorilor de Romain Gary şi Dulcea plictiseală de Francoise Sagan).

Tinerilor şi celor mai pretenţioşi necititori, Filiala Gh. Şincai le-a pregătit  rubrica „Cartea sau Filmul sau Ambele” (luni), iar Filiala L. Rebreanu le propune să afle cine este Cititorul de Bernhard Schlink (miercuri, ora 14:00, în cadrul proiectului „Carte sau film”) şi cum arată acea Cină cu ficat și inimă de Mihaela Apetrei (joi, ora 7:00, în cadrul proiectului „Promovăm literatura română”).

Dar dacă nu sunt tocmai ceea ce căutați, catalogul nostru online vă stă permanent la dispoziţie pe bibmet.ro.

Cunoaşterea care se naşte din… curiozitate

Pentru că rubrica „Știați că…?” are un mare succes, bibliotecarii BMB au pregătit noi subiecte care să stârnească setea de cunoaştere a celor mai curioşi căutători de informații pe paginile filialelor N. Stănescu (miercuri, ora 11:00), D. Bolintineanu (miercuri) şi V. Alecsandri (sâmbătă).

Pe pagina Filialei L. Blaga veţi avea la dispoziţie două documentare în cadrul rubricii „Plante rare din România” despre Floarea-de-colț (marţi, ora 9:00) şi Papucul Doamnei (duminică, ora 9:00) şi câteva „Lucruri știute și mai puțin știute” despre Lacul Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din România (vineri, ora 9:00). Pe pagina Filialei B.P. Hasdeu aflaţi „Lucruri interesante despre lumea în care trăim” (marţi) şi câteva „Curiozități din lumea vie”  pe pagina Filialei Gh. Şincai (miercuri).

Oameni, locuri şi istorii

De luni până vineri, pe pagina Filialei C. Petrescu continuă seria întâlnirilor cu „Femei celebre”: Coy Mathis, Ecaterina cea Mare, Elisabeta I, Florence Nightingale, Eufrosina Cru şi Evita Perón, iar Filiala M. Eminescu este gata să vă facă cunoştinţă cu Camilo Jose Cela (marţi, ora 12:00).

Pe pagina Filialei L. Blaga puteţi urmări o serie de documentare despre: 10 Mai – Ziua Regalității (luni, ora 9:00) şi Coroana de Oțel a Regelui Carol I al României (luni, ora 10:00), despre Putna, cea mai veche mănăstire de lemn din România (luni, ora 14:00), care este Cea mai inteligentă fotografie din lume (miercuri, ora 9:00) şi aflaţi Povestea Pieței Obor (sâmbătă, ora 9:00).

Şi dacă ne dorim o istorie vizuală despre oameni şi locuri, Filiala A. Odobescu vă încântă cu o nouă expoziţie de fotografie în cadrul rubricii „Cititori călători”, de data aceasta tema fiind Insula Elba. Pe aceeaşi pagină mai puteţi găsi informaţii despre Regele, defilarea din 10 mai 1932 (luni, ora 9:30), despre Periferia Bucureştilor, 1934 în cadrul rubricii „Istorie şi poveste” (marţi, ora 9:30) şi un documentar despre Fibula (miercuri, ora 9:30).

Iar dacă mai aveţi puţin timp liber, sunteţi invitaţi la o aniversare specială pe pagina principală de Facebook a BMB prilejuită de „Inaugurarea Columnei lui Traian” (miercuri, ora 10:00) şi la o călătorie virtuală vizând câteva „Obiective arhitectonice din România” pe pagina Filialei I. Neculce (vineri).

Timpul liber… ocupat

Pentru preşcolari, Filiala N. Bălcescu a pregătit un curs, în cadrul proiectului „Bunele maniere pentru cei mici”, ce va începe marţi.

Pentru micuţii ascultători, repovestirile îşi fac apariţia pe pagina Filialei M. Preda cu titlurile  Din Cetatea lui Eu în Cetatea lui Tu de Mersine Vigopoulou (miercuri, ora 11:30) şi Piulița fermecată o poveste japoneză (joi, ora 12:30) sau pe pagina Filialei G. Şincai în cadrul proiectului „Ora de Poveşti” (vineri, ora 19:00). Duminică, după ce toate lecţiile sunt terminate, Filiala V. Alecsandri invită copii la un nou atelier de „Idei creative”.

Pentru adolescenţi, Filiala L. Rebreanu continuă să dezvăluie noi experimente pe care le poate încerca oricine, în rubrica „Experimentul COOL” (Acid sau bază, marţi ora 19:00), iar Filiala N. Bălcescu prezintă o serie de informaţii super interesante despre „Educaţia financiară” (miercuri).

Îndemânarea este o abilitate ce poate fi deprinsă, aşadar invităm adolescenţii la atelierele online: „Artă la bibliotecă” (miercuri, ora 18:30) şi „Idei creative” (duminică) pe pagina Filialei I. Neculce sau să urmărească informaţiile prezentate de Filiala L. Rebreanu în rubrica „Duminica cu tradiții” despre… Ou.

Artă şi expuneri

Artoteca vă invită să vizitați expoziția „Confesiuni obsesive” semnată de artistul plastic Marius Barb Barbone, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Preşedinte al Filialei de Pictură Bucureşti. Expoziţia mai poate fi vizionată până în data de 13 mai.

Pe pagina de Facebook a BMB, iubitorii de muzică sunt invitați la operă, unde vor putea viziona înregistrări inedite realizate în cadrul proiectului „Opera la Bibliotecă”, în interpretarea unor artiști deosebit de talentaţi (joi, ora 17:00 şi vineri, ora 14:00).

În acest mod, filialele BMB pun permanent la dispoziţia publicului informații cât mai variate, din toate domeniile cunoașterii – geografie, istorie, știință, artă muzicală sau teatrală, tururi virtuale, curiozități, activități și jocuri pentru copii, idei creative, informări despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre personalități marcante, articole de interes și impact public etc. creând astfel o punte de comunicare culturală nu numai pentru utilizatorii BMB, ci pentru întreaga comunitate.