Informații la un click distanță și în săptămâna 25-31 ianuarie 2021

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) continuă să ofere tuturor utilizatorilor acces la informaţii variate care să vină în întâmpinarea nevoilor și a preocupărilor specifice fiecărui individ legate de dezvoltarea intelectuală, socială și emoțională.

Pentru public am deschis 25 de filiale, toate oferind în condiții de siguranță acces la colecțiile de documente și la gama de servicii de bază: înscriere (în baza actului de identitate valid), rezervare de titluri (în baza permisului, prin intermediul catalogului electronic), împrumut și restituire. Asigurăm vizitatorii că spațiile au fost dezinfectate, iar documentele sunt permanent supuse igienizării și carantinei recomandate de autorități.

Bibliotecile vor continua să posteze în paginile lor de socializare informaţii din cele mai variate domenii, în cele mai variate forme: informări şi recomandări, cursuri şi ateliere și documentare.

Începem prezentarea activităților cu Filiala Dimitrie Cantemir care vă invită, online, luni, ora 9:00, prin intermediul platformei Zoom,  la o lansare de cărții „ Femeia fără chip” a autoarei Elena Ion.

Zilele Culturii @BMB

Sărbătorim în spirit românesc și în această săptămână Ziua Culturii Naționale printr-o serie de evenimente, online, în cadrul proiectului cultural „Opere pe rafturile bibliotecii: Muze și Muzicalitate”, desfășurat în parteneriat cu Teatrul Dramaturgilor Români, realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.

Astfel, pe pagina principală de Facebook a BMB, iubitorii de muzică clasică sunt invitați la operă de luni până vineri, de la ora 14:00, unde vor putea viziona înregistrări în interpretarea unor artiști deosebit de talentaţi. În cadrul aceluiași proiect puteţi urmări zilnic, de la ora 10:00 recitaluri de poezie în interpretarea studenţilor şi artiştilor teatrului românesc: Adriana Trandafir, Bianca Dinescu, Miron Andrei și Lari Giorgescu.

Cărţi sau autori cu „vino-ncoa”!

Pentru scurta vacanță a elevilor continuăm să postăm noi recomandări de carte, cu personaje fascinante care vorbesc despre prietenie, iubire, feminitate, iubire, dreptate si supraviețuire.

Luni Filiala Vasile Alecsandri, caută să o ia înaintea tuturor cu recomandările din rubrica „Ce citim azi – Recomandarea bibliotecarului”, în timp ce Filiala Gheorghe Şincai se mulţumeşte să-şi întrebe direct publicul: „Cartea sau Filmul sau Ambele”?. Pe pagina principală de Facebook a BMB veți descoperi informații despre scriitoarea Virginia Wolf, iar în zi aniversară vă facem cunoștință cu opera si personalitatea covârșitoare a Martei Bibescu și a dramaturgului I. L. Caragiale.

Filiala Nicolae Bălcescu  ne prezintă, în fiecare zi, Pesonalitatea zilei,  astfel îi veți descoperi pe: Paul Newman, Florin Piersic, Ismail Kadare, Oprah Winfrey

Miercuri Filiala Costache Negruzzi se întreabă „Ce am mai citit?” (ora 12:00 şi 18:00), dar probabil că răspunsul va fi unul dintre cei „101 scriitori ai lumii” ce apar în postarea de vineri (ora 10:00) sau chiar în „Cartea de pe raft” propusă de Filiala Ienăchiță Văcărescu. Filiala Nicolae Labiș vă propune să descoperiți poeme „ Din lirica lumii”.

Filiala Liviu Rebreanu vă propune să o descoperiți pe scriitoarea Adriana Bittel (joi, ora 15:00, în cadrul proiectului Promovăm literatura română), dar și povestea plină de suspans și exotism a lui „ Zulu” de Caryl Ferey (sâmbătă, ora 10:00, în cadrul proiectului Carte sau film?).

Alte recomandări au mai pregătit şi alte filiale pentru această săptămână: Un vultur în zăpadă de Michael Morpurgo, De ce fac copiii crize de furie de Catherine Dolto, Colecționarul de obiecte pierdute de Ruth Hogan, Lebede într-un stufăriș la ivirea zorilor de Caspar David Friedrich, Anticarul de Julian Sanchez, Pădure sacră de Arnold Bocklin, Singură pe Drumul Mătăsii de Sabina Fati, Legenda cărții de Gheorghe Tomozei  sau  Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrelă… de Matei Vişniec.

Şi dacă nu sunt tocmai ceea ce căutați, catalogul nostru online vă stă permanent la dispoziţie pe bibmet.ro.

Curiozitatea noastră… informaţie pentru dumneavoastră

Bibliotecarii BMB au pregătit din nou rubrici care să-i mulțumească pe cei mai curioşi căutătorii de informații.

