Informaţii la un clic distanţă, în săptămâna 16-22 noiembrie

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB), o reţea de 30 filiale aflată în slujba comunităţii, oferă tuturor utilizatorilor acces la informaţii variate, necesare dezvoltării durabile, perfecţionării şi progresului fiecărui individ.
Astfel, iubitorii de carte au acces, în condiţii de siguranţă, la colecţiile a 20 dintre filialele BMB care oferă gratuit servicii de bibliotecă de bază: înscriere, rezervare titluri, împrumut şi restituire.
Pentru publicul care preferă sursele de informare online, bibliotecile oferă pe paginile lor de socializare (Facebook, YouTube sau Instagram) informaţii din cele mai variate domenii, în cele mai variate forme: informări şi recomandări, cursuri şi ateliere, documentare şi chiar mici expoziţii virtuale.
Invităm publicul să participe interactiv la un dialog deschis prin intermediul rubricii #vremsastim pe pagina Filialei Ion Creangă.
Un fel de şcoală… altfel
Chiar şi momentele de recreere petrecute pe paginile BMB (desigur după orele de curs) vă pot aduce informaţii noi, surprinzătoare şi foarte folositoare. Ce, credeaţi că e uşor să devii MARE?
Luni, aflaţi cum se împacă „Pisicile și literatura” pe pagina Filialei Costache Negruzzi (ora 11:00 şi 18:30). Pe pagina Filialei Ion Creangă adolescenţii pot intra marţi într-un „Joc pentru cititori” sau pot viziona joi înregistrările realizate în cadrul proiectului Cartea de la idee la cititor. Tot marţi, îl adaugăm la rubrica „Celebrități care au scris cărți pentru copii” pe… Barack Obama (Filiala Lucian Blaga), miercuri pe Mihai Eminescu în seria „Români celebri” (Filiala Petre Ispirescu), iar joi privim lumea printr-un „Caleidoscop cultural” (Filiala Alexandru Macedonski).
Vineri, documentarul postat pe pagina Filialei Lucian Blaga vă prezintă prima femeie laureată a Premiului Nobel pentru Literatură (1908) – Selma Lagerlof, a cărei scurtă biografie o puteţi citi ulterior pe pagina Filialei Dimitrie Bolintineanu. „Cartea de vineri” o veţi regăsi mărşăluind în Parada Cărţilor pe pagina Filialei George Coşbuc.
Pe pagina Filialei Liviu Rebreanu aflaţi ce alte titluri pot incita adolescenţii la lectură: „Contorsionista” de T.O. Bobe (vineri, ora 15:00, în cadrul proiectului Promovăm literatura română) şi „Viaţa lui Pi” de Yann Martel (sâmbătă, ora 13:00, în cadrul proiectului Carte sau film?).
Carte, caut cititor!
Iată şi câteva dintre recomandările de carte pregătite de bibliotecari pentru Copii & Adolescenţi – Grădina secretă de Frances Hodgson Burnett, Adolescenţi & Tineri – Ultima scrisoare de dragoste de Jojo Moyes, O logodnă foarte lungă de Sebastien Japrisot, Adulţi & Seniori – Plânsul lui Nietzsche de Irvin D. Yalom, O cale îngustă spre nordul îndepărtat de Richard Flanagan, Doamna Dalloway de Virginia Woolf, Șapte octombrie de Vlad Zografi, Teoria generală a uitării de Jose Eduardo Agualuse, Carte românească – Putere și sânge. O aventură indiană de Aurora Liiceanu, Despre inimă și alte eseuri de Andrei Pleșu, Case şi oameni din Bucureşti de A. Pippidi, Așteptând o altă omenire de Gabriel Liiceanu, Din vorbă-n vorbă de A. Pleşu, Transparența de Radu Vancu, Conversații cu regele Mihai de Stelian Tănase, Biruinţa unei iubiri. Dinu & Nelli Pillat. Pagini de corespondenţă de Monica Pillat-Saulescu, Dezvoltare personală şi nu numai… – Iubeşte şi fii iubit(ă) de Domnica Petrovai, Ce se întâmplă în iubire de Alain de Botton, Ce s-ar întâmpla dacă… de Cody Cassidy şi Paul Doherty, Ceilalți și eu de Isabelle Filliozat, Cercul inovaţiei de Tom Peters, Marele plan de Stephen W. Hawking şi Totul despre Mein Kampf de Claude Quetel.
