Festivitatea de premiere a Concursului de creație literară „Iubesc orașul București! Premiul Literarium”

Joi, 12 decembrie, la Cercul Militar Național, a avut loc festivitatea de premiere a Concursului de creație literară „Iubesc orașul București! Premiul Literarium”. Elevii merituoși și profesorii îndrumători și-au primit cu emoție răsplata muncii depuse. În cadrul festivității a fost lansată antologia „Literarium”, în care apar textele elevilor bucureșteni participanți în concurs, alături de schițele artiștilor din gruparea Romanian Urban Sketchers.

În această antologie de texte literare, intitulată în mod sugestiv „Iubesc orașul București! Premiul Literarium”, adolescenții bucureșteni și-au exprimat într-un mod creativ gândurile lor despre orașul în care trăiesc și învață. Citindu-le creațiile, am descoperit împreună cu ei o altă viziune a vieții în București, o viață plină de înțelesuri, iubire, dar și de temeri și singurătate.” Ramona Ioana Mezei, Director General al Bibliotecii Metropolitane București

Într-o atmosferă de cordialitate, dar plină de eleganță, sensibilitate și rafinament intelectual, patru elevi bucureșteni au fost distinși cu premii care dovedesc talentul, măiestria și dăruirea lor:

Marele Premiu Literarium: Mihail Tasici, Clasa a XI-a A, Colegiul Național Ion Neculce

Premiul I: Andrei Dumitriu, Clasa a XII-a E, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu

Premiul al II-lea: Lucia Corina Păsărar, Clasa a XI-a F, Colegiul Național Grigore Moisil

Premiul al III-lea: Liviu Mihai Șimo: Clasa a IX-a, Liceul Teoretic Bulgar Hristo Botev

De asemenea, au fost acordate 15 Mențiuni, iar alți 13 participanți la concurs, precum și profesorii îndrumători au primit diplome de participare.

Am fost onorați de prezența domnului Ioan Cristescu – Director general al Muzeului Național al Literaturii Române care a înmânat Marele Premiu Literarium, doamnei Maria Ștefania Manea – Inspector Școlar General Adjunct, doamnei Mihaela Daniela Cîrstea – Inspector Școlar de Limba și literatura română și literatura universală și a domnului Mugur Popa, inițiatorul mișcării Romanian Urban Sketchers.

Partea artistică a programului a cuprins un recital de muzică folk al trupei Omnis, interpretarea piesei de teatru „Exploziv” a trupei de adolescenți „Start”, iar marea surpriză a reprezentat-o prezența actorului George Mihăiță, binecunoscut susținător al tinerei generații.

Evenimentul a fost prezentat de Andra Soceanu, prezentator Matinalul TVR 1.

Pe această cale, dorim să mulțumim Editurii For You și Editurii Corint pentru darurile oferite.

Concursul de creaţie literară „Iubesc oraşul Bucureşti! Premiul Literarium”, adresat liceenilor bucureşteni, a fost iniţiat de Biblioteca Metropolitană Bucureşti, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, cu sprijinul Primăriei Capitalei, cu intenţia de a descoperi şi promova tineri care au aptitudini artistice. Acesta se dorește o încurajare pentru tânăra generație de a-și dezvolta abilitățile literare, inventivitatea și dorința de a inova.

Detalii despre proiectele și evenimentele Bibliotecii Metropolitane București puteți găsi pe www.bibmet.ro .