Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) îşi aşteaptă cititorii şi în săptămâna 18-24 mai 2020 cu activități online diverse.
În fiecare zi de luni și vineri, începând cu ora 10.00, puteți viziona în continuare pe pagina oficială de Facebook a BMB, pe contul de YouTube şi pe contul de Instagram spectacolele Teatrului de păpuşi Licurici din cadrul proiectului online „Licurici și… Tolba cu povești”, proiect implementat de Primăria Capitalei prin Biblioteca Metropolitană București. Spectacolele teatrului de păpuşi au rol instructiv-educativ și își propun să amuze, să emoționeze, să destindă publicul, dar și să ofere lecții de comportament sau de bună conduită.
De asemenea, tot pe pagina oficială de Facebook a BMB, veți găsi noutăți despre trei proiecte derulate de instituția noastră care oferă publicului iubitor de literatură ocazia de a-și arăta calitățile artistice și de a-și pune la încercare creativitatea:
- Concursul de recenzii online intitulat „REC-enzia” care se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6 -12 ani din instituțiile de învățământ bucureştene. Pentru a se înscrie în concurs participanții trebuie să ne trimită un film/ videoclip cu ei în care vor face recenzia unei cărți preferate (carte românească sau străină) până la data de 01 iunie a.c. (Regulamentul este accesibil aici: https://bibmet.ro/concurs-de-recenzii/ );
- Concursul de creație teatrală și literară „Distanța”, proiect dedicat creatorilor de literatură de toate vârstele, este susținut de Primăria Capitalei, prin Teatrul Dramaturgilor Români, Muzeul Național al Literaturii Române și Biblioteca Metropolitană București. Data-limită pentru trimiterea textelor este 15 iunie 2020, urmând ca textele să fie trimise pe adresa de mail: concurs@mnlr.ro, cu subiectul „Concurs de creație teatrală și literară”.
- Concursul de creaţie literară „Lumea de mâine”, derulat în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, se adresează liceenilor bucureșteni. Până la data de 31 octombrie 2020 așteptăm cele mai frumoase lucrări ale tinerilor talentaţi. (Regulamentul și fișa de înscriere pot fi obţinute accesând site-ul instituţiei: https://bibmet.ro/concurs-de-creatie-literara-lumea-de-maine/
În fiecare zi, pe pagina oficială de Facebook a BMB, vă propunem activități diverse: luni şi joi vă oferim informări despre stiluri muzicale şi vă prezentăm înregistrări inedite sau momente care au întrunit aprecierile publicului în cadrul proiectului „Opera la bibliotecă”, marţi facem recomandări de carte, prin rubrica „Recomandări ale bibliotecarilor”, miercuri vă prezentăm articole publicate în revista „Literatorul”, iar sâmbăta, de la ora 9.30, prin rubrica „ Știați că? (Scriitorii sub lupă)”, vă aducem informații mai puțin cunoscute din viața celor mai mari scriitori ai lumii. Vom continua să promovăm cultura națională, excelența academică și universitară, elita artistică prin postări punctuale. De exemplu, luni, 18.05, ora 14.00 de Ziua Internațională a Muzeelor vom face un istoric al acestor instituții indispensabile pentru societate, iar joi, 21.05, ora 10.00, vom dedica un material al celui care a realizat o reformă a limbii poetice, Tudor Arghezi.
În săptămâna 18-24 mai 2020, filialele BMB vă aşteaptă în fiecare zi pe paginile de Facebook cu recenzii şi recomandări de cărţi din literatura română și universală: „Aventurile lui Cepelică” de Gianni Rodari, „Grădina secretă” de Frances Hodgson Burnett, „Cartea Junglei” de Rudyard Kipling, „Morcoveaţă” de Jules Renard, „Cartea cu jucării” – Tudor Arghezi, „Moş Goriot” – Honore de Balzac, „Singur pe lume” de Hector Malot, cărţile copilăriei „Gavroche Cosette” de Victor Hugo, „Logodnicii” de Alessandro Manzoni, „La răscruce de vânturi” de Emily Bronte, „Mândrie și prejudecată” de Jane Austen, „Hoţul de oglinzi”- autor Martin Seay, „Doamna Bovary”- autor Gustave Flaubert, „Vânătorii de cărți” de Jennifer Chambliss Bertman, „Albastrul dintre cer şi ape” de Susan Abulhawa, „În căutarea timpului pierdut” – autor Marcel Proust, „Livada cu vișini” de A. P. Cehov, „Arta conversației” – Ileana Vulpescu, „Pacientul englez” – Michael Ondaatje, „Mai puternic decât frica”- autor Marc Levy, „Cartea lui Enoh’” de R.H.Charles, „Nisipuri mişcătoare” de Malin Persson Giolito, „Zece negri mititei” de Agatha Cristi, „Scorpia” de Anne Tyler, „Liliacul” – autor Jo Nesbo, „Nu pleca… ” de Douglas Kennedy, „Kaputt” – Curzio Malaparte, „Pata umană” de Philip Roth, „Onoare” – Elif Shafak, „Istanbul”- autor Orhan Pamuk etc.