Catalogul online vă stă permanent la dispoziţie pe pagina BMB şi vă reamintim că, în baza permisului, puteţi să rezervaţi orice titlu aflat în colecţiile celor 20 filiale deschise în prezent.
Știute sau mai puțin știute…
Bibliotecarii BMB au pregătit din nou rubrici care să satisfacă și cei mai avizi căutători de informații: marți, aflăm „Curiozităţi de prin lume adunate” de pe pagina Filialei Nicolae Labiș (14:00), iar miercuri aflați „Curiozităţi literare” de pe pagina Filialei Dimitrie Bolintineanu.
Joi, de pe pagina Filialei Bogdan Petriceicu Hasdeu aflați „Lucruri interesante despre lumea în care trăim”. Tot joi, de la ora 10.00, puteți merge pe pagina de Facebook a BMB unde veți afla curiozități din lumea bibliotecilor prin rubrica „Fără biblioteci, nu există civilizație”, iar, de la ora 18:00, pe pagina Filialei Petre Ispirescu unde afli „Știute sau mai puțin știute despre oceane”.
Filialele BMB continuă să vă ofere informații noi, în fiecare săptămână. Astfel, Filiala Lucian Blaga vă prezintă de la ora 09:00, miercuri, „Triunghiul mănăstirilor rupestre – Mănăstirea Nămăiești”, sâmbătă, informații despre „Muzeul Scriitorilor Târgovișteni”, iar duminică despre „Triunghiul mănăstirilor rupestre – Mănăstirea Corbii de Piatră”. Tot duminică, de la ora 12:00, puteți descoperi „Legende despre flori” pe pagina Filialei Petre Ispirescu.
Timpul liber… ocupat
Pentru cei mici, luni, începând cu ora 10:00, pe platformele de socializare ale BMB (pagina de Facebook, YouTube şi Instagram), cât şi pe cele ale Teatrului de păpuşi Licurici, continuăm cu noi poveşti din seria spectacolelor online ale proiectului „Licurici și… Tolba cu povești”.
Ce poate încă nu ştiaţi despre „Arta scrisului frumos de mână” puteţi afla marți de pe pagina Filialei Petre Ispirescu care vă invită online de la ora 10:00 la Ora de caligrafie. Miercuri, copiii pot participa la un atelierul creativ pe pagina Filialei Dimitrie Cantemir, pot (re)descoperi de la ora 13:00 romanul „Ion” de pe pagina Filialei Mihai Eminescu (în cadrul proiectului de filială Literatură și Cinematografie), de la ora 17:30, pot urmări atelierul „Lectură și artă la bibliotecă” pe pagina Filialei Ion Neculce, iar de la ora 19:00, pot participa și la o Oră de poezie pe pagina Filialei Petre Ispirescu.
Miercuri, de la ora 14:00, Filiala Liviu Rebreanu, vă invită la teatru de umbre în cadrul proiectului „Ora de povești” cu povestea „Șoricica și șoricelul Măseluță”, iar Filiala Bogdan Petriceicu Hasdeu vă propune un curs de limba engleză pentru începători.
Filiala Nicolae Labiș vă oferă câteva recomandări „Din lirica lumii”, miercuri și sâmbătă, de la ora 14:00, iar pentru a întregi tabloul, joi, Filiala George Coșbuc vă propune rubrica #JoiaDePoezie (07:00). Tot joi, Filiala Marin Preda vă așteaptă la un club de lectură online prin aplicaţia Zoom – „Citim şi povestim”.
