Calendarul activităților pentru săptămâna 3-9 august 2020

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) invită publicul bucureştean să participe, atât online cât şi offline, la seria de evenimente cultural/educative și artistice pregătite de bibliotecari pentru săptămâna 3-9 august 2020.

În prezent 10 filiale BMB sunt deschise publicului oferind gratuit, în condiţii de siguranţă, servicii de bibliotecă de bază: înscriere, rezervare titluri, împrumut şi restituire. În câteva dintre ele se vor derula și mici ateliere în aer liber, bineînțeles cu un număr restrâns de participanţi şi obligatoriu cu locuri rezervate în avans.

În aceste condiții, Filiala George Coșbuc va organiza marți 4 august, de la ora 18:00, un nou atelier în cadrul Proiectului Ora de Povești. Intitulat Vișinul cu povești atelierul este dedicat copiilor și se va desfășura în grădina amenajată a filialei cu un număr limitat de participanți. În cadrul Proiectului Ora de Povești, va organiza și Filiala George Topîrceanu un atelier de lectură interactivă joi, 6 august, ora 10:30.Tot pentru copii și tot în grădină, Filiala Dimitrie Cantemir organizează joi, de la ora 15:00, un atelier de lectură și scriere creativă în cadrul Proiectului BiblioVacanţa.

La rândul ei, Artoteca BMB continuă să primească public în spațiul expozițional, de luni până miercuri de la 12:00 la 18:00, iar joi şi vineri între orele 9:00-15:00. Simezele expun în această săptămână lucrările artistei Gabriela Ricşan.

Dacă o seară de muzică clasică v-ar face plăcere, grăbiți-vă să rezervați locuri online la serata ce va avea loc în curtea Sediului Central Mihail Sadoveanu, joi de la ora 18:00, în cadrul proiectului Opera la Bibliotecă.

Vizitatorii noștri vor observa cu siguranță că activitățile offline au și un corespondent virtual, în mediul online, prin intermediul celor peste 30 de pagini de Facebook din rețeaua filialelor Bibliotecii Metropolitane București. Publicul de toate vârstele este permanent invitat să (re)descopere informații din diverse domenii (literatură, istorie, geografie etc.), noutăți culturale și să participe interactiv la dialogul deschis pe care filialele l-au inițiat prin intermediul rubricilor Noi întrebăm, voi răspundeți! sau #vremsastim. Bibliotecarii continuă să propună tuturor modalități variate de petrecere utilă a timpului liber, de inițiere în cunoaștere și de formare culturală.

CARTE ȘI AUTORI… CU IDENTITATE

Recomandările de carte postate de filiale în această săptămână sunt diverse, pentru toate gusturile şi, mai mult, am consultat catalogul electronic pentru a putea menționa în dreptul fiecărui titlu în câte dintre cele 10 filiale deschise pot fi regăsite: Făuritorul de baghete magice de Ed Masessa (8 filiale), Biruința unei iubiri: Dinu & Nelli Pillat de Dinu Pillat (4 filiale), Copilul zânelor de Philippa Gregory (8 filiale), Doi ani, opt luni și douăzeci și opt de nopți de Salman Rushdie (7 filiale), Peisaj după isterie de Mircea Cărtărescu (7 filiale), O formă de viață necunoscută de Andreea Răsuceanu (8 filiale), Omul genial de Hermann Türck (8 filiale), Persepolis de Marjane Satrapi (6 filiale), Calea spre credință. Memorii de Regina Noor (10 filiale), Trădare la Veneţia de Steve Berry (10 filiale), Țara mea inventată. Memorii de Isabel Allende (7 filiale) și – una dintre „cele mai valoroase cărți ale secolului XXI” – Iepurele cu ochi de chihlimbar de Edmund Waal (8 filiale). Și cum toate cărțile au măcar un autor despre care poți afla ceva inedit, joi, 6 august, de la ora 11:00, Filiala Liviu Rebreanu propune preadolescenților rubrica „Curiozități literare” din viața scriitorilor, iar Filiala Costache Negruzzi îi invită să pornească sâmbătă „Pe urmele scriitorilor în orașe contemporane” (10:30 şi 18:30). Cei interesați pot face cunoștință cu o serie de personalități marcante precum: Marin Preda pe pagina Filialei Lucian Blaga (miercuri la ora 9:00) sau pe pagina Filialei Mihai Eminescu (miercuri la ora 9:00), pe pagina Filialei Cezar Petrescu cu Pierre Corneille (luni, 14:00), Lord Cornwallis (luni, 16:00), Oliver Cromwell (miercuri, 14:00), Veniamin Costache (joi, 12:00), Miron Costin (joi, 14:00) sau George Coșbuc (joi, 16:00). Pentru iubitorii de literatură, marți de la ora 10:00, punem „Scriitorii sub lupă” pe pagina principală de Facebook a BMB și tot acolo, miercuri, oferim articole publicate în Revista de cultură și artă Literatorul.

CURIOZITĂȚI

Cum săptămâna trecută, barometrul cultural a indicat o înclinație spre curiozitate, bibliotecarii – care consideră curiozitatea a fi o calitate – au pregătit o serie de rubrici care să satisfacă și cei mai avizi căutători de informații: luni „Curiozități diverse” pe pagina Filialei Ion Creangă, marți „Curiozități amuzante” pe pagina Filialei Liviu Rebreanu și „Curiozități literare” pe pagina Filialei Nicolae Labiș sau „Știați că…” joi de la ora 10:00 pe pagina Filialei Ion Creangă, sâmbăta și duminica de la ora 10:00 pe pagina Filialei Vasile Alecsandri.

