Informații și activități la BMB, în săptămâna 1-7 Februarie 2021

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) invită publicul bucureștean să acceseze online seria de evenimente cultural-artistice-informative pregătite de bibliotecari pentru această săptămână.

Pentru public am deschis 26 de filiale, toate oferind în condiții de siguranță acces la colecțiile de documente și la gama de servicii de bază: înscriere (în baza actului de identitate valid), rezervare de titluri (în baza permisului, prin intermediul catalogului electronic), împrumut și restituire. Asigurăm vizitatorii că spațiile au fost dezinfectate, iar documentele sunt permanent supuse igienizării și carantinei recomandate de autorități.

Începem prezentarea activităților cu Filiala I. Creangă care postează luni un „Bernie Meme”, continuă cu „Vorba de duh a săptămânii” şi vă invită la un dialog deschis, prin intermediul rubricii duminicale #vremsastim. Un dialog similar are loc și vineri, pe pagina Filialei Liviu Rebreanu în rubrica „Noi întrebăm, voi răspundeți”.

Iar ca să ne cunoaștem și mai bine, pe pagina principală de Facebook a BMB puteți face cunoștință cu câteva dintre filialele noastre prin intermediul unor scurte prezentări: Artoteca BMB (luni, ora 12:00), Biblioteca de limbi străine E. Văcărescu (miercuri, ora 12:00) şi Mediateca G. Enescu (vineri, ora 10:00).

Februarie, între aniversare și tradiție

Luna februarie aduce în prim plan Ziua Internațională a Cititului Împreună sărbătorită, anul acesta, în data de 3 februarie. Despre această sărbătoare veți putea afla mai multe informații pe paginile Filialelor A. Macedonski (luni) și V. Alecsandri (vineri, ora 11:00).

Este o săptămână în care în care filialele sărbătoresc personalități reprezentative ale culturii, postând în paginile lor conținuturi informative: luni – I.L. Caragiale (L. Blaga/ documentar, ora 10:00, P. Ispirescu/ documentar, ora 10:30 și G. Șincai/ Aniversaria, 169 de ani de la naștere) și – Ștefan Luchian (O. Cazimir), marți – James Joyce (Pagina principală BMB și D. Bolintineanu), miercuri – Ștefan Iordache (N. Bălcescu), duminică – Dinicu Golescu (Pagina principală BMB, ora 10:00) și Charles Dickens (G. Șincai).

Despre tradiții și legende românești vor posta materiale interesante Filialele O. Cazimir (vineri) și L. Rebreanu (duminică, ora 12:30).

Cărţi sau autori cu „vino-ncoa”!

Pentru neobosiții noștri cititori, filialele postează noi recomandări de carte, cu personaje fascinante care vorbesc despre prietenie, iubire, dreptate și supraviețuire.

Marți, de la ora 9:00, puteți începe călătoria în căutarea cărții perfecte, urmărind documentarul   – „Pe aripile vântului”, autor Margaret Mitchell – publicat de Filiala L. Blaga, în rubrica „Cărți clasice care au inspirat filme de succes”.

Miercuri, „Ghicește autorul” este provocarea pe care Filiala I. Creangă o lansează pe pagina sa, o provocare adresată tinerilor care iubesc să citească. Tot miercuri, Filiala Costache Negruzzi se întreabă „Ce am mai citit?” (ora 12:00 şi 18:00) și răspunsul poate fi unul dintre cei „101 scriitori ai lumii” ce apar în postarea de vineri (ora 10:00 şi 18:00) sau unul din acele „Cupluri celebre” pe care le întâlnim în literatură.

„Dacă e joi, e poezie și cafea” pe pagina Filialei V. Alecsandri sau doar câteva poeme „Din lirica lumii” pe pagina Filialei Nicolae Labiș.

Alte recomandări pregătite de filiale pentru această săptămână: Dulcea mea răzbunare de Jane Fallon, Dezghețul de A.D. Miller, Abandonat pe Everest de Beck Weathers, O călătorie în India de E.M. Forster, Emoţiile negative de Latifa Gallo, Insula de sub mare de Isabel Allende, Nouă proze vechi: ficțiuni ilicite de Petru Cimpoeșu, Luna şi focurile de Cesare Pavese, Şcoala pentru bine şi rău de Soman Chainani și Ulise de James Joyce.

Şi dacă nu sunt tocmai ceea ce căutați, catalogul nostru online vă stă permanent la dispoziţie pe bibmet.ro.

Curiozitatea noastră… informaţie pentru dumneavoastră

Bibliotecarii BMB au pregătit din nou rubrici care să-i mulțumească pe cei mai curioşi căutători de informații.

Filiala L. Blaga publică luni, începând cu ora 09:00, un documentar menit să stârnească interesul cititorilor, dar și să le întregească informațiile despre „Parcurile naturale din România – Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina”, vineri (09:00) ne invită să descoperim Lucruri știute și mai puțin știte despre România, cum ar fi Sfinxul din Bucegi, iar duminică să descoperim misterul dispariției celebrei autoare de romane poliţiste Agatha Christie. Tot luni, Filiala B.P. Hasdeu continuă să ne prezinte Lucruri interesante despre lumea în care trăim.

