Calendarul activităților la BMB – 2.11- 8.11.2020

 

 

București, 30 octombrie 2020

BIBLIOTECA METROPOLITANĂ BUCUREŞTI
O săptămână activă, plină de informaţii!

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB), o adevărată sursă de informaţii cu caracter enciclopedic, a pregătit, pentru săptămâna 2-8 noiembrie, noi conţinuturi dedicate tuturor celor interesaţi să-şi îmbogăţească bagajul de cunoştinţe şi să-şi petreacă timpul liber într-un mod creativ şi plăcut.

Iubitorii de carte au acces, în condiţii de siguranţă, la colecţiile a 20 dintre filialele BMB care oferă gratuit servicii de bibliotecă de bază: înscriere, rezervare titluri, împrumut şi restituire.

Pentru publicul care preferă sursele de informare online, bibliotecile oferă pe paginile lor de socializare (Facebook, YouTube sau Instagram) informaţii din cele mai variate domenii, în cele mai variate forme: informări şi recomandări, cursuri şi ateliere, documentare şi chiar mici expoziţii virtuale.

Invităm publicul să participe interactiv la un dialog deschis prin intermediul rubricilor #vremsastim pe pagina Filialei Ion Creangă sau Noi întrebăm, voi răspundeți! pe pagina Filialei Liviu Rebreanu.

Cât de mică e (re)creaţia mare?

Pentru binemeritatele recreaţii, propunem elevilor să caute printre informaţiile interesante postate pe paginile filialelor BMB!

Luni, adolescenţii recomandă cărţi într-un mod inedit în rubrica Jurnal de lectură. 7 săptămâni, 7 cărți, 7 adolescenţi postată de Filiala Lucian Blaga (ora 10:00). De asemenea, puteţi afla ce tangenţă au „Pisicile și literatura” pe pagina Filialei Costache Negruzzi (ora 11:00 şi 18:30) şi cât de strânse sunt unele Prietenii în literatură în rubrica Filialei Petre Ispirescu („D’Artagnan și camarazii săi”, de la ora 18:30).

Marţi, un documentar interesant despre Celebrităţi care au scris cărţi pentru copii – Jamie Lee Curtis” va fi postat la ora 9:00 pe pagina Filialei Lucian Blaga sau îţi poţi testa cunoştinţele pe pagina Filialei Ion Creangă care va posta un Quiz literar”. Miercuri, Filiala George Coşbuc va lămuri în rubrica D-ale lui Pazvante Chiorul „Expresii din basmele românești – Harap Alb” expresia A umbla cu cioara vopsită (ora 7:00), iar Filiala Vasile Alecsandri oferă informaţii despre cum Să scriem corect” (ora 13:00).

Ce citim când fugim de acasă? aflaţi pe pagina Filialei Liviu Rebreanu care vă propune volumul În căutarea lui Audrey de Sophie Kinsella (joi, ora 15:00) şi poţi intra în jocul Filialei Ion Creangă Ai în bibliotecă o carte…?” Tot joi aniversăm şi ziua Mihail Sadoveanu al cărui nume îl poartă Sediul Central al BMB şi vă invităm să urmăriţi documentarul „Mihail Sadoveanu, 140 de ani de la naștere – In memoriam” (pagina Filialei Lucian Blaga, ora 10:00) şi alte două rubrici dedicate scriitorului: Mihail Sadoveanu – Zi aniversară!” (pagina Filialei Alexandru Macedonski) şi Ziua Mihail Sadoveanu – Portret de scriitor” (pagina Filialei Otilia Cazimir).

Pe pagina Filialei Liviu Rebreanu alte două teme de interes literar vor zgândări interesul adolescenţilor: „Războiul Mondial al Fumătorilor” de Marin Mălaicu-Hondrari (vineri, ora 15:00, în cadrul proiectului Promovăm literatura română) şi „Extrem de tare și incredibil de aproape” de Jonathan Safran Foer (sâmbătă, ora 13:30, în cadrul proiectului Carte sau film?).

