Calendarul activităților online, Săptămâna 04 -10 mai 2020

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) continuă şi în săptămâna 04 -10 mai 2020  să fie alături de cititorii săi prin activități diverse menite să aducă încântare, elevație și bucurie, pe mai multe platforme de socializare, fără a întrerupe activitatea.

În perioada 1 – 9 mai se derulează proiectul cultural – educațional „??? ???̂??? ???? ??? ??? ??̂????” implementat de Primăria Capitalei, prin Teatrul Dramaturgilor Români și Biblioteca Metropolitană București, în contextul împlinirii a 125 de ani de la nașterea poetului, dramaturgului, filosofului Lucian Blaga (9 mai), o personalitate importantă a vieții culturale interbelice. Astfel, pe paginile de socializare ale celor două instituții, în fiecare zi la  ora 14.00, actorii Maia Morgenstern, Adriana Trandafir, George Mihăiță, Marius Bodochi, Emilia Popescu, Costel Constantin, Monica Davidescu, Amalia Ciolan, Rodica Popescu Bitănescu, Paul Chiribuță, Ana Ciontea ș.a.m.d. vor recita cele mai frumoase poezii scrise de „poetul luminii”.

Tot în data de 1 mai debutează și concursul de creație teatrală și literară  „Distanța”, inițiat la propunerea scriitorilor și traducătorilor Lucia Verona și Horia Gârbea, dedicat creatorilor de literatură de toate vârstele ( menționăm că acest proiect este susținut Primăria Capitalei, prin Teatrul Dramaturgilor Români, Muzeul Național al Literaturii Române și Biblioteca Metropolitană București).

În fiecare zi, pe pagina oficială de Facebook a BMB, vă propunem activități diverse: informări despre stiluri muzicale, recomandări de carte, prin rubrica „Recomandări ale bibliotecarilor”, articole publicate în revista „Literatorul”, înregistrări inedite sau momente care au întrunit aprecierile publicului în cadrul proiectului „Opera la bibliotecă” , deoarece nimic nu-i poate apropia pe oameni  mai mult decât cântecul și frumosul. Sâmbăta, de la ora 9.30, rubrica „ Scriitorii sub lupă” vă aduce informații mai puțin cunoscute din viața celor mai mari scriitori ai lumii.

De asemenea, tot pe pagina oficială de Facebook a BMB, veți găsi informații despre două proiecte derulate de instituția noastră care se bucură de succes și care oferă publicului iubitor de literatură ocazia de a-și arăta calitățile artistice și de a-și pune la încercare creativitatea: Concursul de recenzii online „ REC-enzia” care se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6 -12 ani din instituțiile de învățământ bucureştene (Regulamentul este accesibil aici: https://bibmet.ro/concurs-de-recenzii/) și Concursul de creaţie literară „Lumea de mâine”, derulat în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, care se adresează liceenilor bucureșteni (Regulamentul și fișa de înscriere pot fi obţinute accesând site-ul instituţiei: https://bibmet.ro/concurs-de-creatie-literara-lumea-de-maine/ .

Spectacolele Teatrului de păpuşi Licurici din cadrul proiectului online „Licurici și… Tolba cu povești”, proiect implementat de Primăria Capitalei prin Biblioteca Metropolitană București, se află printre preferințele comunității noastre. Spectacolele au rol instructiv-educativ și își propun să amuze, să emoționeze, să destindă publicul, dar și să ofere lecții de comportament sau de bună conduită. Le puteți viziona pe pagina oficială de Facebook a BMB, pe contul de YouTube şi pe contul de Instagram, în fiecare zi de luni și vineri, de la ora 10.00.

Prin intermediul celor peste 30 de pagini de Facebook din rețeaua filialelor Bibliotecii Metropolitane București invităm publicul la o diversitate de activități ce îi permit să-și formeze o imagine clară și documentată în domenii diferite ( literatură, istorie, geografie etc.), potrivite pentru toate vârstele. Ca modalități eficiente de petrecere a timpului liber, dar și de inițiere în cunoaștere și de formare culturală, bibliotecarii noștri vă propun: ateliere ( „Atelier creativ” – Filiala Dimitrie Cantemir, luni și vineri, ora 8.00, „ Atelier de dezvoltare personală” -Filiala Dimitrie Cantemir, marți, ora 9.30, „Ora de lectură online” pe platforma ZOOM – Filiala Liviu Rebreanu,marți și joi, ora 18.30, „Activitate pentru acasă, destinată copiilor şi părinţilor” – Filiala Nicolae Bălcescu, marți și miercuri, „Atelierul de creație al bibliotecarului”- Filiala Gheorghe Șincai, miercuri, „Lectură și artă la bibliotecă”- Filiala Ion Neculce, miercuri, ora 17.30, „Solitar, dar creativ”- Filiala Nicolae Bălcescu, miercuri, „Tainele și capcanele limbii române”- Filiala Liviu Rebreanu, joi, ora 16.00, „Reţete cu secrete” Filiala Nicolae Bălcescu, joi, „Cum să desenăm un prinț-pas cu pas” -Filiala Petre Ispirescu, joi, ora 9.30, Primele mele cuvinte în limba engleză -Filiala Petre Ispirescu, vineri, ora 9.30, „Atelierul de creație al bibliotecarului”- Filiala Gheorghe Șincai, sâmbătă, „Idei creative. Activități pentru timpul liber” – Filiala Vasile Alecsandri, sâmbătă, ora 9.30),  cluburi de lectură ( Filiala Marin Preda, luni- vineri, ora 15.30, ),  cursuri (Lecția online – Matematică, clasa aVIII-a- Filiala Liviu Rebreanu, luni, ora 08.30, Curs de limbă spaniolăFiliala Dimitrie Cantemir, marți, ora 18.00, Lecții online – Literatură română: „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu- Filiala Liviu Rebreanu, joi, ora 8.15) și expoziții de pictură cu lucrări ale micilor cititorilor („Cititori călători” -Filiala Alexandru Odobescu, luni- vineri,ora 13,  „Culoare și emoție” -Filiala Petre Ispirescu, marți, ora 14.30 și „De la lume adunate…” – Filiala George Coșbuc, duminică, ora 10.00)

