Noi informaţii şi activităţi în săptămâna 24-30 mai 2021

Instituţie de cultură ce sprijină activ și permanent informarea, educaţia şi recreerea, Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB), o adevărată sursă de informaţii cu caracter enciclopedic, a pregătit pentru săptămâna 24-30 mai a.c. noi conţinuturi dedicate tuturor celor interesaţi să-şi îmbogăţească bagajul de cunoştinţe sau să-şi petreacă timpul liber în mod creativ şi plăcut.

Pentru public sunt deschise 26 de filiale care oferă în condiții de siguranță acces la colecțiile de documente și la gama de servicii de bază: înscriere (în baza actului de identitate valid), rezervare de titluri (în baza permisului, prin intermediul catalogului electronic), împrumut și restituire. Deoarece la anumite intervale de timp fondurile de carte sunt supuse inventarierii, vă rugăm ca înainte de a porni la drum, să verificaţi programul bibliotecii pe care doriţi să o vizitaţi pe bibmet.ro.

Aniversaria

La început de săptămână pornim ușor pe cărarea amintirilor literare şi ne oprim întâi pe pagina Filialei N. Bălcescu ca să-l salutăm pe scriitorul despre care Nichita Stănescu a scris cu tandreţe… „Ursul acesta blând şi calm şi bleg, Fănuş,/ e apucat de nimeni ca de doruri; -/ dă cu sărutul numai doar în zboruri/ iar iernii lumii e învârtecuş.” (luni), continuăm pe pagina principală de Facebook a BMB  unde va fi elogiat Eugen Simion (marţi, ora 10:00) şi ajungem pe pagina Filialei L. Blaga care a pregătit un documentar despre Vintilă Corbul, autorul celei mai bine vândute cărţi din beletristica românească (miercuri, ora 9:00).

Lectura, o aventură a cunoaşterii

Şi pentru că vorbim de autori, haideţi să vorbim şi despre cărţi sau mai bine zis despre recomandările bibliotecarilor pentru copii: Piticuț, zis și Cinabru de E.T.A. Hoffman, Peter Pan sau Cartea fetelor: Cele mai noi idei ca să fii foarte bună în toate, pentru preadolescenţi: Dosarele Scarlet. Spărgătoare la înălţime de Tamsin Cooke, Prinţesă şi cerşetoare de Delphine de Vigan şi Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde, pentru tinerii în căutarea iubirii şi a aventurii: Carcera de Catherine Fisher, Chemarea îngerului de Guillaume Musso, Ucigaşul ABC de A. Christie, 860 de zile pe Amazon. O călătorie incredibilă de Ed Stafford, Păianjenul alb. Povestea feţei nordice a Eigerului de Heinrich Harrer, pentru adulţi: Podul de lut de M. Zusak, Olga de Bernhard Schlink, Domnul Ibrahim și florile din Coran de Eric-Emmanuel Schmitt, Pelerinul vrăjit de Nikolai Leskov, Aviatorul de Evgheni Vodolazkin, pentru fanii literaturii române: O formă de viață necunoscută de Andreea Răsuceanu, iar pentru amatorii de dezvoltare personală: Fraţi şi surori de Jeffrey Kluger, Dăruieşte iubirea care vindecă de Harville Hendrix şi, de ce nu, Din tainele gastronomiei: Jamiei Oliver.

În timp ce Filiala Gh. Şincai continuă să ofere tinerilor şi celor mai pretenţioşi necititori oportunitatea de a alege „Cartea sau Filmul sau Ambele” (luni), Filiala L. Rebreanu le propune în schimb două titluri provocatoare: De ce fierbe copilul în mămăligă de Aglaja Veteranyi  (miercuri, ora 14:00, în cadrul proiectului „Carte sau film”) şi Bestseller de Bogdan Mirică (joi, ora 7:00, în cadrul proiectului „Promovăm literatura română”).

A, şi nu uitaţi, „Dacă e joi, e poezie şi cafea” pe pagina Filialei V. Alecsandri.

Dar dacă nu sunt tocmai ceea ce căutați, catalogul nostru online vă stă permanent la dispoziţie pe bibmet.ro.

Cunoaşterea care se naşte din… curiozitate

Pentru cei mai curioşi căutători de informații, noi subiecte pregătite de bibliotecarii BMB vor fi publicate în paginile filialelor Gh. Şincai („Curiozități din lumea vie”, miercuri), D. Bolintineanu („Știați că…?”, joi) şi L. Blaga („Lucruri știute și mai puțin știute…” despre Lacul Ursu, denumit și „Marea Moartă a Transilvaniei”, vineri, ora 9:00).

