Activitățile săptămânii 8-14 Februarie 2021

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) invită publicul bucureștean să acceseze online seria de evenimente cultural-artistice-informative pregătite de bibliotecari pentru această săptămână.

Pentru public sunt deschise 26 de filiale care oferă în condiții de siguranță acces la colecțiile de documente și la gama de servicii de bază: înscriere (în baza actului de identitate valid), rezervare de titluri (în baza permisului, prin intermediul catalogului electronic), împrumut și restituire. Asigurăm vizitatorii că spațiile au fost dezinfectate, iar documentele sunt permanent supuse igienizării și carantinei recomandate de autorități.

Începem prezentarea activităților cu Filiala I. Creangă care postează marți „Vorba de duh a săptămânii” şi vă invită la un dialog deschis, prin intermediul rubricii duminicale #vremsastim. Un dialog similar are loc și vineri (13:00), pe pagina Filialei L. Rebreanu în rubrica „Noi întrebăm, voi răspundeți”.

Iar ca să ne cunoaștem și mai bine, pe pagina principală de Facebook a BMB puteți face cunoștință cu câteva dintre filialele noastre prin intermediul unor scurte prezentări: Filiala L. Rebreanu (luni, ora 12:00), Filiala C. Petrescu (miercuri, ora 12:00) şi Filiala M. Eminescu (vineri, ora 10:00).

Februarie, între aniversare și tradiție

Ne-am propus să începem săptămâna pozitiv, cu „Ziua râsului și a fericirii” sărbătorită, anul acesta, în data de 8 februarie (ora 10:00, pagina principală de Facebook a BMB) pentru a încheia în aceeași notă cu„ Ziua îndrăgostiților” (duminică, ora 9: 30, Filialele Costache Negruzzi și Lucian Blaga). Pentru a anunța această zi Filiala Ion Creangă a creat un Meme sugestiv.

În fiecare an pe data de 13 februarie se sărbătorește „Ziua internațională a radioului”, dar și   ziua în care a fost înfiinţat, în 1946, postul de radio al Naţiunilor Unite, moment marcat de Filiala Costache Negruzzi.

Este o săptămână în care în care filialele celebrează personalități reprezentative ale culturii umanității, postând în paginile lor conținuturi informative despre Jules Verne (luni, Filialele Dimitrie Bolintineanu și Vasile Alecsandri), John Maxwell Coetzee (marți, Filiala Dimitrie Bolintineanu), Alice Voinescu (miercuri, ora 9:00, Filiala Lucian Blaga), Otilia Cazimir ( vineri, ora 10:00, Filiala Otilia Cazimir, pagina principală de Facebook a BMB), Charles Darwin (vineri, Filiala Dimitrie Bolintineanu) și Petre Varlam (sâmbătă, ora 14:00, Filiala Nichita Stănescu).

Cărţi sau autori cu „vino-ncoa”!

În fiecare zi, filialele postează noi recomandări de carte cu scopul de a informa sau de a delecta publicul: „Iubirea se construiește în doi” de Steve Biddulph, „Maieutica de buzunar” de Cristache Gheorghiu, „Jurnalul unui călător boem” de Ciprian Enea , „Madame Mallory și micul bucătar indian” de Richard C. Morais, „Satul Neamțului” de Boualem Sansal, „Colonelului n-are cine să-i scrie” de Gabriel Garcia Marquez, „Problema Puer Aeternus” de Marie-Louise von Franz, „Cartea râsului și a cercetării” de Radu Paraschivescu, „Dinozaurii vin spre seară” de Mary Pope Osborne, „Elogiul lentorii” de Carl Honore, „Mai știm și noi câte ceva… ” de  Aziz Nesin,  „Dinții ascuțiți ai binelui” de Bogdan Răileanu, „Viața financiară a poeților” de Jess Walter, „Cele mai frumoase laude” de Jacopone Da Todi, „Însemnări din vremuri tulburi și ținuturi exotice” de Cristian Preda, „Dincolo de vârf” de Zig Ziglar etc.

Marți, de la ora 10:00, puteți începe călătoria în căutarea cărții perfecte, urmărind documentarul „Marele Gatsby”, autor F.S. Fitzgerald publicat de Filiala Lucian Blaga, în rubrica „Cărți clasice care au inspirat filme de succes”, sau răspundeți provocării pe care o lansează Filiala Ion Creangă și  „Ghicește autorul”.

Miercuri, Filiala Costache Negruzzi se întreabă „Ce am mai citit?” (ora 12:00 şi 18:00), răspunsul poate fi unul dintre cei „101 scriitori ai lumii” ce apar în postarea de vineri (ora 10:00 şi 18:00) sau unul din acele „Cupluri celebre” (joi, ora 10:00 și 15:30) pe care le întâlnim în literatură.

„Dacă e joi, e poezie și cafea”, o invitație la relaxare a Filialei V. Alecsandri, însă arta limbajului care transmite idei și sentimente prin ritm, armonie și imagine își găsește loc și pe pagina  Filialei Nicolae Labiș, miercuri și sâmbătă, ora 15:00 prin rubrica „Din lirica lumii”.

