Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB), în calitate de centru comunitar care susține activ informarea, cercetarea, educația și recreerea locuitorilor, caută să pună permanent la dispoziţia publicului conţinuturi diverse, în cele mai variate forme şi pentru toate gusturile.
Pentru public sunt deschise 26 de filiale care oferă în condiții de siguranță acces la colecțiile de documente și la gama de servicii de bază: înscriere (în baza actului de identitate valid), rezervare de titluri (în baza permisului, prin intermediul catalogului electronic), împrumut și restituire. Asigurăm vizitatorii că spațiile sunt permanent igienizate, iar documentele sunt permanent supuse carantinei recomandate de autorități.
Începem cu Filiala I. Creangă care vă anunţă pe pagina sa că din data de 1 aprilie, filiala se va închide pentru inventar. Nu e o păcăleală şi veţi vedea că activitatea va continua online, joi, cu o „Postare amuzantă de 1 aprilie corelată cu intrarea… în inventar”, vineri cu ceva „Veşti din inventar :)”, o minunată „Oră de poveşti” sâmbătă şi va continua dialogul deschis cu cititorii în cadrul rubricii duminicale #vremsastim.
Şi Filiala E. Gârleanu anunţă câteva evenimente foarte interesante: un „Concurs” cu premii pentru copii organizat în parteneriat cu Smart Kid și Ambasada Suediei (marţi, ora 9:00), un „Live din incinta Bibliotecii Gârleanu” dedicat adulţilor (miercuri, ora 10:30), invitaţia „Să ne amuzăm împreună” (joi, ora 10:00) şi nu uită să vă trimită şi „Gândul bun al săptămânii” (duminică, ora 11:00).
Urăm cărţii pentru copii „La mulţi aaaaani !”
Ziua de 2 aprilie este o adevărată aniversare pe paginile filialelor BMB, pentru că ne grăbim să aducem în atenţia tuturor „Ziua internaţională a cărţii pentru copii şi tineret”, o zi dedicată şi unuia dintre cei mai reprezentativi autori, Hans Christian Andersen. Aşadar vineri veţi găsi informaţii deosebite (pagina principală a BMB, ora 10:00 şi Filialele Al. Macedonski şi N. Bălcescu), audiţii cu basme din lumea întreagă (Filiala C. Negruzzi, orele 10:30 şi 15:30), expoziţii (Filialele M. Eminescu şi D. Bolintineanu) un documentar (Filiala L. Blaga) şi chiar şi câteva recomandări de lectură pentru cei mici (pagina principală a BMB, ora 16:00).
Din universul cărţilor…
După un weekend relaxat, ziua de luni ne ia pe nepregătite provocându-ne să ghicim autorul unor „Replici celebre” pe pagina principală de Facebook a BMB (şi miercuri, ora 16:00).
Dacă nu aţi ghicit, de marţi începem „pregătirea”… urmărind documentarul „Pacientul englez” de Michael Ondaatje, publicat de Filiala L. Blaga în rubrica „Cărți clasice care au inspirat filme de succes”, iar miercuri, în rubrica „Ce am mai citit?” (Filiala C. Negruzzi) aflăm că Lumânările ard până la capăt şi cine este Bunicuța pierdută. Dacă nu este de ajuns, ne mutăm pe pagina Filialei M. Preda care are mereu o nouă sugestie în rubrica „O carte pe zi” (ora 11:00). Acolo Prieteni pentru totdeauna îţi vor spune: Du-te şi pune un străjer şi varsă o O mare de lacrimi sub Cerul roşu al amiezii pentru Lumea de ieri, în care Fotograful curţii regale imortaliza Regatul lui Kensuke.
Şi nu uitaţi că „Dacă e joi, e poezie şi cafea” pe pagina Filialei V. Alecsandri.