Iată şi alte recomandări de carte pregătite de bibliotecari pentru copii şi adolescenţi  Ce poţi face cu două cuvinte, Cum se scrie un text științific de Rad Ilie, pentru adulţi roman/ loisir – Dumnezeul lucrurilor mărunte de Arundhati Roy, Revenirea la viaţă de Oliver Sacks, Diavolul şi domnişoara Prym de Paulo Coelho, Căsătorie de plăcere de Tahar ben Jelloun, Vești din Paradis de David Lodge, Femeia în faţa oglinzii de Eric Emmanuel Schmitt, Ispăşire de Ian McEwan, Sfârșit de sezon de Marius Chivu, Christina Domestica şi Vânătorii de suflete de Petru Cimpoeșu, Rochia cea Nouă de Linda Grant, Taina pictorului. Chiar şi cele mai fericite familii ascund secrete…  de Adele Geras, clasic O vară de răscruce de Truman Capote, Jocul cu mărgele de sticlă de Hermann Hesse, Idilă pe un turn de Thomas Hardy, Talentatul domn Ripley de Patricia Highsmith, Moștenirea spionilor de John Le Carre, istoric/ biografic/ contemporanDuduia. Scrisori din exil ale Elenei Lupescu de Diana Mandache, Bucureştiul literar de Andreea Răsuceanu, Soția președintelui de Curtis Sittenfield, Răscrucea de Fate Velaj Kreuztanne, Poirot și cu mine de David Suchet, Cum am împușcat un elefant de George Orwell şi O istorie a bestsellerului de Frederic Rouvillois.

Catalogul online vă stă permanent la dispoziţie pe pagina BMB şi vă reamintim că, în baza permisului, puteţi să rezervaţi orice titlu aflat în colecţiile celor 20 filiale deschise în prezent.

Curios, cum afli că… nu ştii?

Bibliotecarii BMB au pregătit din nou rubrici care să satisfacă și cei mai avizi căutători de informații: luni, Filiala Ion Creangă, în cadrul rubricii „Curiozități”, vă prezintă „scriitoare care au publicat sub pseudonim”, iar Filiala Ion Neculce informații despre luna noiembrie.

Marți, aflăm „Curiozități din lumea vie” de pe pagina Filialei Gheorghe Șincai și „Curiozități amuzante” de pe pagina Filialei Liviu Rebreanu (17:00). Tot marți, de la ora 10.00, puteți merge pe pagina de Facebook a BMB unde veți afla curiozități din lumea bibliotecilor prin rubrica „Fără biblioteci, nu există civilizație”, iar, de la ora 18:00, pe pagina Filialei Petre Ispirescu care vă prezintă informații despre ziua de 3 noiembrie în istorie. Prima revistă umoristică editată de B.P. Hasdeu, Aghiuță”.

Miercuri, de la ora 09:30, Filiala Alexandru Odobescu vă aduce informații „Despre melci”, iar joi, de pe pagina Filialei Bogdan Petriceicu Hasdeu aflați „Lucruri interesante despre lumea în care trăim”.

Filialele BMB continuă să vă satisfacă curiozitatea prin intermediul rubricii „Știați că… ?” oferindu-vă lucruri noi, în fiecare săptămână. Astfel, Filiala Lucian Blaga vă prezintă luni, de la ora 08:00, „Monumente din București”, iar vineri vă dezvăluie sensul și originea expresiei „Colac peste pupăză”. Vineri Filiala Filiala George Topîrceanu vă pune la încercare prin rubrica „Știați că… ?”, iar sâmbătă, de la ora 10:00, pe pagina de Facebook a BMB veți descoperi câteva curiozităţi literare despre scriitorul și filosoful francez Albert Camus în rubrica „Știați că? – Scriitorii sub lupă”.

Timpul liber… ocupat

Pentru cei mici, luni, începând cu ora 10:00, pe platformele de socializare ale BMB (pagina de Facebook, YouTube şi Instagram), cât şi pe cele ale Teatrului de păpuşi Licurici, continuăm cu noi poveşti din seria spectacolelor online în cadrul proiectului „Licurici și… Tolba cu povești”.

Ce poate încă nu ştiaţi despre „Arta scrisului frumos de mână” puteţi afla marți (10:30) și joi (11:00) de pe pagina Filialei Petre Ispirescu care vă invită online la Ora de caligrafie.

Miercuri, de la ora 13:00, copiii pot (re)descoperi „Povestea lui Harap alb” de pe pagina Filialei Mihai Eminescu (în cadrul proiectului de filială Literatură și Cinematografie), iar de la ora 17:30 au posibilitatea de a urmări atelierul „Lectură și artă la bibliotecă”, pe pagina Filialei Ion Neculce.

