Ce se mai întâmplă în săptămâna 5 – 11 octombrie la BMB?

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) continuă să susţină permanent  informarea, educaţia şi recreerea. Fie că vorbim despre nevoi de informare, loisir sau dezvoltare personală, bibliotecarii pregătesc şi publică zilnic pe platformele de socializare informaţii din cele mai variate domenii.

Pentru publicul activ, 20 dintre filialele BMB oferă gratuit, în condiţii de siguranţă, servicii de bibliotecă de bază: înscriere, rezervare titluri, împrumut şi restituire.

Artoteca BMB îşi aşteaptă și în această săptămână vizitatorii cu o expoziţie de artă plastică, de data aceasta simezele expunând lucrările cunoscutului artist plastic, Dumitru Macovei.

Vizitatorii noștri vor observa cu siguranță că activitățile offline au și un corespondent virtual, în mediul online, prin intermediul celor 30 de pagini de Facebook din rețeaua filialelor Bibliotecii Metropolitane București. Publicul, indiferent de vârstă, este permanent invitat să (re)descopere informații din cele mai diverse domenii și să participe interactiv la un dialog deschis prin intermediul rubricilor #vremsastim sau „Noi întrebăm, voi răspundeți!”.

Pauza de (re)creaţie!

În săptămâna următoare, adolescenţii vor găsi pe paginile BMB rubrici interactive care să le reamintească că un moment de relaxare se poate transforma oricând într-o lecţie sau o provocare.

Luni Filiala Ion Creangă continuă să vorbească tinerilor „Despre Man Booker Prize”, iar miercuri, vei avea de ales „Ghicește sau citește într-o miercuri… de poveste” (ora 7:00) pe pagina Filialei George Coşbuc, (re)cunoaşte câţiva „Scriitori de… Bucureşti” pe pagina Filialei Otilia Cazimir sau, dacă scrisul vă este bun prieten, urmăriţi informaţiile despre „Concursul de creație literară Lumea de mâine” pe pagina de Facebook a BMB. Tot luni, liceenii de la Coşbuc recomandă cărţi într-un mod inedit, în rubrica „Jurnal de lectură. 7 săptămâni, 7 cărți, 7 adolescenţi” (Filiala Lucian Blaga, ora 10:00).

„Ce citim când fugim de la şcoală?” puteţi afla joi pe pagina Filialei Liviu Rebreanu (ora 15:30) care vă propune Umbra vântului de Ruiz Carlos Zafon. Pe aceeaşi pagină veţi mai găsi două teme de interes literar: Fete în roşu şi alte povestiri poliţiste de Daniel Timariu (vineri, ora 15:30, în cadrul proiectului „Promovăm literatura română”) şi 12 ani de sclavie de Solomon Northup (sâmbătă, ora 13:00, în cadrul proiectului „Carte sau film?”).

Aşa cum recomandăm, ne place să şi ajutăm! Luni, pe pagina Filialei Nicolae Bălcescu, copii vor afla despre „Importanța și rolul abecedarului: Povestea primului abecedar (Ion Creangă)”, iar preadolescenţii, „În fiecare joi află lucruri noi” pe pagina Filialei George Topîrceanu (Joi, ora 20:30), sau cum „Să scriem corect” de pe pagina Filialei Vasile Alecsandri (Vineri, ora 14:00).

Iată şi câteva dintre recomandările de carte pregătite de filiale: pentru copii şi adolescenţi Visătorul de Ian McEwan, Dewey. Pisoiul din biblioteca unui mic oras cucereste lumea de Vicki Myron, Replica de Lauren Oliver, Cititorul din peșteră de Rui Zink, Șoarecele B și alte povestiri de Ion D.Sârbu, adulţi Casa Rusia de John Le Carre, Fata dinainte de J.P. Delainey, Fata din Brooklyn de Guillaume Musso, Înainte de cădere de Noah Hawley, Serotonină de Michel Houellebecq, Clopotul de sticlă de Sylvia Plath, Celălalt pe care-l adoram de Catherine Cusset, Mr. Gwyn de Alessandro Barrico, Toate familiile sunt psihotice de Douglas Coupland, Vechiul oraș imperial de Yasunary Kawabata, Călătoria mincinoșilor de Karen Maitland, Regina mătăsurilor de Vanora Bennett şi Jurnalul meu la palat de Sarah Goodall şi Nicholas Monson

Catalogul online vă stă permanent la dispoziţie pe pagina BMB (bibmet.ro) şi vă reamintim că, în baza permisului, puteţi să rezervaţi orice titlu aflat în colecţiile celor 20 filiale deschise în prezent.

Curios… că nu ştii?

