Biblioteca Metropolitană a sărbătorit „Ziua Culturii Naționale”

Biblioteca Metropolitană București a sărbătorit în perioada 12 – 15 ianuarie „Ziua Culturii Naționale”, printr-o serie de evenimente-omagiu lui Mihai Eminescu, alături de mari actori și muzicieni români.

Primul eveniment a avut loc în data de 12 ianuarie la Artoteca BMB, unde în semn de omagiu adus poetului național, sub motto-ul “porni Luceafărul”, Lecția de poezie a adus ascultătorilor versuri inedite în lectura autorilor: George Călin, Nicoleta Tudor, Vasilica Ilie, Dumitru Bădiță, Claudia Bota, Liliana Liciu, Florin Grigoriu, Adrian Bulgaru, Liliana Popa, Daniela și Florin Căprar, Ioan Rațiu, Magda Băcescu, Ștefan Apostol, Doina Ghițescu, Maria Niculescu și Gabriela Tănase.

Luni, 14 ianuarie, la Palatul Național al Copiilor, doi mari artiști ne-au oferit o adevărată lecție despre Eminescu, profundă, electrizantă și plină de viață. Maestrul Dorel Vișan a recitat ca nimeni altul din poetica eminesciană, în acordurile Flautului de Aur, mânuit de Ioan Bogdan Ștefănescu. Seara a fost deschisă de Ramona Ioana Mezei, director general al Bibliotecii Metropolitane București, care a evocat importanța „Zilei Culturii Naționale”, cât și personalitate geniul creator, care a fost Mihai Eminescu.

”15 ianuarie nu a fost aleasă întâmplător. Este o zi importantă pentru cultura românească, este data de naștere a marelui poet național Mihai Eminescu, poet, dar și prozator, dramaturg, ziarist, filozof. Ziua Culturii Naționale nu este numai o zi în care îl celebrăm pe Mihai Eminescu, Luceafărul poeziei românești, este și o zi de reflecție asupra culturii românești, asupra esenței românismului din sufletul fiecăruia dintre noi. Biblioteca Metropolitană București vă invită în această seară la un memento, dedicat celui care a scris Memento Mori, nemuritorul Eminescu. Versuri profunde, cuvântate meșteșugit de maestrul Dorel Vișan, vor picta universul pe notele Flautului de Aur, al domnului Bogdan Ion Ștefănescu.

Îi mulțumim maestrului Dorel Vișan pentru onoarea pe care ne-a făcut-o participând la acest eveniment dedicat „Zilei Culturii Naționale”, organizat de Biblioteca Metropolitană București, îi mulțumim domnului Ion Bogdan Ștefănescu, cel mai mare flautist pe care îl are România. […]Așadar momente deosebite, străjuite de Eminescu, Făclie de Veghe.”, a afirmat Ramona Ioana Mezei, director general al Bibliotecii Metropolitane București.

„Lecția Eminescu” oferită publicului spectator de către Dorel Vișan răspunde unei întrebări și unor controverse din lumea literară românească. Maestrul a explicat că opera lui Eminescu nu trebuie predată în școală românească după modele primare, ci trebuie tratată ca o simfonie, pentru a putea fi sincronizată cu epoca și, desigur, înțeleasă, la valoarea ei supremă. Seara a fost un regal.

În data de 15, la Biblioteca Dimitrie Cantemir, poezia eminesciană a răsărit „Din valurile vremii”, alături de actorii Ionuţ Kivu, Irina Ungureanu și de grupul coral Pro Contemporania în aplauzele unei alte săli pline.

Evenimentele din 14 și 15 ianuarie s-au bucurat de participarea unui public numeros, de toate vârstele, care după propriile mărturisiri, a putut descoperi o altă față a poeziei eminesciene, diferită de interpretarea ce poate fi găsită cu ușurință în manualele școlare.

În paralel cu aceste mari evenimente, filialele bibliotecii au derulat activități menite să marcheze cum se cuvine „Ziua Culturii Naționale”. Astfel, utilizatorii bibliotecilor Nicolae Labiș, Gheorghe Șincai, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Lucian Blaga și George Topîrceanu au fost întâmpinați cu expoziții de carte dedicate operei eminesciene, în timp ce bibliotecile Vasile Alecsandri și Mihai Eminescu au sărbătorit 15 ianuarie printr-un atelier, respectiv un cenaclu, ambele dedicate copiilor din ciclul primar ce au dorit să descopere un Eminescu diferit de cel din cărțile de școală.

Parteneri: Pro Contemporania, The Culture Hub, Societatea Culturală „Apollon” România