Cu ce vă surprinde Biblioteca Metropolitană București în săptămâna 19-25 octombrie?

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) continuă să fie un centru cultural al Capitalei și oferă comunităților noastre resursele informaționale de care au nevoie, cât și ateliere, expoziții tematice, recomandări de carte,  pentru oamenii de toate vârstele, din toate categoriile sociale. De exemplu, BMB are o gamă largă de servicii și documente pentru a sprijini profesorii și elevii în demersul didactic, cum ar fi materiale pentru a-și susține curricula, cărți din bibliografia obligatorie școlară, documente de patrimoniu, hărți etc.

Fie că vorbim despre nevoi de informare, relaxare sau dezvoltare personală, bibliotecarii pregătesc şi publică zilnic pe platformele de socializare informaţii din cele mai variate domenii. Pentru publicul activ, 20 dintre filialele BMB oferă gratuit, în condiţii de siguranţă, servicii de bibliotecă de bază: înscriere, rezervare titluri, împrumut şi restituire. Ne dorim să construim o relație și mai strânsă cu utilizatorii noștri, dar și cu întreaga comunitate, de aceea dezvoltăm continuu noi servicii și proiecte interesante pentru categorii de vârstă diferite.

Publicul este permanent invitat să (re)descopere informații din cele mai diverse domenii și să participe interactiv la un dialog deschis prin intermediul rubricilor #vremsastim dezvoltată de Filiala Ion Creangă sau „Noi întrebăm, voi răspundeți!” de Filiala Liviu Rebreanu.

Pauza de (re)creaţie!

În săptămâna 19-25 octombrie, adolescenţii vor găsi pe paginile BMB rubrici interactive care să le reamintească că un moment de relaxare se poate transforma oricând într-o lecţie sau o provocare.

Luni, Filiala Lucian Blaga, de la ora 10:00, recomandă cărţi într-un mod inedit, în rubrica „Jurnal de lectură. 7 săptămâni, 7 cărți, 7 adolescenţi”. Miercuri, vă amuzați la rubrica „D-ale lui Pazvante Chiorul” pe pagina Filialei George Coşbuc.

„Ce citim când fugim de acasă?” puteţi afla joi pe pagina Filialei Liviu Rebreanu (ora 15:30) care vă propune „Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău” de Fredrik Backman. Pe aceeaşi pagină veţi mai găsi două teme de interes literar: „Biblia pierdută” de Igor Bergler (vineri, ora 15:30, în cadrul proiectului „Promovăm literatura română”) şi „Mănâncă, roagă-te, iubeşte” de Elizabeth Gilbert (sâmbătă, ora 15:30, în cadrul proiectului „Carte sau film?”).

Aşa cum recomandăm, ne place să şi ajutăm! Trei rubrici cu teme de interes literar vor putea fi regăsite pe pagina Filialei Otilia Cazimir – „Scriitori de… Bucureşti!”, pe pagina Filialei Costache Negruzzi – „ Pisicile și literatura” şi pe pagina Filialei Ion Creangă  – jocul „Ce carte asociezi cu cuvântul “…”?.  De asemenea, Filiala George Topîrceanu te provoacă din nou, joi (18:30), la rubrica „În fiecare joi află lucruri noi”.

Iată şi câteva dintre recomandările de carte pregătite de filiale: pentru copii Cățelușul șchiop  de Elena Farago, Între noi copiii de Nina Cassian, HABARNAM în Orașul Soarelui de Nikolai Nosov, Cartea cu Apolodor de Gellu Naum, Crăiasa Zăpezii de Hans Christian Andersen, Basmele românilor de Petre Ispirescu, ŢUP. Imposibil e doar un cuvânt de Alex Donovici, Poezii pentru cei mai mici copii  de Otilia Cazimir etc.

adolescenţi  Castelul de sticlă de Jeannette Walls, Bibliotecara de Gudule, Băiatul de pe pod de M.R. Carey, Colecţionara de parfumuri interzise de Kathleen Tessaro, Fata din Brooklyn de  Guillaume Musso, Aviatorul de E. Vodolazkin, O mie de Cocori de Yasunari Kawabata, Capitole târzii din viața mea de Regina Maria a României etc.

adulţi Orizontul de Patrick Modiano, Casa de la Riverton de  K. Morton, Doctor Jivago de Boris Pasternak, Și deodată cineva bate la ușă de  E. Keret etc.

Catalogul online vă stă permanent la dispoziţie pe pagina BMB (bibmet.ro/ http://aleph20.bmms.ro:8991/F) şi vă reamintim că, în baza permisului, puteţi să rezervaţi orice titlu aflat în colecţiile celor 20 filiale deschise în prezent.

Curios… că nu ştii?

Bibliotecarii BMB au pregătit din nou rubrici care să satisfacă și cei mai avizi căutători de informații: joi, (ora 10:00), pe pagina de Facebook a BMB veți descoperi câteva curiozităţi literare legate de articolul program al Unirii Bucovinei cu Regatul României, intitulat „Ce vrem”, semnat de Sextil Pușcariu în 1918. Tot joi, Filiala Gheorghe Șincai va posta despre „Mituri şi legende din Olimp”.