Bibliotecarii BMB au pregătit din nou rubrici care să satisfacă și cei mai avizi căutători de informații: miercuri veți descoperi „Curiozităţi din lumea vie” pe pagina Filialei Gheorghe Șincai și „Curiozităţi literare pentru adolescenți” pe pagina Filialei Nicolae Labiș (12:00). Și joi, (ora 10:00), pe pagina de Facebook a BMB veți descoperi câteva curiozităţi literare în rubrica „Știați că? – Scriitorii sub lupă”. Vineri (09:00) ne satisfacem curiozitatea la rubrica „Știați că” pe pagina Filialei Lucian Blaga (09:00) aflând de unde vine expresia: „Acarul Păun”, iar duminică (13:00) pe pagina Filialei Vasile Alecsandri „Ştiaţi…”.

Marți,  rubrica „Fun facts” postată pe pagina Filialei Ion Creangă vă antrenează într-un mod amuzant şi dacă nu ştiaţi „De unde provin perlele”, puteţi afla miercuri pe pagina Filialei Alexandru Macedonski în cadrul rubricii „Caleidoscop cultural”, iar joi pe pagina Filialei Bogdan Petriceicu Hasdeu mai adăugaţi în bagajul de cunoştinţe câteva „Lucruri interesante despre lumea în care trăim”.

Timpul liber… ocupat

Pentru cei micuți, luni și vineri, începând cu ora 10:00, atât pe platformele de socializare ale BMB (pagina de Facebook, YouTube şi Instagram), cât şi pe cele ale Teatrului de păpuşi Licurici continuă cu noi poveşti seria spectacolelor online în cadrul proiectului „Licurici și… Tolba cu povești”. Și „Ce poate încă nu ştiaţi despre marionete” puteţi afla marți, de la ora 18:00, pe pagina Filialei Petre Ispirescu care vă invită astfel în „Lumea teatrului”.

În timpul liber, copiii au posibilitatea de a urmări diverse ateliere online pe paginile filialelor BMB. Astfel, miercuri pe pagina Filialei Dimitrie Cantemir va fi pregătit un atelier de parenting, iar Filiala Petre Ispirescu invită copiii la un atelier de desen care demonstrează cum „Să desenăm oameni. Cum desenăm o fată.” (ora 11:00). Joi, de la ora 10:00, veți dobândi cunoştinţe noi urmărind un „Curs de limba engleză pentru începători”, pe pagina Filialei Marin Preda.

Nota 10 la purtare

Cu valul de interes stârnit printre părinţi, cursul-atelier online „Şcoala vieţii” continuă luni, de la ora 18:00, de pagina Filialei Liviu Rebreanu. Prin intermediul platformei Zoom părinţii, din toate categoriile de vârstă, aleg să discute deschis despre relaţia părinte-copil sub atenta îndrumare a psihologului Ileana Cercel.

Istorie, Bucureşti şi nu numai…

Filiala Dimitrie Cantemir vă invită luni să vizionați un documentar istoric, Filiala Costache Negruzzi vă prezintă marți (11:00 și 18:30) „Istoria la feminin”, joi (10:30 și 15:30) „Cupluri celebre” şi vineri (10:30 și 15:30) continuă cu rubrica „Istorii cu blazon”. Marți și duminică, de la ora 09:00, Filiala Lucian Blaga prezintă „Topul celor mai valoroase cărți ale secolului al XXI-lea”.

Joi, de la ora 15:00, Filiala Mihai Eminescu îi așteaptă să răsfoiască pe cei ce au ajuns să îndrăgească Capitala câteva „File de București”, iar Filiala Petre Ispirescu a pregătit un documentar interesant despre „Case tradiţionale pe mapamond”, de la ora 18:30.

Muzică și artă

Pe pagina principală de Facebook a BMB, iubitorii de muzică clasică sunt invitați din nou la operă, luni și vineri de la ora 12:00, unde vor putea viziona înregistrări inedite din cadrul proiectului Opera la Bibliotecă în interpretarea unor artiștii deosebit de talentaţi.

În rubrica recurentă „Capodopere din Muzeele Lumii”, Artoteca publică de luni până vineri (luni de la ora 17:00, marți și miercuri de la ora 18:00, joi și vineri de la ora 15:00) noi articole, dar și scurte prezentări ale lucrărilor grafice din expoziția „Memorii elective” aparținând artistului plastic Dumitru Macovei, marți și miercuri (13:00).

Puteți admira o expoziţie online cu lucrări realizate și trimise de copii/utilizatori ai bibliotecii pentru concursul lunii octombrie „Dovleacul buclucaş” pe pagina Filialei Petre Ispirescu, luni și joi de la ora 10:30, și o nouă serie de instantanee dăruite de „Cititori călători”, ce prezintă „Canionul râului Blyde”, pe pagina Filialei Alexandru Odobescu (vineri, ora 09:30).

În acest mod, filialele BMB pun permanent la dispoziţia publicului informații cât mai variate, din toate domeniile cunoașterii – geografie, istorie, știință, artă muzicală sau teatrală, tururi virtuale, curiozități, activități și jocuri pentru copii, idei creative, informări despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre personalități marcante, articole de interes și impact public etc. creând astfel o punte de comunicare culturală nu numai pentru utilizatorii BMB, ci pentru întreaga comunitate.

Rămâneți conectați la Biblioteca Metropolitană București, la alternativa informativă a curentului cultural bucureștean!