Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) îşi invită cititorii şi în săptămâna 08- 14 iunie 2020 să participe la evenimente culturale și artistice diverse.
În fiecare zi de luni și vineri, începând cu ora 10.00, puteți viziona în continuare pe pagina oficială de Facebook a BMB, pe contul de YouTube şi pe contul de Instagram spectacolele Teatrului de păpuşi Licurici din cadrul proiectului online „Licurici și… Tolba cu povești”, proiect implementat de Primăria Capitalei prin Biblioteca Metropolitană București. Spectacolele teatrului de păpuşi au rol instructiv-educativ și își propun să amuze, să emoționeze, să destindă publicul, dar și să ofere lecții de comportament sau de bună conduită.
De asemenea, tot pe pagina oficială de Facebook a BMB, veți găsi noutăți despre două proiecte derulate de instituția noastră care oferă publicului iubitor de literatură ocazia de a-și arăta calitățile artistice și de a-și pune la încercare creativitatea:
- Concursul de creație teatrală și literară „Distanța”, proiect dedicat creatorilor de literatură de toate vârstele, este susținut de Primăria Capitalei, prin Teatrul Dramaturgilor Români, Muzeul Național al Literaturii Române șiBiblioteca Metropolitană București. Data limită pentru trimiterea textelor este 15 iunie 2020, urmând ca textele să fie trimise pe adresa de mail: concurs@mnlr.ro, cu subiectul „Concurs de creație teatrală și literară”.
- Concursul de creaţie literară „Lumea de mâine”, derulat în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, se adresează liceenilor bucureșteni. Până la data de 31 octombrie 2020 așteptăm cele mai frumoase lucrări ale tinerilor talentaţi. (Regulamentul și fișa de înscriere pot fi obţinute accesând site-ul instituţiei: https://bibmet.ro/concurs-de-creatie-literara-lumea-de-maine/
În fiecare zi, pe pagina oficială de Facebook a BMB, vă propunem activități diverse: luni şi joi iubitorii de muzică clasică sunt invitați la operă. Prin proiectul „Opera la Bibliotecă” oferim informări despre stiluri muzicale şi prezentăm înregistrări inedite cu artiștii din cadrul proiectului, miercuri vă prezentăm articole publicate în revista „Literatorul”, joi, ora 10.00, vă așteptăm cu informații inedite din lumea bibliotecilor, prin proiectul „ Fără biblioteci, nu există civilizație”, iar sâmbăta, de la ora 10.00, prin rubrica „ Știați că? (Scriitorii sub lupă)”, vă aducem la iveală tot ce este mai puțin cunoscut publicului din viața celor mai mari scriitori ai lumii. Vom continua să promovăm cultura națională, excelența academică și universitară, elita artistică prin postări punctuale ( de exemplu: duminică, 14 iunie, îl celebrăm pe creatorul teatrului și dramaturgiei românești, Vasile Alecsandri)
În săptămâna 1-7 iunie 2020, filialele BMB vă aşteaptă în fiecare zi pe paginile de Facebook cu recenzii şi recomandări de cărţi din literatura română și universală: „După banchet” de Yukio Mishima, „Cărarea pierdută” de Alain Fournier, „Fiica ascunsă” de Elena Ferrante, „Douăsprezece scaune” de Ilf și Petrov, „Nu am uitat-o” de G.G.Casanova, „Jocurile lui Gerald” (Gerald’s Game) de Stephen King, „Trei surori, trei regine” de Philippa Gregory, „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, „Robin Hood” de Henry Gilbert, „Cartea oglinzilor” de Eugen Ovidiu Chirovici, „Pe treptele tronului” de E. Rossier, „Torente” de Marie Anne Desmarest, „ Aventurile lui Huckleberry Fin” de Mark Twain, „Mizerabilii” de Victor Hugo, „Quo Vadis” de Henryk Sienkiewicz etc.