Marți, de la ora 10.00, pe pagina de Facebook a BMB veți afla curiozități din lumea bibliotecilor prin rubrica „Fără biblioteci, nu există civilizație”, iar de pe pagina Filialei Gheorghe Șincai mai adăugaţi în bagajul de cunoştinţe câteva lucruri interesante despre planeta noastră. Tot pe pagina Filialei Gheorghe Șincai ne concentrăm miercuri cu „Întrebări şi răspunsuri despre artă”, vineri aflăm informații despre „Cine a fost Marco Polo?”, iar duminică (12:00) Filiala Vasile Alecsandri vă pune la încercare cunoştinţele prin rubrica „Ştiaţi…”.

Timpul liber… ocupat

Pentru cei micuți, luni, începând cu ora 10:00, atât pe platformele de socializare ale BMB (pagina de Facebook, YouTube şi Instagram), cât şi pe cele ale Teatrului de păpuşi Licurici continuă cu noi poveşti seria spectacolelor online în cadrul proiectului „Licurici și… Tolba cu povești”.

Miercuri, copiii au posibilitatea de a urmări atelierul online: „Lectură și artă la bibliotecă  Iubitorii” pe pagina Filialei Ion Neculce  și să se delecteze la rubrica „Citește românește” citind poezia „Elogiul candorii„, de Nina Cassian.

Ce poate încă nu ştiaţi despre „ Arta scrisului frumos de mână” puteţi afla joi, de la ora 11:00, de la Filiala Petre Ispirescu care vă invită online la „Ora de caligrafie”. Tot joi, iubitorii de lectură pot răsfoi și paginile Filialei George Coșbuc unde bibliotecarii vă propun #JoiaDePoezie, iar, de la ora 10:00, veți dobândi cunoştinţe noi urmărind un „Curs de limba engleză pentru începători”, pe pagina Filialei Marin Preda.

Istorie, Bucureşti şi nu numai…

Pagina de Facebook „Bucureștii vechi în colecțiile Bibliotecii Metropolitane București” vă invită de luni până vineri la o plimbare „de plăcere” prin „Bucureștii interbelici”. Un obiectiv turistic important al Capitalei va prezentat de Filiala Mihai Eminescu, miercuri, ora 15.00, în cadrul programului „File de București”.

Filiala Costache Negruzzi vă prezintă marți, de la ora 11:00, „Călător prin țara mea”, iar de la 18:30 „Istoria la feminin”, joi (10:30 și 15:30) „Cupluri celebre” şi vineri (10:30 și 15:30) continuă cu rubrica „Istorii cu blazon”.

Miercuri, de la ora 11:00, Filiala Petre Ispirescu postează despre data de 21 octombrie în istorie. Despre primele școli din Blaj. Vineri, de la ora 14:00, pornim spre Bucureștii de altădată, mai exact în Cartierul Rahova, pe pagina Filialei Ienăchiță Văcărescu. Sâmbătă, de pe pagina Filialei Nicolae bălcescu aflăm despre 24 octombrie 1920 – Înființarea Societății Compozitorilor Români.

Muzică și artă

Pe pagina de Facebook a BMB, iubitorii de muzică clasică sunt invitați la operă, luni și vineri de la ora 12:00, unde vor putea viziona înregistrări inedite din cadrul proiectului „Opera la Bibliotecă” în interpretarea unor artiștii deosebit de talentaţi.

În rubrica recurentă „Capodopere din Muzeele Lumii”, Artoteca publică de luni până miercuri de la ora 16:00 şi joi și vineri, de la ora 12:00, subiecte noi, iar joi (9:00) scurte prezentări ale lucrărilor grafice din expoziția „Memorii elective” aparținând artistului plastic Dumitru Macovei, pe care o puteți viziona până la data de 23 octombrie, gratuit, conform programului de funcționare afișat.

Marți, de la ora 10:00, puteți admira o expoziţie online cu lucrări realizate și trimise de copii, totodată utilizatori ai bibliotecii, pentru concursul lunii octombrie „Dovleacul buclucaş” pe pagina Filialei Petre Ispirescu. Toamna se culeg roadele creativității și imaginației și este sursă de inspirație  pentru elevii Școlii Gimnaziale nr. 56 în realizarea expoziției „Toamna – poezie și culoare”, pe care o puteți viziona pe paginile Filialelor Lucian Blaga și Ion Creangă, marți, ora 10.00, integrată în programul „Artă prin ochi de copil”.

În acest mod, filialele BMB pun permanent la dispoziţia publicului informații cât mai variate, din toate domeniile cunoașterii – geografie, istorie, știință, artă muzicală sau teatrală, tururi virtuale, curiozități, activități și jocuri pentru copii, idei creative, informări despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre personalități marcante, articole de interes și impact public etc. creând astfel o punte de comunicare culturală nu numai pentru utilizatorii BMB, ci pentru întreaga comunitate.

Rămâneți conectați la Biblioteca Metropolitană București, la alternativa informativă a curentului cultural bucureștean!