O săptămână cu aniversări, informaţii şi activităţi, 17-23 mai 2021

Instituţie de cultură ce sprijină activ și permanent informarea, educaţia şi recreerea, Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB), o adevărată sursă de informaţii cu caracter enciclopedic, a pregătit pentru săptămâna 17-23 mai a.c. noi conţinuturi dedicate tuturor celor interesaţi să-şi îmbogăţească bagajul de cunoştinţe sau să-şi petreacă timpul liber în mod creativ şi plăcut. 

Pentru public sunt deschise 26 de filiale care oferă în condiții de siguranță acces la colecțiile de documente și la gama de servicii de bază: înscriere (în baza actului de identitate valid), rezervare de titluri (în baza permisului, prin intermediul catalogului electronic), împrumut și restituire. 

Vă rugăm să verificaţi programul filialei pe care doriţi să o vizitaţi pe bibmet.ro.

Aniversaria

Zilele aniversare încep să fie marcate în paginile filialelor începând de marţi cu „Ziua Internațională a Muzeelor” pe pagina principală de Facebook a BMB (ora 8:00), pe pagina Filialei L. Blaga (ora 9:00) şi pe pagina Filialei G. Şincai. Tot marţi, pe pagina Filialei P. Ispirescu vor fi aniversaţi 973 de ani de la naşterea lui Omar Khayam (ora 18:00).

Miercuri, Filiala A. Macedonski dedică această zi artei plastice scriind despre Traian Ștefan Boicescu, iar Filiala G. Şincai va scrie despre Jodi Lynn Picoult autoare a unor benzi desenate din cunoscuta serie „Wonder Woman”.

Joi este aniversat scriitorul Honoré de Balzac pe pagina principală de Facebook a BMB (ora 10:00) şi pe pagina Filialei G. Şincai. Vineri este rândul marelui nostru poet Tudor Arghezi să fie aniversat pe pagina principală de Facebook a BMB (ora 10:00) şi pe pagina Filialei L. Blaga (documentar, ora 9:00) odată cu „Ziua mondială a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare” menţionată pe pagina Filialei G. Şincai

Tot pe pagina Filialei G. Şincai, de data aceasta duminica, va fi celebrat şi autorul Jurnalului de la Păltiniş, Gabriel Liiceanu.

Lectura, o aventură a cunoaşterii

Şi pentru că vorbim de autori, haideţi să vorbim şi despre cărţi sau mai bine zis despre recomandările bibliotecarilor pentru copii: Fetiţa din castelul de la muzeu de Kate Bernheimer, pentru adolescenţi: Summerlost sau visul unei vacanţe de vară de Ally Condie, pentru adulţii iubitori ai romanului clasic sau social: Idiotul de Feodor Mihailovici Dostoievski, Trei surori, trei regine de Philippa Gregory, Casa Buddenbrook de Thomas Mann, Bibliotecara de la Auschwitz de Antonio G. Iturbe, China în zece cuvinte de Yu Hua, Femeia din amiază de Julia Franck, Orient de Stephan Abarbanell, Aşteptându-i pe barbari de J.M. Coetzee, pentru adulţii romantici sau aventuroşi: Eu şi totuşi alta de Jojo Moyes, Forma apei de Guillermo Del Toro, După șapte ani de Guillaume Musso, Operaţiunea Sweet Tooth de Ian McEwan, Eu şi Kaminski de Daniel Kehlman şi Grimpow. Drumul nevăzut de Rafael Abalos, pentru fanii literaturii române: Visătorii nu mor niciodată de Carmen Voinea-Răducanu, Străinul de lângă mine de Irina Binder sau Piramida de Cristian Englert, iar pentru cei care doresc să facă o schimbare de decor… Magia ordinii. Senzaționala metodă japoneză de a-ţi elibera şi organiza casa de Marie Kondo.

Tinerilor şi celor mai pretenţioşi necititori, Filiala L. Rebreanu le propune să afle cine este Minunatele oase de Alice Sebold  (miercuri, ora 14:00, în cadrul proiectului „Carte sau film”) şi cum arată Viitorul libertății de Mihail Fărcășanu (joi, ora 7:00, în cadrul proiectului „Promovăm literatura română”), iar Filiala M. Eminescu a pregătit pentru rubrica „Literatura și Cinematografia” tema Alexandru Lăpușneanu de Costache Negruzzi (joi, ora 15;00). 

Dar dacă nu sunt tocmai ceea ce căutați, catalogul nostru online vă stă permanent la dispoziţie pe bibmet.ro.

Cunoaşterea care se naşte din… curiozitate

Pentru cei mai curioşi căutători de informații, noi subiecte pregătite de bibliotecarii BMB vor fi publicate în paginile filialelor L. Blaga (documentar „Știați că…?”, luni, ora 9:00), Gh. Şincai („Curiozități din lumea vie”, luni) şi D. Bolintineanu („Știați că…?”, miercuri). 

Similar, pe pagina Filialei C. Petrescu puteţi afla joi cum „Napoleon creează Legiunea de Onoare”, iar vineri, pe pagina Filialei N. Bălcescu, puteţi admira „Bujorul de stepă la Zau de Câmpie”.