Marţi, Filiala N. Labiş postează informaţii „De prin lume adunate” (ora 15:00), iar Filiala I. Creangă vă stârnește curiozitatea la rubrica „Ce nu știați despre... ”.

Miercuri descoperiţi „Curiozități din lumea vie” pe pagina Filialei G. Șincai, lucruri „Știute sau mai puţin ştiute despre holograme” pe pagina Filialei P. Ispirescu (11:00) și puteți urmări un documentar despre „Telefon” pe pagina Filialei A. Odobescu (09:30) ca să puteţi răspunde la întrebările din rubrica „Ştiaţi că…?” pe pagina Filialei D. Bolintineanu.

Informaţii „De la lume adunate…” aflați vineri pe pagina Filialei A. Macedonski, iar duminică vă propunem să mai daţi o fugă, la ora 15:00, pe pagina Filialei N. Labiş, căci acolo veţi găsi răspunsuri „Din înţelepciunea lumii”, iar pe pagina Filialei V. Alecsandri, de la ora 12:00, mai multe informații în rubrica „Ştiaţi…”.

De asemenea, pe pagina de Facebook a BMB, marți (12:00) și joi (10:00), te provocăm la rubrica „Ghicește cine a rostit replica”.

Timpul liber… ocupat

Pentru că traversăm o perioadă dificilă, Filiala Liviu Rebreanu și-a propus să încerce să vă facă, din când în când, o „vizită” acasă. Astfel, la început de an, s-a gândit la „Ce e bine pentru tine” și te invită la 4 workshop-uri motivaţionale online luni, marți, miercuri și vineri, de la ora 17:30.

Filiala Petre Ispirescu vă așteaptă marți, de la ora 10:00, la „Ora de limba română” să aflați despre Antonime prinse-n rime.

Copiii sunt invitați să participe la două ateliere distractive: joi, de la 12:30, la Filiala M. Preda în cadrul proiectului „Ora de Poveşti” și vineri în cadrul unui „Atelier creativ” pe pagina Filialei D. Cantemir.

Filiala I. Neculce vă invită joi la atelierul online „Artă la bibliotecă”, iar sâmbătă la atelierul de „Idei creative”. De asemenea, joi, Filiala D. Cantemir vă propune să participați la „Lecţia de psihologie”.

Istorii (re)descoperite

Alte file de istorie vor fi întoarse de Filiala C. Negruzzi în rubrica „Istoria la feminin” (marți, orele 12:00 și 18:00). Tot marți, Filiala A. Odobescu vă prezintă „La Hanul fără nume” în cadrul rubricii „Istorie şi poveste” (09:30), iar Filiala D. Cantemir vă așteaptă pe pagina sa cu un documentar istoric.

Filiala L. Blaga publică miercuri, de la ora 09:00, documentarul despre „Morile de apă de la Rudăria, sau locul unde timpul a stat în loc”, iar sâmbătă, de la aceeași oră, documentarul „Casa Capșa, local emblematic al Bucureștilor”.

Artă şi expuneri

Pe pagina de Facebook a BMB, iubitorii de muzică clasică sunt invitați la operă vineri, de la ora 12:00, unde vor putea viziona înregistrări inedite realizate în cadrul proiectului „Opera la Bibliotecă”, în interpretarea unor artiștii deosebit de talentaţi.

Artoteca BMB postează marți (16:00) și joi (13:00) despre expoziția de artă vizuală „Jurnal de introspecție V” a artistelor Mirela Trăistaru și Dorothea Fleish. Expoziția poate fi vizitată zilnic în funcție de programul filialei și de măsurile de protecție impuse de criza sanitară. Pe aceeași pagină, de luni până miercuri, de la ora 12:00, iar joi și vineri, de la ora 09:00, veți face cunoștință cu universul operei pictorilor români Lucian Grigorescu, Leon Biju, desenatorului, ilustratorului și pictorului american Norman Percevel Rockwell, a pictorului francez Fernand Léger și cu Muzeul Ermitaj. De asemenea, luni, miercuri și vineri veţi găsi informații despre tablouri ale unor artişti mai mult sau mai puţin cunoscuţi.

În aceeași notă, Filiala P. Ispirescu vă prezintă fotografi celebri, joi, de la ora 19:00, la „Ora de fotografie”. Vineri, de la ora 09:30, puteți admira pe pagina Filialei A. Odobescu, o nouă serie de instantanee dăruite în cadrul proiectului „Cititori călători”, ce surprind „Lagărul de la Auschwitz”, iar, de la ora 15:00, pe pagina Filialei N. Labiș puteți afla informații „Din lumea artei, muzicii şi literaturii”. Sâmbătă, Filiala G. Șincai va posta despre Muzeul Național al Țăranului Român.

În acest mod, filialele BMB pun permanent la dispoziţia publicului informații cât mai variate, din toate domeniile cunoașterii – geografie, istorie, știință, artă muzicală sau teatrală, tururi virtuale, curiozități, activități și jocuri pentru copii, idei creative, informări despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre personalități marcante, articole de interes și impact public etc. creând astfel o punte de comunicare culturală nu numai pentru utilizatorii BMB, ci pentru întreaga comunitate.