Prin intermediul celor peste 30 de pagini de Facebook din rețeaua filialelor Bibliotecii Metropolitane București invităm publicul la o diversitate de activități ce îi permit să-și formeze o imagine clară și documentată în domenii diferite ( literatură, istorie, geografie etc.), potrivite pentru toate vârstele. Ca modalități eficiente de petrecere a timpului liber, dar și de inițiere în cunoaștere și de formare culturală, bibliotecarii noștri vă propun:
- ateliere (Filiala Liviu Rebreanu: luni, ora 12:00, Atelier de creat și inventat povești; marți, ora 12:30, atelier „Tainele și capcanele limbii române”; marți, ora 18:30 – Ora de lectură online; Joi, 18:30- Atelier în care copiii participanţi vor alege povestea; vineri, ora 12:30 – Atelier pentru copii; Filiala Dimitrie Cantemir: marți – Atelier creativ; miercuri – Atelier de dezvoltare personal; Filiala Nicolae Bălcescu: marți – Activitate pentru acasă, destinată copiilor şi părinţilor; Filiala Alexandru Odobescu: miercuri, 9:30 – Atelier pentru copii; Filiala Petre Ispirescu: miercuri,17:00 – atelier „Pictură de acasă” – cum pictăm flori; Filiala Ion Neculce: miercuri, 17:30, Atelier on-line „Lectură şi artă la bibliotecă” – Lecţia 9; Filiala Vasile Alecsandri: sâmbătă, ora 12:00, atelier „Idei creative”)
- cursuri (Curs de limba engleză pentru începători, miercuri la Filiala Bogdan Petriceicu Hasdeu)
- cluburi de lectură (Filiala Emil Gârleanu: joi, 10:30, Carte pentru suflet. Club de carte dedicat părinților. Se discuta cartea „Curajul de a nu fi pe placul celorlalţi” de Ichiro Kishimi, Fumitake Koga; Filiala Marin Preda : marţi, 15:00 şi miercuri, 15:30 – Club de lectură – Povești
- rubrici (Filiala Ion Creangă Instagram şi Facebook: Luni – vineri, Rubrica „De ce”, curiozități din lumea înconjurătoare, marţi şi joi – Rubrica Găsește cartea! Vânătoare de cărți în biblioteca proprie; Facebook: Duminică încurajează dialogul cu cititorii la Rubrica #vremsastim Cum alegi cărțile pe care le citești?; Filiala Liviu Rebreanu: miercuri, ora 12:00:00, rubrica ”Exercițiu de gâdilat neuronii”)
- expoziții de pictură cu lucrări ale micilor cititorilor („Cititori călători” – de luni până vineri, de la ora 13, la Filiala Alexandru Odobescu; Expoziţie de pictură – vineri la Filiala Dimitrie Cantemir; expunere de lucrări de grafică trimise de utilizatori pentru expozitia virtuală „Culoare şi Emoţie” – marţi, ora 16:00, la Filiala Petre Ispirescu; Filiala George Coşbuc: vineri, ora 8:30, Zoom pe „Satul lui Cosbuc” şi duminică, ora 15:00, „De la lume adunate”)
Pe pagina de Facebook „Bucureștii vechi în colecțiile Bibliotecii Metropolitane București”, de luni până vineri, veți găsi informații inedite despre „Bucureștii vechiului Regat”.
O serie de documentare din domenii diverse: geografie, istorie, știință, artă (pictori celebri, audiții muzicale și piese muzicale sau improvizaţii la diferite instrumente muzicale interpretate de Horațiu Boșca, bibliotecar al Mediatecii BMB, luni – vineri, de la ora 12:00, pe pagina de Facebook Mediateca George Enescu), tururi virtuale prin marile muzee ale lumi, curiozități, noutăţi editoriale, informări, poveşti, legende, toate acestea reprezintă modalități de comunicare culturală cu prietenii filialelor noastre, dar și cu întreaga comunitate bucureșteană.
De asemenea, bibliotecarii noștri oferă sugestii de lectură pentru copii, vizionare de filme după romane celebre, citate din cărţi celebre, activităţi şi jocuri pentru copii, idei de activitate în casă pentru copii sau puteţi afla despre semnificaţiile zilei, despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre viaţa şi opera unor personalităţi din domeniul cultural, precum şi distribuirea unor articole de interes şi impact public.
Rămâneţi conectaţi online la Biblioteca Metropolitană București și pe paginile de Facebook și Instagram ale filialelor noastre pentru a avea acces la toate aceste activități și informații, alături de alte manifestări culturale care au un nivel artistic ridicat şi un impact semnificativ la nivel local!