De la documentar la documentar

În această săptămână adolescenţii pot urmări pe pagina Filialei L. Blaga o serie de documentare pline de informaţii inedite şi foarte folositoare despre Biserica de lemn din Fildu de Sus luni, ora 14:00, în cadrul rubricii „Biserici din lemn”, miercuri despre Măslinul, copac de leac și de legendă (ora 9:00) şi „Biblioteca mănăstirească St. Gallen din Elveția” (ora 14:00), sâmbătă despre Casa memorială Tudor Arghezi – Mărțișor în cadrul rubricii „Muzee și case memoriale din București”, iar duminică despre prima fotografie din istorie „Vedere de la fereastră în Le Gras” în cadrul rubricii „Fotografii celebre și poveștile lor”.

Alte documentare au pregătit şi… Filiala Al. OdobescuCureaua (miercuri, ora 9:30) şi Filialei P. Ispirescu Casa din Mălini şi copilăria lui Nicolae Labiş în cadrul rubricii „Case memoriale ale marilor poeţi”.

Oameni, locuri şi istorii

De luni până vineri, pe pagina Filialei C. Petrescu continuă seria întâlnirilor cu „Femei celebre”: politiciana Fadumo Dayib, infirmiera Florence Nightingale, pictoriţa Frida Kahlo, specialista în calculatoare Grace Hopper şi piratul Grace O’Malley.

Şi dacă ne dorim o istorie vizuală despre oameni şi locuri, vineri Filiala A. Odobescu vă încântă cu o nouă expoziţie de fotografie în cadrul rubricii „Cititori călători”, de data aceasta tema fiind Şorţuri din Siracuza. Pe aceeaşi pagină mai puteţi găsi informaţii despre Spoitori la lucru pe străzile Bucureştilor în 1931 în cadrul rubricii „Istorie şi poveste”.

 

Timpul liber… ocupat

Pentru preşcolari, Filiala N. Bălcescu a pregătit un curs, în cadrul proiectului „Despre cărţi şi personaje literare ”, ce va începe marţi.

Pentru micuţii ascultători, repovestirile îşi fac apariţia: pe pagina Filialei M. Preda cu titlul  Charlie şi Fabrica de Ciocolată de Roald Dahl (miercuri, ora 11:30), pe pagina Filialei P. Ispirescu Libelula şi furnicile, de Lev Tolstoi şi pe pagina Filialei M. Eminescu cu povestea Sâmbăta spiridușului în cadrul proiectului „Ora de Poveşti” (sâmbătă, ora 12:00). Vineri, după ce toate lecţiile sunt terminate, Filiala D. Bolintineanu vă dă întâlnire la un „Atelier pentru cei mici”.

Pentru adolescenţi, Filiala L. Rebreanu continuă să dezvăluie noi informaţii în cadrul rubricii „Poveştiinţa” (Apa, săpunul și mii de vieți salvate, luni, ora 8:00) şi experimente pe care le poate încerca oricine, în rubrica „Experimentul COOL” (De ce plutesc bărcile, marţi ora 19:00), iar Filiala B. P. Hasdeu vă aşteaptă cu probleme de logică şi perspicacitate în cadrul rubricii „Provocarea minţii” (marţi). 

Îndemânarea este o abilitate ce poate fi deprinsă, aşadar invităm adolescenţii la atelierele online: „Artă la bibliotecă” (miercuri, ora 18:30) şi „Idei creative” (duminică) pe pagina Filialei I. Neculce şi la „ora de caligrafie” pe pagina Filialei P. Ispirescu (miercuri, ora 13:00) sau să urmărească informaţiile prezentate de Filiala V. Alecsandri în rubrica „Legende şi Mituri” (marţi) şi Filiala L. Rebreanu în rubrica „Duminica cu tradiții” despre… Constandinu puilor.

Artă şi expuneri

Artoteca vă invită să vizitați expoziția „In memoriam” Alexandru Măntescu-Isac, în perioada 14-28 mai. 

Vineri vă invităm să vizionați două expoziții inedite, pe pagina Filialei Dimitrie Cantemir – Expoziție virtuală de pictură și pe pagina Filialei Mihai Eminescu care vă introduce în Lumea cuvintelor potrivite ale scriitorului Tudor Arghezi.

Pe pagina de Facebook a BMB, iubitorii de muzică sunt invitați la operă, unde vor putea viziona înregistrări inedite realizate în cadrul proiectului „Opera la Bibliotecă”, în interpretarea unor artiști deosebit de talentaţi (joi, ora 17:00 şi vineri, ora 14:00). 

În acest mod, filialele BMB pun permanent la dispoziţia publicului informații cât mai variate, din toate domeniile cunoașterii – geografie, istorie, știință, artă muzicală sau teatrală, tururi virtuale, curiozități, activități și jocuri pentru copii, idei creative, informări despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre personalități marcante, articole de interes și impact public etc. creând astfel o punte de comunicare culturală nu numai pentru utilizatorii BMB, ci pentru întreaga comunitate. 

Rămâneți conectați la Biblioteca Metropolitană Bucureștio alternativă informativă a curentului cultural bucureștean!