Acum haideţi să revizuim câteva dintre recomandările bibliotecarilor… pentru copii – Băieţelul cu aripă de fluture de Ioana Chicet – Macoveiciuc, Un an din viaţa familiei Chiţ-Chiţ de Alain Jost, Sarah Kay şi prietenii ei de Sarah Kay, pentru adolescenţi – Jurnalul lui Bridget Jones de Helen Fielding, Darul lui Jonas de Lois lowry, Fata care a îmblânzit vântul de Meg Medina, Fundația și Pământul de Isaac Asimov, Îngerul păzitor de Danielle Steel, Micuța Toboșăreasă de John Le Carre, Jocul cu mărgelele de sticlă de Hermann Hesse, Copii de dictatori de Jean-Christophe Brisard şi Claude Quetel, Cartea fiinţelor imaginare de Jorge Luis Borges şi Unici și diferiți de Alina Șerban, iar pentru adulţi – Eu, Mona Lisa de Jeanne Kalogridis, Doamna cu căţelul de Anton Cehov, Belgravia de Julian Fellowes, Poveşti cu şi despre femei de Michelle Jackson şi Juliet Bressan, Casa cu coloane de William Faulkner, Mi se spune Capucin de Daniil Harms, Prietenul meu Leonard de James Frey, Iubirea ca o țeapă de Alan H. Cohen, Mireasa tânără de Alessandro Baricco, Bucuria vieţii de Irving Stone, Povestea lui Hanna Yakub de Rabee Jaber, Trei etaje de Eshkol Nevo, Anglia, Anglia de J. Barnes, Nord de L.-F. Celine, Rigodon de Louis-Ferdinand Celine, Feerie pentru altă dată de Louis-Ferdinand Celine, Dans grotesc de Aldous Huxley, Pantofi italienești de Henning Mankell sau Despărţirea de Bucureşti de Victor Ieronim Stoichiţă.
Pe pagina Filialei L. Blaga le recomandăm adolescenţilor rubrica „Vocabular de mitologie – Mărul discordiei”, o audiţie al cărei conţinut este rezultatul colaborării cu elevii de la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” (luni, ora 10:00) şi rubrica „Cartea sau Filmul sau Ambele” o veşnică dilemă pe pagina Filialei Gh. Şincai (marţi). La ele se adaugă şi titlurile recomandate de Filiala L. Rebreanu celor mai pretenţioşi necititori: „Prizonieră în pânza de păianjen” de David Lagercratz (miercuri, ora 16:00, în cadrul proiectului Carte sau film?) şi „Omul și umbra” de Oscar Lemnaru (joi, ora 9:00, în cadrul proiectului Promovăm literatura română).
Şi dacă nu sunt tocmai ceea ce căutați, catalogul nostru online vă stă permanent la dispoziţie pe bibmet.ro.
Vreau să ştiu!
Bibliotecarii BMB au pregătit din nou rubrici care să-i mulțumească pe cei mai curioşi căutători de informații. Luni, Filiala L. Blaga publică, începând cu ora 09:00, un documentar menit să stârnească interesul cititorilor, dar și să le întregească informațiile despre parcuri naturale din România – Parcul Natural Porțile de Fier, în rubrica „Știați că…?”, Filiala Gh. Şincai postează „Curiozități din lumea vie”, iar Filiala Al. Macedonski vă aşteaptă cu informaţii despre Grecia antică în cadrul rubricii „Caleidoscop cultural”.
Marți, o serie de informaţii vă aşteaptă în rubrica: „De prin lume adunate” pe pagina Filialei N Labiş, de la ora 15:00.
Miercuri puteți descoperi lucruri amuzante, ciudate şi surprinzătoare despre lumea care ne înconjoară în rubrica „Ştiaţi că…?” din paginile filialelor D. Bolintineanu şi N. Bălcescu. În aceeaşi zi, câteva „Recorduri mondiale” vă aşteaptă pe pagina Filialei G. Topîrceanu (ora 20:00) şi informaţii despre „Maşina de spălat şi fierul de călcat” pe pagina Filialei A. Odobescu. Dacă mai aveţi loc în bagajul de cunoştinţe, adăugaţi şi câteva „Lucruri interesante despre lumea în care trăim” din pagina Filialei B.P. Hasdeu.
Joi aflaţi curiozităţi despre oraşul Hallstatt din Austria pe pagina Filialei G. Topîrceanu (ora 20:00), sâmbătă curiozități diverse în rubrica „Ştiaţi că…?” pe pagina Filialei V. Alecsandri, iar duminică, în cadrul unei rubrici similare, aflaţi de pe pagina Filialei L. Blaga „Ce meserii au avut unii scriitori înainte de a deveni celebri” (ora 09:00).