Prin intermediul celor peste 30 de pagini de Facebook din rețeaua filialelor Bibliotecii Metropolitane București invităm publicul la o diversitate de activități ce îi permit să-și formeze o imagine clară și documentată în domenii diferite ( literatură, istorie, geografie etc.), potrivite pentru toate vârstele. Ca modalități eficiente de petrecere a timpului liber, dar și de inițiere în cunoaștere și de formare culturală, bibliotecarii noștri vă propun:
- Ateliere: Filiala Liviu Rebreanu, marți, ora 15.30, Curiozități literare; miercuri, ora 15.00, Exercițiu de gâdilat neuronii – test de inteligență și perspicacitate; joi, ora 9.30, Noi întrebăm, voi răspundeți!; duminică, ora 17.00, Ghicitori grele pentru minți brici
Filiala Ion Neculce, miercuri, 17.30, Atelier on-line Lectură şi artă la Bibliotecă
Filiala Nicolae Bălcescu, joi, Activitate pentru acasă, destinată copiilor şi părinţilor; sâmbătă, Atelier Handmade
Filiala Dimitrie Cantemir, vineri, Atelier creativ
- cursuri: Filiala Bogdan Petriceicu Hasdeu, miercuri, Curs de limba engleză pentru începători; Filiala Dimitrie Cantemir, miercuri, Curs online de limba spaniolă;
Filiala Nicolae Bălcescu, sâmbătă, Povestea cu vulpea și stupul: Povești nemuritoare ( Curs de literatură)
- cluburi de lectură: Filiala Marin Preda, luni, marți, vineri, 15:30, Club de lectură – Poveşti;
Filiala Alexandru Macedonski, miercuri, Ora de poveşti – Basm, desene animate
- rubrici: Filiala Ion Creangă Luni – vineri, Rubrica de curiozități „Știați că”, duminică încurajează dialogul cu cititorii la Rubrica #vremsastim;
- expoziții de pictură: Filiala Alexandru Odobescu, de luni până vineri, de la ora 13, Cititori călători, cu lucrări ale micilor cititorilor;
Filiala Dimitrie Cantemir, miercuri, Expoziţie de pictură, cu lucrări ale cititorilor bibliotecii;
Filiala George Coşbuc, duminică, ora 9:00, De la lume adunate
- audiții muzicale: Filiala Nichita Stănescu,luni, ora 13, Muzică de Bach și prezentare momente din viața compozitorului
Mediateca, luni –vineri, ora 12.00, Clipa de suflet de la prânz erc.
Pe pagina de Facebook „Bucureștii vechi în colecțiile Bibliotecii Metropolitane București”, de marți până vineri, de la ora 10:00, veți găsi informații inedite despre Bucureștiul de altă dată.
O serie de documentare din domenii diverse: geografie, istorie, știință, artă (pictori celebri, piese muzicale , luni – vineri, de la ora 12:00, pe pagina de Facebook Mediateca George Enescu), tururi virtuale prin marile muzee ale lumi, curiozități, noutăţi editoriale, informări, poveşti, legende, toate acestea reprezintă modalități de comunicare culturală cu prietenii filialelor noastre, dar și cu întreaga comunitate bucureșteană.
De asemenea, bibliotecarii noștri oferă sugestii de lectură pentru copii, vizionare de filme după romane celebre, citate din cărţi celebre, activităţi şi jocuri pentru copii, idei de activitate în casă pentru copii sau puteţi afla despre semnificaţiile zilei, despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre viaţa şi opera unor personalităţi din domeniul cultural, precum şi distribuirea unor articole de interes şi impact public.
Rămâneţi conectaţi online la Biblioteca Metropolitană București și pe paginile de Facebook și Instagram ale filialelor noastre pentru a avea acces la toate aceste activități și informații, alături de alte manifestări culturale care au un nivel artistic ridicat şi un impact semnificativ la nivel local!
Vă așteptăm!