Filiala Lucian Blaga publică de luni- duminică, începând cu ora 09:00, o serie de documentare menite să stârnească interesul cititorilor și să le întregească informațiile despre „Parcurile naturale din România – Parcul Natural Comana”, marți ne invită să descoperim unul dintre cele mai valoroase timbre din lume „ Cap de bour”, dar și minuni arheologice care nu pot fi explicate ușor, precum „Omul din La Venta, Mexic” sau „Budha uriaș din Leshan, China”, iar vineri face o excursie la „Sinaia, orașul cu trei gări”. Sâmbătă și duminică revenim la file de istorie națională, la prima carte tipărită de diaconul Coresi „ Tetraevanghelul” și la cea mai frumoasă gară CFR „ Gara de la Băile Herculane”.

Filiala Ion Neculce continuă seria despre obiective arhitectonice din România cu „Spitalul Colentina”,  iar Filiala Dimitrie Bolintineanu ne provoacă să descoperim „Lucruri amuzante, ciudate şi surprinzătoare despre lumea care te înconjoară”.

Marţi, Filiala Nicolae Labiş postează informaţii „De prin lume adunate” (ora 15:00), iar miercuri descoperiţi „File de istorie românească” (Filiala Gheorghe Șincai) ca să puteţi răspunde la întrebarea „Ştiaţi că…?” (Filiala Dimitrie Bolintineanu).

Informaţii din istoria muzicii universale, despre compozitorul Wolfgang Amadeus Mozart, aflați miercuri pe pagina Filialei Ion Neculce, vă propunem să daţi o fugă pe pagina Filialei Nicolae Labiş căci acolo veţi găsi răspunsuri „Din înţelepciunea lumii”, la ora 15:00.

Timpul liber… ocupat

Copiii sunt invitați luni, de Filiala Ion Creangă la un „ Joc pentru cititori”, marţi la expoziţia de pictură a Filialei Dimitrie Cantemir și la un „Atelier pentru cei mici” organizat de Filiala Dimitrie Bolintineanu. Colegii de la Filiala Petre Ispirescu au pregătit expoziția online „Culoare şi emoţie” realizată cu lucrări trimise de copii (ora 9:00).  Filiala Liviu Rebreanu, îi angrenează pe cei mici si pe cei mari într-un atelier de workshop-uri motivaționale ”Ce e bine pentru tine”, luni, ora 14:00.

Sâmbătă și duminică Filialele Ion Creangă și Mihai Eminescu au pregătit ateliere distractive în cadrul Proiectului Ora de Poveşti sau la atelierul de „Idei creative” de pe pagina Filialei Ion Neculce (duminică). De asemenea, Filiala Petre Ispirescu vă propune, de la ora 14:00, un inspirat  atelier de desen „ Fabricuța de emoticoane”.

Şi nu uitaţi să răspundeți bibliotecarilor de la Filiala Liviu Rebreanu la rubrica „Noi întrebăm, voi răspundeți!”, vineri, ora 9:00, și duminică celor de la Filiala Ion Creangă, căci #vremsastim.

Istorii (re)descoperite

Alte file de istorie vor fi întoarse de Filiala Marin Preda  cu filmul documentar „Istoria zilei” , luni, ora 12:00, de Filiala Costache Negruzzi în rubrica „Istoria la feminin” (marți, orele 12:00 și 18:00). Institutul de studii orientale Mircea Eliade vă ajută să descoperiţi lumea orientală, astfel luni, ora 10:00, vă vorbește despre „Năutul, tipuri de humus”, miercuri, ora 11:00, despre personalități ale Imperiului Otoman, dar și ale lumii științei, Abdus Salam (vineri, ora 11:00).

Artă şi expuneri

Artoteca BMB inaugurează o nouă expoziție de artă vizuală  „ Jurnal de introspecție V” a artistelor Mirelea Trăistaru și Dorothea Fleish, luni, ora 16:00. Expoziția poate fi vizitată zilnic în funcție de programul filialei și de măsurile de protecție impuse de criza sanitară. Pe aceeași pagină, de luni până vineri, ora 12:00, veți face cunoștință cu universul operei lui George Păunescu, Francisco Goya , Vasile Grigore, Caspar David Friedrich ,Camil Ressu sau Arnold Bocklin.

În aceeași notă, Filiala Mihai Eminescu vă aduce mai aproape de pictura lui  Claude Monet, luni, ora 12:00.

În acest mod, filialele BMB pun permanent la dispoziţia publicului informații cât mai variate, din toate domeniile cunoașterii – geografie, istorie, știință, artă muzicală sau teatrală, tururi virtuale, curiozități, activități și jocuri pentru copii, idei creative, informări despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre personalități marcante, articole de interes și impact public etc. creând astfel o punte de comunicare culturală nu numai pentru utilizatorii BMB, ci pentru întreaga comunitate.