Oameni, locuri şi istorii…
Marţi, pe pagina Filialei Al. Odobescu puteţi urmări „La 400 de metri sub pământ, în Valea Jiului, 1931” un nou documentar în cadrul rubricii „Istorie şi poveste” (ora 9:30), cum de altfel este şi „Călător prin țara mea” pe pagina Filialei C. Negruzzi (ora 13:00) sau „Tânărul Ferdinand, moştenitorul tronului României” pe pagina Filialei C. Petrescu. Pe pagina Filialei L. Blaga puteţi urmări alte două documentare: despre „Turnul Eiffel, 132 de ani de la inaugurare” (miercuri, ora 09:00) și despre „Istoria incredibilă a puzzle-ului” (sâmbătă, ora 09:00).
Joi, pe pagina Filialei I. Slavici veţi afla informaţii pe care sigur nu le ştiaţi despre „Bătălia de la Guruslău”, iar vineri de pe pagina Filialei C. Petrescu informaţii despre „Carol cel Mare, cel mai de seamă împărat de la romani încoace”.
Timpul liber… ocupat
Filiala L. Rebreanu vă invită luni să aflaţi „Când nu vom mai avea petrol?” în documentarul „Poveștiința” (ora 15:00), iar marți vă dezvăluie „Trucul șervețelului de hârtie” în rubrica „Experimentul COOL” (ora 18:00).
Filiala I. Neculce îi invită pe adolescenți miercuri, de la ora 17:30, la atelierul online „Artă la bibliotecă” şi duminică la un atelier de „Idei creative”, iar Filiala P. Ispirescu îmbină într-un frumos atelier pentru copii Replici celebre din literatură în scriere caligrafică în rubrica „Artă şi literatură”.
Ora de Poveşti îşi aşteaptă ascultătorii online joi pe pagina Filialei M. Preda (ora 14:30) cu povestea „Coroniţa de rouă”, iar sâmbătă puteţi alege oricare dintre paginile Filialelor E. Gârleanu („Conni la plajă” de Wolfram Hänel, Anna Döring, Eva Wenzel-Bürger, ora 10:00), L. Rebreanu („Ești prețios” de Max Lucado, ora 11:35) sau O. Cazimir (ora 11:00).
Dar nici „copii mai mari” nu au fost uitaţi! Marţi, Filiala N. Bălcescu doreşte să vă informeze şi să vă delecteze prezentând Imagini cu păsări și animale din Vestul Sălbatic, iar joi Filiala I. Văcărescu vă aşteaptă cu povestea „Păcală”, citită de Panseluța Mare și Daniel Ciobanu. Tot joi, Filiala D. Cantemir aşteaptă preadolescenţii la „Lecţia de psihologie”, iar vineri la un „Atelier creativ”.
După o săptămână atât de activă, duminica putem să ne relaxăm pe pagina Filialei L. Rebreanu care ne reaminteşte de frumoasele obiceiuri româneşti („Duminica cu tradiții”, ora 15:06).
Artă şi expuneri
Pe pagina de Facebook a BMB, iubitorii de muzică sunt invitați vineri, de la ora 12:00, la operă, unde vor putea viziona înregistrări inedite realizate în cadrul proiectului „Opera la Bibliotecă”, în interpretarea unor artiști deosebit de talentaţi.
Joi, puteţi găsi informații despre Opera Română din București pe pagina Filialei Gh. Şincai.
Vineri, puteți admira pe pagina Filialei Al. Odobescu o nouă serie de instantanee despre „Oraşul Esfahan din Iran” în cadrul proiectului „Cititori călători” (ora 9:30) şi puteţi aflaţi informaţii „Din lumea artei, şi literaturii” pe pagina Filialei N. Labiş (ora 15:00).
În acest mod, filialele BMB pun permanent la dispoziţia publicului informații cât mai variate, din toate domeniile cunoașterii – geografie, istorie, știință, artă muzicală sau teatrală, tururi virtuale, curiozități, activități și jocuri pentru copii, idei creative, informări despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre personalități marcante, articole de interes și impact public etc.– creând astfel o punte de comunicare culturală nu numai pentru utilizatorii BMB, ci pentru întreaga comunitate.