De la documentar la documentar

În această săptămână adolescenţii pot urmări pe pagina Filialei L. Blaga o serie de documentare pline de informaţii interesante despre: 24 Mai – Ziua Europeană a Parcurilor Naționale (luni, ora 9:00), despre Turnul Colței – prima clădire turn din București (marţi, ora 9:30), despre Gheorghe Leonida, românul care a sculptat capul celebrei Cristo Redentor din Rio de Janeiro (sâmbătă, ora 9:00) şi Vincent Van Gogh în cadrul rubricii „Pictori celebri” (sâmbătă, ora 14:00) sau despre Laleaua pestriță în cadrul rubricii „Plante rare din România” (duminică, ora 9:00).

Alte informaţii, despre care puţini se pot lăuda că ştiu, veţi afla şi din cele două documentare pregătite de Filiala Al. Odobescu despre: Săptămâna laptelui, 1932 (marţi, ora 9:30) în cadrul rubricii „Istorie şi poveste” şi despre… Termometru (miercuri, ora 9:30).

Cât de ocupaţi putem fi în timpul liber?

Pe copii, poveştile îi vor aştepta cuminţi miercuri pe pagina Filialei M. Preda (Cele trei cuvinte de Leon Magdan, ora 11:30) în cadrul proiectului „Club de lectură: Citim și povestim” şi sâmbătă pe paginile Filialelor N. Labiş (ora 13:30) şi D. Bolintineanu în cadrul proiectului „Ora de poveşti”. În cadrul aceluiaşi proiect, tot pentru sâmbătă, a pregătit şi Filiala L. Rebreanu spectacolul de teatru cu fabula Lupul şi maimuţa (ora 9:43).

Pentru adolescenţi, Filiala N. Bălcescu a pregătit un „Atelier de scriere creativă” (luni), iar Filiala L. Rebreanu continuă seria experimentelor pe care le poate încerca oricine în rubrica „Experimentul COOL” (Vulcanul subacvatic, marţi ora 19:00). Miercuri, adolescenţii pot participa la „Lecția de psihologie” (curs) pe pagina Filialei D. Cantemir, pot participa la „Ora de caligrafie – arta scrisului frumos de mână” (atelier, ora 13:00) pe pagina Filialei P. Ispirescu sau la un „Atelier on-line Artă la bibliotecă” (ora 18:30) pe pagina Filialei I. Neculce .

Filiala D. Cantemir le propune un pic de „Sport şi mișcare” (joi), Filiala G. Şincai îi invită să vizioneze un „Atelier de Quilling” (vineri), iar Filiala I. Neculce să participe la un atelier de „Idei creative” (duminică).

Şi pentru a îmbogăţi temeinic bagajul cunoştinţelor generale, Filiala A. Macedonski a pregătit informaţii despre pictură în cadrul rubricii „Enciclopedia artelor” (marţi), Filiala V. Alecsandri prezintă Legenda Bujorului în cadrul rubricii „Mituri şi Legende” (marţi), Filiala  Gh. Şincai vine să completeze informaţiile în rubrica ei despre „Mitologie” (joi), iar Filiala L. Rebreanu în rubrica „Duminica cu tradiții” despre Colacul din făină de grâu.

Expresia artelor

Artoteca vă invită să vizitați expoziția „In memoriam” Alexandru Măntescu-Isac. Expoziţia mai poate fi vizionată până în data de 28 mai.

Şi dacă ne dorim o istorie vizuală despre oameni şi locuri, vineri Filiala A. Odobescu vă încântă cu o nouă expoziţie de fotografie în cadrul rubricii „Cititori călători”, de data aceasta tema fiind oraşul Oradea.

Pe pagina de Facebook a BMB, iubitorii de muzică sunt invitați la operă, unde vor putea viziona înregistrări inedite realizate în cadrul proiectului „Opera la Bibliotecă”, în interpretarea unor artiști deosebit de talentaţi (joi, ora 17:00 şi vineri, ora 14:00).

În acest mod, filialele BMB pun permanent la dispoziţia publicului informații cât mai variate, din toate domeniile cunoașterii – geografie, istorie, știință, artă muzicală sau teatrală, tururi virtuale, curiozități, activități și jocuri pentru copii, idei creative, informări despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre personalități marcante, articole de interes și impact public etc. creând astfel o punte de comunicare culturală nu numai pentru utilizatorii BMB, ci pentru întreaga comunitate.

Rămâneți conectați la Biblioteca Metropolitană București, o alternativă informativă a curentului cultural bucureștean!