Calendarul activităților online, Săptămâna 11-17 mai 2020

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) continuă şi în săptămâna 11-17 mai 2020 să fie alături de cititorii săi prin activități online diverse, fără a întrerupe activitatea.

În fiecare zi, pe pagina oficială de Facebook a BMB, vă propunem activități diverse: luni şi joi vă oferim informări despre stiluri muzicale şi vă prezentăm înregistrări inedite sau momente care au întrunit aprecierile publicului în cadrul proiectului „Opera la bibliotecă”, marţi facem recomandări de carte, prin rubrica „Recomandări ale bibliotecarilor”, miercuri vă prezentăm articole publicate în revista „Literatorul”, iar sâmbăta, de la ora 9.30, prin rubrica „ Știați că? (Scriitorii sub lupă)”, vă aducem informații mai puțin cunoscute din viața celor mai mari scriitori ai lumii.

Spectacolele Teatrului de păpuşi Licurici din cadrul proiectului online „Licurici și… Tolba cu povești”, proiect implementat de Primăria Capitalei prin Biblioteca Metropolitană București, le puteți viziona în continuare pe pagina oficială de Facebook a BMB, pe contul de YouTube şi pe contul de Instagram, în fiecare zi de luni și vineri, începând cu ora 10.00. Spectacolele teatrului de păpuşi au rol instructiv-educativ și își propun să amuze, să emoționeze, să destindă publicul, dar și să ofere lecții de comportament sau de bună conduită.

De asemenea, tot pe pagina oficială de Facebook a BMB, veți găsi noutăți despre trei proiecte derulate de instituția noastră care oferă publicului iubitor de literatură ocazia de a-și arăta calitățile artistice și de a-și pune la încercare creativitatea:

  • Concursul de recenzii online intitulat „REC-enzia” care se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6 -12 ani din instituțiile de învățământ bucureştene. Pentru a se înscrie în concurs participanții trebuie să ne trimită un film/ videoclip cu ei în care vor face recenzia unei cărți preferate (carte românească sau străină) până la data de 01 iunie a.c. (Regulamentul este accesibil aici: https://bibmet.ro/concurs-de-recenzii/ );
  • Concursul de creaţie literară „Lumea de mâine”, derulat în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, se adresează liceenilor bucureșteni. Până la data de 15 mai așteptăm cele mai frumoase lucrări ale tinerilor talentaţi. (Regulamentul și fișa de înscriere pot fi obţinute accesând site-ul instituţiei: https://bibmet.ro/concurs-de-creatie-literara-lumea-de-maine/
  • Concursul de creație teatrală și literară „Distanța”, proiect dedicat creatorilor de literatură de toate vârstele, este susținut de Primăria Capitalei, prin Teatrul Dramaturgilor Români, Muzeul Național al Literaturii Române și Biblioteca Metropolitană București. Data-limită pentru trimiterea textelor este 15 iunie 2020, urmând ca textele să fie trimise pe adresa de mail: concurs@mnlr.ro, cu subiectul „Concurs de creație teatrală și literară”.
  • Prin intermediul celor peste 30 de pagini de Facebook din rețeaua filialelor Bibliotecii Metropolitane București invităm publicul la o diversitate de activități ce îi permit să-și formeze o imagine clară și documentată în domenii diferite ( literatură, istorie, geografie etc.), potrivite pentru toate vârstele. Ca modalități eficiente de petrecere a timpului liber, dar și de inițiere în cunoaștere și de formare culturală, bibliotecarii noștri vă propun: ateliere (Atelier de creat și inventat povești – luni, ora 12:00, la Filiala Liviu Rebreanu; „Activitate pentru acasă, destinată copiilor şi părinţilor” – luni la Filiala Nicolae Bălcescu; „Atelierul de creație al bibliotecarului”- luni şi sâmbătă la Filiala Gheorghe Șincai; Ora de lectură online – marţi şi joi, ora 18:30, la Filiala Liviu Rebreanu; „Lectură și artă la bibliotecă”, Lecţia 8 – miercuri, ora 17.30, la Filiala Ion Neculce; „Atelier creativ” – miercuri la Filiala Dimitrie Cantemir; „Atelier pentru copii” – miercuri la Filiala Alexandru Odobescu; „Atelier de dezvoltare personală” – vineri la Filiala Dimitrie Cantemir; „Idei creative. Activități pentru timpul liber” – sâmbătă, ora 12:00 la Filiala Vasile Alecsandri; Atelier „Micii povestitori” – sâmbătă la Filiala Nicolae Bălcescu), cluburi de lectură (marţi şi vineri, de la ora 15:30 la Filiala Marin Preda), cursuri (Curs online de limbă spaniolă luni la Filiala Dimitrie Cantemir;) și expoziții de pictură cu lucrări ale micilor cititorilor („Cititori călători” – de luni până vineri, de la ora 13, la Filiala Alexandru Odobescu, „Culoare și emoție” – marți, ora 14.30 la Filiala Petre Ispirescu și expoziţia „De la lume adunate…” – duminică, ora 10.00 la Filiala George Coșbuc).

