În perioada 19-20 septembrie a.c., Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) cu sprijinul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti își va deschide porțile publicului care dorește să ia parte la manifestările culturale dedicate Zilelor Bucureștiului.
Pe parcursul celor două zile, toți cei interesați vor avea ocazia să vizioneze expoziții tematice de carte și artă, de pagini din istoricul recent al capitalei, momente muzicale, lansări de carte și alte activități educative pentru copii, adolescenţi și adulți. Proiectul Bibliotecii Metropolitane București, „Zilele Bucureștilor” urmărește să inducă sentimentul de apartenență locală, de creștere a respectului față de lucrurile lăsate de înaintași, de conștientizare a valorii patrimoniului cultural și peisagistic bucureștean, dar și de rememorare a trecutului tumultuos și nedrept.
Programul manifestărilor va include o expoziție tematică „Bucureștii în obiectivul Securității”, realizată în parteneriat cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, care va avea deschiderea oficială duminică, 19 septembrie, ora 16:00, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din strada Tache Ionescu 4. O expoziție inedită care îşi propune să prezinte publicului într-o formă accesibilă şi sintetică adevărul despre trecutul recent prin frânturi de viață modelată de Securitate, căci EA, Securitatea, avea aceeași misiune: controlul, supravegherea și reprimarea opiniei cetățenilor. Imaginile și documentele expuse înfățișează acțiuni ale Securității (filaje, note informative, rapoarte, cărți de imobil) sunt incluse în prezent în fondul arhivistic al CNSAS.
Expoziția va avea caracter itinerant, astfel încât să poată fi prezentată și în alte spații/ filiale ale Bibliotecii Metropolitane București. Scopul acesteia este întelegerea cât mai obiectivă a istoriei și a modului în care aceasta s-a răsfrânt asupra persoanelor și a comunității, cât și facilitatrea dialogului intercultural și interdisciplinar cu privirea la cunoașterea istoriei locală a anilor `80.
Tot duminică, 19 septembrie, ora 15.30, în sala Auditorium, cei prezenți pot viziona prezentarea digitală „Povestiri despre Arcul de Triumf”, urmând ca informațiile primite să fie practic vizualizate într-un tur ghidat „Calea Victoriei – Arcul de Triumf ” ce se va finaliza cu vizitarea celebrului monument. De asemenea, în incinta Sediului Central, holul central, et.I, va fi pregătită o expoziție de cărți poștale din patrimonial „Colecției București” a Bibliotecii Metropolitane București, cu obiective și monumente din „Expoziția Națională de la 1906” și „Locuri celebre din București”.
Luni, 20 septembrie, seria activităților cultural-artistice continuă cu o expunere de carte veche și documente rare despre București, din arhiva Colecției București a BMB. Cei prezenți, vor avea posibilitatea să le răsfoiască și să le consulte doar pentru o zi.
Începând cu ora 18, Clubul Sportiv Municipal, vă provoacă la o lecție demonstrativă despre jocul de Scrabble, în holul central, et.II. Artistul Nicolae Dumitru vă invită la o serată muzicală, un recital de pian de mare rafinament artistic, începând cu ora 20:00, în sala Auditorium, completat de clipuri multimedia realizate de Silviu Andrei, Director de Imagine la TVR.
Intrarea este liberă. Vă aşteptăm cu drag şi vă rugăm să respectaţi regulile igienico-sanitare impuse în contextul epidemiologic actual (conform HOTĂRÂRII CMBSU nr. 45 din 31.07.2021) pentru protecţia dumneavoastră!
Proiectul „Zilele Bucureștilor” face parte din Programul „File de București”, un program ce urmărește promovarea patrimoniului cultural al Capitalei.
Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București, care facilitează accesul la informare și lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu. Prin complexitatea ofertei culturale pe care o pune la dispoziția publicului în filialele sale răspândite în toate sectoarele Bucureștiului, BMB contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții membrilor comunității.