În săptămâna 04 -10 mai 2020, filialele BMB vă aşteaptă în fiecare zi pe paginile de Facebook cu recenzii şi recomandări de cărţi din literatura română și universală, care se află în lista de lectură obligatorie sau selectivă a oricărui elev: „Looking at Pictures” de Susan Woodford, „Condiția umană„ de A. Malraux, „De veghe în lanul de secară” de J.D. Salinger, „Color Theory” de Patti Mollica, „Poveste fără sfârșit” de Michael Ende, „Călătoriile lui Gulliver în țara piticilor și a uriașilor” de Jonathan Swift, „Sub aceeași stea” de John Green, „Salammbo” de Gustave Flaubert, „Ivan cel fără de seamăn” de Katherine Applegate, „Central Park” de Guillaume Musso, „Muzicanții de Bremen” de  Frații Grimm, Viața, viață, legată cu ață” de Ileana Vulpescu, „Năzdrăvăniile lui Nastratin Hogea” de Anton Pann etc.

O serie de documentare din domenii diverse: geografie (Plimbare prin Lofoten și Capul Nord –Norvegia, Călătorie în jurul Pământului. John Cabot, Cele 7 minuni ale lumii. Macchu Picchu, Tur virtual – Munții României, Cele mai frumoase monumente din lume, Parcuri și grădini din România, Minunile lumii din Suedia-Gammeelstad  și Skogskyrkogarden, Helsinki și Districtul Lacurilor din Finlanda,  Ghid de călătorie în jurul lumii- Istanbul, Paris, New York, Cele 7 minuni ale lumii. Petra, Iordania etc.) , istorie (5 mai 1949- crearea Consiliului Europei, Dacia romană. Dovezi ale civilizației romane prin Dacia, Vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România, Familia Cantacuzino, Familia Cantemir, Ziua Europei etc.), știință (Inventatori români care au schimbat lumea. Nicolae Paulescu, Savanți români celebri etc.), artă ( Pictori celebri – Tiziano Vecellio și Canelleto,  Audiții muzicale – Carmen” de Bizet, George Enescu, Igor Ceaikovschi și piese muzicale sau improvizatii la diferite instrumente muzicale interpretate de Horațiu Boșca, bibliotecar al Mediatecii BMB),  tururi virtuale prin marile muzee ale lumi (Casa Memorială și muzeul Mark Twain), curiozități, toate acestea reprezintă modalități de comunicare culturală cu prietenii filialelor noastre, dar și cu întreaga comunitate bucureșteană.

Municipiul București are o pagină de facebook dedicată „Bucureștii vechi în colecțiile Bibliotecii Metropolitane București” unde veți găsi informații inedite, prin documentarele „ Prin Capitala Belle Epoque”, „Bucureștii independenței” și „Edificii din București” și expoziții tematice cu fotografii de patrimoniu.

De asemenea, filialele noastre au dedicat Bucureștiului spațiu în activitățile curente, printr-o serie de postări care au menirea să amintească despre frumusețea și istoria orașului. Amintim în acest sens câteva dintre titlurile anunțate de bibliotecarii noștri: Monumente istorice din București, Biserica Sfântul Elefterie Nou, Cele mai frumoase parcuri din București. Parcul “Venus” (Parcul Operei), Povestea fascinantă a Pasajului Villacrosse, Fondarea Teatrului „Ion Creangă” din București – 1965, Palatul CEC, Muzee și case memoriale știute și mai puțin știute din București. Muzeul Național de Istorie al României, 48 de ani de la inaugurare, Muzee și case memoriale știute și mai puțin știute din București. Muzeul de Artă Veche Românească „Mitropolit Antim Ivireanul” etc.

Rămâneţi conectaţi online la Biblioteca Metropolitană București și pe paginile de Facebook și Instagram ale filialelor noastre pentru a avea acces la toate aceste activități și informații, alături de alte manifestări culturale care au un nivel artistic ridicat şi un impact semnificativ la nivel local!

Vă așteptăm!