În fiecare sâmbătă, Filiala Liviu Rebreanu vă invită să alegeți „Carte sau film?”, rubrică dedicată filmelor și serialelor inspirate din unele dintre cele mai cunoscute bestselleruri din lume.

Şi dacă nu sunt tocmai ceea ce căutați, catalogul nostru online vă stă permanent la dispoziţie pe bibmet.ro.

Curiozitatea noastră… informaţie pentru dumneavoastră

Bibliotecarii BMB au pregătit din nou rubrici care să-i mulțumească pe cei mai curioşi căutători de informații.

Luni, Filiala Otilia Cazimir ne reamintește despre impactul major asupra literaturii al anului 1907, anul Răscoalei Țărănești. Filiala L. Blaga publică, începând cu ora 09:00, un documentar menit să stârnească interesul cititorilor, dar și să le întregească informațiile despre „Parcuri naturale și naționale din România” și despre „Biblioteci din trecut distruse: Biblioteca Imperială din Constantinopol – Imperiul Roman de Răsărit” ( ora 14:00). Vineri (ora 09:00) prin rubrica „Lucruri știute și mai puțin știute despre România” pășim în lumea sacră a Bisericii Densuș, sâmbătă aflăm tainele „Prăjiturii create în onoarea Mareșalului Joseph Jacques Joffre” și  mergem pe urmele  lui „Georges Simenon, părintele comisarului Maigret” ca să încheiem săptămâna în „Africa de sud, în Orașul pierdut din deșertul Kalahari”.

 Filiala Costache Negruzzi ne invită să descoperim, marți (12:00 și 18:00), „Istoria la feminin”, iar Filiala Alexandru Odobescu ne îndreaptă pașii către „Terasa Oteteleşanu”, un loc emblematic al Bucureștiului ( ora 09:30).

Marţi, Filiala N. Labiş postează informaţii „De prin lume adunate” (ora 15:00), „Din lumea artei, muzicii şi literaturii” ( vineri, ora 15:00), dar și răspunsuri „Din înţelepciunea lumii” ( duminică, ora 15:00).

De asemenea, pe pagina de Facebook a BMB, marți și joi (10:00), te provocăm la rubrica „Ghicește cine a rostit replica”.

Timpul liber… ocupat

Pentru că traversăm o perioadă dificilă, Filiala George Coșbuc și-a propus să încerce să vă facă, din când în când, o „vizită” acasă prin proiectul „În 2021 Citim Împreună pe Zoom/Google Meet la #ZICI2021”.

Filiala Vasile Alecsandri vă așteaptă miercuri la ora de limba română ca să învătăm „Să scriem corect”, iar joi și vineri Filiala Alexandru Macedonski vă vorbește despre „Greşeli frecvente de exprimare”. Vineri, copiii sunt invitați să participe la două ateliere distractive în cadrul unui „Atelier creativ” pe pagina Filialei D. Cantemir sau cu „Idei creative” al Filialei I. Neculce.

 Sâmbăta, de la 12:30, la Filiala Ion Creangă ne poartă în fascinanta lume a poveștilor, căci este vremea și „Ora de Poveşti”.

„Duminica cu tradiții” a Filialei Liviu Rebreanu este pusă în valoare de „Atelierul de handmade” propus de Filiala Vasile Alecsandri.

Artă şi expuneri

Pe pagina de Facebook a BMB, iubitorii de muzică clasică sunt invitați la operă vineri, de la ora 12:00, unde vor putea viziona înregistrări inedite realizate în cadrul proiectului „Opera la Bibliotecă”, în interpretarea unor artiștii deosebit de talentaţi.

Artoteca BMB postează marți (12:00) despre expoziția de artă vizuală „Jurnal de introspecție V” a artistelor Mirela Trăistaru și Dorothea Fleish. Expoziția poate fi vizitată zilnic în funcție de programul filialei și de măsurile de protecție impuse de criza sanitară. De asemenea, luni, miercuri, joi și vineri veți face cunoștință cu universul operei unor artiși consacrați, precum: Franz Marc, Jacques-Louis David, Federigo Zandomeneghi, Max Beckmann, John Constable, Edgar Degas sau Camile Corot.

În aceeași notă, Filiala P. Ispirescu vă prezintă marți, de la ora 10:00, lucrări de pictură, desen, grafică realizate şi trimise de copii-utilizatori ai bibliotecii, în cadrul proiectului „Culoare și emoție”.

Vineri, de la ora 09:30, puteți admira pe pagina Filialei A. Odobescu, o nouă serie de instantanee ce surprind cetatea eternă, intitulată „Curcubeu peste Roma”, în cadrul proiectului „Cititori călători”.

În acest mod, filialele BMB pun permanent la dispoziţia publicului informații cât mai variate, din toate domeniile cunoașterii – geografie, istorie, știință, artă muzicală sau teatrală, tururi virtuale, curiozități, activități și jocuri pentru copii, idei creative, informări despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre personalități marcante, articole de interes și impact public etc. creând astfel o punte de comunicare culturală nu numai pentru utilizatorii BMB, ci pentru întreaga comunitate.