ISTORIE şi BUCUREŞTI.

De luni până vineri, pe pagina de Facebook „Bucureștii vechi în colecțiile Bibliotecii Metropolitane București”, puteţi să vă petreceți dimineața (10:00) hoinărind „Prin Bucureștii din alte vremuri” sau să citiți după-amiaza (15:30) „Poveștile Bucureștiului” postate de Filiala Nicolae Labiș. De asemenea puteți continua să urmăriți rubricile: „Istorie și poveste” pe pagina Filialei Alexandru Odobescu marți 4 august (09:30) și „Istorii cu blazon” pe pagina Filialei Costache Negruzzi, vineri 7 august (09:30 și 18:30).

MUZICĂ ȘI ARTĂ

Pe pagina principală de Facebook a BMB, luni și vineri, ora 12:00, iubitorii de muzică clasică sunt invitați la operă, în cadrul proiectului Opera la Bibliotecă, unde vor putea viziona înregistrări inedite cu artiștii consacrați sau tinere talente în curs de afirmare.

Artoteca postează în pagina sa, luni și marți (18:00) joi și vineri (15:00), articole în rubrica „Capodopere din Muzeele Lumii” și prezentări ale lucrărilor din expoziția curentă, aparținând artistei Gabriela Ricșan. Mici expoziții online de fotografii puteți admira miercuri, ora 15:00, pe pagina Filialei George Coșbuc sau vineri, ora 09:30, pe pagina Filialei Alexandru Odobescu în cadrul proiectului „Cititori călători”. De asemenea o mică expoziție de pictură poate fi vizionată vineri pe pagina Filialei Dimitrie Cantemir.

TIMP LIBER şi VACANȚĂ

Pentru cei micuți, luni și vineri, începând cu ora 10:00, atât pe platformele de socializare ale BMB – pagina oficială de Facebook, YouTube şi Instagram, cât şi pe cele ale Teatrului de păpuşi Licurici continuă seria spectacolelor online în cadrul proiectului „Licurici și… Tolba cu povești”.

Și pentru că vacanța continuă, copiii mai pot alege dintre atelierele online derulate în cadrul Proiectului BiblioVacanţaatelier creativ – luni, ora 11:30, pe pagina Filialei Marin Preda,  miercuri, ora 15:00. pe pagina Filialei Liviu Rebreanu, joi, „Atelierul de creație al bibliotecarului” pe pagina Filialei Gheorghe Șincai şi vineri pe pagina Filialei Dimitrie Cantemir atelier de desen (marți, ora 11:00) și atelier de lectură (joi, ora 14:30) pe pagina Filialei Petre Ispirescu, – atelier de scriere creativă – joi pe pagina Filialei Dimitrie Cantemir sau un „Atelier pentru cei mici”, miercuri, pe pagina Filialei Dimitrie Bolintineanu.

CĂLĂTORI ÎN JURUL LUMII

Dacă nu puteți pleca fizic în concediu, filialele v-au pregătit deja bagajul pentru un concediu virtual. Vreți în țară? Filiala Petre Ispirescu postează despre „Frumusețile României. Delta Dunării” cu imagini surprinse în deltă anul acesta (miercuri, ora 11:00), iar Filiala Dimitrie Cantemir un „Tur virtual. Peisaje frumoase din România” (miercuri). Sau în străinătate? Artoteca vă prezintă miercuri, de la ora 18:00, un „Tur virtual. Cele mai frumoase locuri din lume”. Filiala Ioan Slavici postează rubrica „Europa de la A la Z” și vă prezintă de la ora 13:00 Albania (luni), Andorra (miercuri), Austria (vineri) și Belarus (duminică). Filiala Gheorghe Şincai a pregătit un material despre „Elveția” (marți), iar Filiala Cezar Petrescu a pregătit materiale despre „Coreea de Sud” (luni, ora 12:00), „Costa Rica” (marți, ora 16:00), „Damasc și  Strada Coloanelor din Palmyra” (vineri, ora 16:00) și „Cote d’Ivoire” (sâmbătă, ora 15:00).

Cu atâtea oportunități de călătorie s-ar putea să aveți nevoie să vă descurcați într-o limbă străină. „Cursul de limba engleză pentru începători” continuă online pe pagina Filialei B.P. Hasdeu miercuri, 5 august, oferind informații și fișe de lucru menite să fixeze în memoria participanților noţiunile învăţate.

Astfel, filialele BMB caută permanent să pună la dispoziție informații cât mai variate, din toate domeniile cunoașterii – geografie, istorie, știință, artă muzicală sau teatrală, tururi virtuale prin muzeele lumii, curiozități, noutăți, activități și jocuri pentru copii, idei creative, informări despre semnificațiile zilei și despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre personalități marcante, articole de interes și impact public etc. creând astfel o punte de comunicare culturală nu numai pentru utilizatorii BMB, ci pentru întreaga comunitate.

Rămâneți conectați la Biblioteca Metropolitană București, la alternativa informativă a curentului cultural bucureștean!