În săptămâna 04 -10 mai 2020, filialele BMB vă aşteaptă în fiecare zi pe paginile de Facebook cu recenzii şi recomandări de cărţi din literatura română și universală, care se află în lista de lectură obligatorie sau selectivă a oricărui elev, dar şi pentru adulţi şi seniori: „Balul Florilor” de Sigrid Laube şi Silke Leffler; „Piciul” de Alphonse Daudet; „Încăperi ferecate”- autor Care Santos; „Clopotul de sticlă”- autor Sylvia Plath; „Al șaptelea copil”- autor Erik Valeur; „Încă o zi” de David Levithan; „Fata care citea în metrou”- autor Christine Feret-Fleury; „Patul lui Procust” de Camil Petrescu; „Robinson Crusoe” de Daniel Defoe; „Șoimul maltez”- autor Dashiell Hammett; „Mincinoșii” de E. Lockhart; „Cititorul” de Bernhard Schlink; „Foc și Sânge” de George R.R. Martin; „Paria” de Pascal Bruckner; „Zei americani” de Neil Gaiman; „Ura” de Anne Holt; „Bastarda Istanbulului” – autor Elif Shafak; „Ritmuri interioare” de Rebecca Miller; „Mătase” de Alessandro Baricco; „Oamenii fericiți citesc și beau cafea” de Agnes Martin-Lugand; „Adevărul despre cazul Harry Quebert” de Joel Dicker; „Lizoanca la 11 ani” de Doina Ruști, „O chestiune de onoare”, autor Jeffrey Archer, „Turistul” de Olen Steinhauer etc.

Totodată, bibliotecarii noștri oferă sugestii de lectură pentru copii, vizionare de filme după romane celebre, citate din cărţi celebre, activităţi şi jocuri pentru copii, idei de activitate în casă pentru copii sau puteţi afla despre semnificaţiile zilei, despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre viaţa şi opera unor personalităţi din domeniul cultural, precum şi distribuirea unor articole de interes şi impact public.

Filiala Ion Creangă vă aşteaptă pe pagina de Facebook şi pe Instagram cu provocări literare: joi, de la ora 19:00, cu rubrica „Găseşte cartea!”, în care cititorii trebuie să ghicească, pe baza unor indicii, despre ce carte se face referire. Duminică, de la ora 10:00, vă invită să răspundeți  la  o întrebare simplă „#vremsăștim – Ce carte thriller/horror te-a tulburat/bulversat/sperist?”.

Filiala Liviu Rebreanu, joi, de la ora 09:00, vă solicită atenția prin rubrica „Noi întrebăm, voi răspundeți!”, iar duminică de la ora 10:00 ne propune să ne antrenăm mintea cu „Ghicitori grele pentru minți brici”.

Pe pagina de Facebook „Bucureștii vechi în colecțiile Bibliotecii Metropolitane București” veți găsi informații inedite, prin documentarele „Ziua Regelui”, „Bucureștii lui Carol I, „București, orașul de altădată”, „București, micul Paris”, „București 1906” și expoziții tematice cu fotografii de patrimoniu.

O serie de documentare din domenii diverse: geografie,  istorie, știință, artă (pictori celebri, audiții muzicale și piese muzicale sau improvizaţii la diferite instrumente muzicale interpretate de Horațiu Boșca, bibliotecar al Mediatecii BMB, luni – vineri, de la ora 12:00, pe pagina de Facebook Mediateca George Enescu), tururi virtuale prin marile muzee ale lumi, curiozități, toate acestea reprezintă modalități de comunicare culturală cu prietenii filialelor noastre, dar și cu întreaga comunitate bucureșteană.

Rămâneţi conectaţi online la Biblioteca Metropolitană București și pe paginile de Facebook și Instagram ale filialelor noastre pentru a avea acces la toate aceste activități și informații, alături de alte manifestări culturale care au un nivel artistic ridicat şi un impact semnificativ la nivel local!

Vă așteptăm!