Joi, Filiala George Coșbuc vă propune rubrica #JoiaDePoezie (07:00) şi, în acelaşi spirit, Filiala Petre Ispirescu a programat „Ora de poezie” de la ora 18:30, iar pentru a întregi tabloul, Filiala Nicolae Labiș vă oferă câteva recomandări „Din lirica lumii”, miercuri și sâmbătă, de la ora 14:00.

Pentru micuţii cu abilităţi creative, joi este pregătit un nou „Atelier creativ” pe pagina Filialei Ion Neculce. Vineri, Filiala Petre Ispirescu vă recomandă să răsfoiți câteva „File de legendă” despre Iancu de Hunedoara, iar sâmbătă, Filiala Gheorghe Șincai vă invită să vă readuceți aminte de „Jocurile copilăriei” și să participați la o „Oră de desen”, o provocare a Filialei Nicolae Bălcescu.

Copii se pot înscrie la două cursuri educative: „Săptămâna lecturii” pe pagina Filialei Nicolae Bălcescu (marți), unde pot afla sfaturi utile pentru a citi mai mult și mai eficient și „Securitatea cibernetică” – Webinar pe pagina Filialei George Coșbuc (vineri, de la 19:00).

De asemenea, vineri, Filiala Dimitrie Cantemir îi așteaptă pe cei mari la un „Atelier de parenting”.

Istorie, Bucureşti şi nu numai…

            Pagina de Facebook Bucureștii vechi în colecțiile Bibliotecii Metropolitane București vă invită, de luni până vineri, la o redescoperire a atmosferei „Bucureștilor de altădată”.

Filiala Costache Negruzzi vă prezintă marți, de la ora 11:00 și 18:30 „Istoria la feminin”, joi (10:30 și 15:30) „Cupluri celebre”, vineri (10:30 și 15:30) „101 cei mai mari scriitori ai lumii”, iar sâmbătă (10:30 și 15:30) continuă cu „Ziua internațională a filosofiei”.

Joi, vă invitam pe pagina de Facebook a BMB, de la ora 10, pentru a-l celebra pe scriitorul Mihail Sadoveanu, al cărui nume îl poartă Sediul Central al BMB.

Tot luni pornim într-un tur virtual de călătorie pe pagina ajungând tocmai în Emiratele Arabe Unite, pe pagina Filialei Dimitrie Cantemir, și în Republica Dominicană, pe pagina Filialei Cezar Petrescu (joi, 16:00).

Marți poposim la „La Taica Lazăr”, de la ora 09:30, pe pagina Filialei Alexandru Odobescu, miercuri, de la ora 10:00, plecăm într-o „călătorie” cu Trenul Orient Express pe pagina Filialei Lucian Blaga, aflăm despre „Stemele românilor” pe pagina Filialei Petre Ispirescu, iar pe pagina de Facebook a BMB și a Cenaclului Literatorul vă prezentăm articole publicate în revista „Literatorul”.

Muzică și artă            

Pe pagina de Facebook a BMB, iubitorii de muzică clasică sunt invitați la operă, luni, ora 15:00 și vineri, ora 12:00, unde vor putea viziona înregistrări inedite din cadrul proiectului „Opera la Bibliotecă” în interpretarea unor artiștii deosebit de talentaţi.

Vineri puteți admira pe pagina Filialei Alexandru Odobescu, o nouă serie de instantanee dăruite în cadrul proiectului (de) Cititori călători, ce surprind „Tribul Hamer” (09:30), iar Filiala Nicolae Labiș vă delectează cu Pictori şi picturi celebre, de la ora 14:00.

 

În acest mod, filialele BMB pun permanent la dispoziţia publicului informații cât mai variate, din toate domeniile cunoașterii – geografie, istorie, știință, artă muzicală sau teatrală, tururi virtuale, curiozități, activități și jocuri pentru copii, idei creative, informări despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre personalități marcante, articole de interes și impact public etc. creând astfel o punte de comunicare culturală nu numai pentru utilizatorii BMB, ci pentru întreaga comunitate.

Rămâneți conectați la Biblioteca Metropolitană București, la alternativa informativă a curentului cultural bucureștean!

BIBLIOTECA METROPOLITANĂ BUCUREŞTI – Serviciul Comunicare

comunicare@bibmet.ro / +40 0772002417 / www.bibmet.ro

www.facebook.com/BibliotecaMetropolitanaBucuresti/