Vineri descoperim cum „Ne jucăm şi ne distrăm acasă!” pe pagina Filialei Alexandru Macedonski. Tot vineri, copiii se pot înscrie la cursul educativ „Securitatea cibernetică” – Webinar pe pagina Filialei George Coșbuc (de la 19:00). De asemenea, copiii mai pot lua parte duminică la un atelier de creație pe pagina pe pagina Filialei Ion Neculce.

Istorie, Bucureşti şi nu numai…
Luni, de la ora 14:30, Filiala Petre Ispirescu postează despre 16 noiembrie în istorie – 75 de ani de la constituirea UNESCO – Organizaţia Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură. Marți, de la ora 09:30, Filiala Alexandru Odobescu postează, în cadrul proiectului de filială „Istorie şi poveste”, despre Reclame din perioada interbelică.
Filiala Costache Negruzzi vă prezintă marți „Călător prin țara mea„ (11:00) și „Istoria la feminin” (18:30), joi (10:30 și 15:30) „Cupluri celebre” și vineri (10:30 și 15:30) „101 cei mai mari scriitori ai lumii”.
Filiala Gheorghe Șincai vă prezintă joi „Prima atestare documentară a castelului Bran”, iar duminică vă invită să (re)descoperiţi „Muzeul de Istorie al Bucureştiului”.
Pagina de Facebook Bucureștii vechi în colecțiile Bibliotecii Metropolitane București vă invită, de luni până vineri, la o redescoperire a atmosferei „Bucureștilor de altădată”.
De asemenea, miercuri pe pagina de Facebook a BMB și a Cenaclului Literatorul vă prezentăm un articol publicat în revista „Literatorul”.
Arte
Pe pagina de Facebook a BMB, iubitorii de muzică clasică sunt invitați la operă vineri, de la ora 12:00, unde vor putea viziona înregistrări inedite din cadrul proiectului „Opera la Bibliotecă” în interpretarea unor artiștii deosebit de talentaţi.
Artoteca BMB publică subiecte noi la rubrica „Pictură modernă” luni, marți și miercuri, de la ora 16:00, şi joi și vineri, de la ora 13:00. Pe aceeaşi pagină veţi găsi informații despre o serie de artişti mai mult sau mai puţin cunoscuţi: pictorița româncă Nutzi Acontz (luni, ora 12:00), pictorul italian Agnolo di Cosimo di Mariano (marți, 12:00), pictorul român Corneliu Baba (miercuri, ora 12:00), sculptorul danez Bertel Thorvaldsen (joi, 09:00) sau pictorul olandez Paulus Potter (vineri, 09:00).
Filialele BMB vă invită să vă delectați urmărind şi câteva expoziții online. Astfel, joi, de la ora 09:30, Filiala Petre Ispirescu vă prezintă o expoziție virtuală, cu lucrări trimise de utilizatori ai bibliotecii în cadrul proiectului „Culoare și Emoție”, iar Filiala Alexandru Odobescu vă prezintă vineri o nouă serie de instantanee dăruite în cadrul proiectului (de) Cititori călători, ce surprind „Statuia lui Nelson Mandela din Pretoria” (09:30). Expoziții veți regăsi și pe pagina Filialei Dimitrie Cantemir (vineri), pe pagina Filialei Gheorghe Șincai (sâmbătă), iar despre „Pictori şi picturi celebre” va posta Filiala Nicolae Labiș (vineri, de la ora 14:00) .
În acest mod, filialele BMB pun permanent la dispoziţia publicului informații cât mai variate, din toate domeniile cunoașterii – geografie, istorie, știință, artă muzicală sau teatrală, tururi virtuale, curiozități, activități și jocuri pentru copii, idei creative, informări despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre personalități marcante, articole de interes și impact public etc.– creând astfel o punte de comunicare culturală nu numai pentru utilizatorii BMB, ci pentru întreaga comunitate.
Rămâneți conectați la Biblioteca Metropolitană București, la alternativa informativă a curentului cultural bucureștean!