Activitățile săptămânii 28 septembrie – 4 octombrie

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) continuă permanent să susţină informarea, educaţia şi recreerea. Fie că vorbim despre nevoi de informare, loisir sau dezvoltare personală, bibliotecarii pregătesc şi publică zilnic pe platformele de socializare informaţii din cele mai variate domenii. BMB a pregătit pentru săptămâna 28 septembrie – 4 octombrie conținuturi diverse.

Pentru publicul activ, 20 dintre filialele BMB oferă gratuit, în condiţii de siguranţă, servicii de bibliotecă de bază: înscriere, rezervare titluri, împrumut şi restituire. Dintre ele, filialele care au grădini amenajate vor derula și evenimente în aer liber, bineînțeles cu un număr restrâns de participanţi şi obligatoriu cu locuri rezervate în avans.

Astfel, Sediul Central Mihail Sadoveanu va găzdui miercuri, 30 septembrie, începând cu ora 15.00, prezentarea volumului omagial Iulia Hasdeu – memoria unui nume şi un moment poetic susţinut de actrița Doina Ghițescu.

O nouă expoziţie îşi aşteaptă vizitatorii în spaţiul Artotecii BMB, de data aceasta simezele expunând lucrările cunoscutului artist plastic, Dumitru Macovei.

Vizitatorii noștri vor observa cu siguranță că activitățile offline au și un corespondent virtual, în mediul online, prin intermediul celor 30 de pagini de Facebook din rețeaua filialelor Bibliotecii Metropolitane București. Publicul, indiferent de vârstă, este permanent invitat să (re)descopere informații din cele mai diverse domenii și să participe interactiv la un dialog deschis prin intermediul rubricilor #vremsastim sau „Noi întrebăm, voi răspundeți!”.

Pauza de (re)creaţie!

În săptămâna următoare, adolescenţii vor găsi pe paginile BMB rubrici interactive care să le reamintească că un moment de relaxare se poate transforma oricând într-o lecţie sau o provocare. Marţi,  pe pagina Filialei Otilia Cazimir veţi fi puşi într-o mică dilemă „De citit sau… de recitit”, iar joi şi vineri, pentru a vă da o mână de ajutor, puteţi face cunoştinţă cu câţiva „Scriitori de… Bucureşti” pe care s-ar putea să-i regăsiţi vineri pe pagina Filialei George Coşbuc în rubrica „Parada cărţilor celebre” (ora 7:00).

Marţi, tot pe pagina Filialei George Coşbuc, vizitatorii sunt provocaţi de rubrica „Ghicește sau citește într-o miercuri… de poveste” (ora 7:00), Filiala Marin Preda iubeşte recomandările altruiste: „Citeşte şi dă mai departe!” (ora 11:00) iar Filiala Ion Creangă îţi va spune câte ceva „Despre Man Booker Prize”.

Luni, dacă vreţi să aflaţi în ce fel s-au gândit liceenii de la Coşbuc să recomande cărţi, urmăriţi rubrica „Jurnal de lectură. 7 săptămâni, 7 cărți, 7 adolescenţi” (Filiala Lucian Blaga, ora 10:00). Dacă întrebaţi „Ce citim când fugim de la şcoală?” joi puteţi afla răspunsul pe pagina Filialei Liviu Rebreanu (ora 15:00) care sugerează Visătorul de Ian McEwan şi pe aceeaşi pagină veţi găsi alte două teme de interes literar: Cum mi-am petrecut vacanța de vară de T.O. Bobe (vineri, ora 15:00, în cadrul proiectului „Promovăm literatura română”) şi Parfum de femeie de Giovanni Arpino (sâmbătă, ora 12:00, în cadrul proiectului „Carte sau film/serial?”). Recomandăm, dar căutăm să şi ajutăm! Vineri, rubrica „Să scriem corect” se adresează preadolescenţilor pe pagina Filialei Vasile Alecsandri (14:00), iar „Rubrica: Limba română” de pe pagina Filialei George Topîrceanu caută să dea o mână de ajutor adolescenţilor (20:30).

Iată şi câteva dintre recomandările de carte pregătite de filiale: pentru copii şi adolescenţi Greierul de la metrou de George Selden, Când mă vei întâlni de Rebecca Stead, Cele trei fețe ale lunii de Sally Gardner şi Călătorie magică în Orașul stelelor de Mary Hoffman, loisir Dewey. Pisoiul din biblioteca unui mic oraș cucerește lumea de Vicky Myron în colaborare cu Bret Witter, Colecționarul de obiecte pierdute de Ruth Hogan, P.S. Te iubesc de Cecelia Ahern, Povestea unei familii perfecte de Rosa Ventrella, Epitaf pentru un spion de Eric Ambler, Indestructibil. Povestea pilotului american care a schimbat cursul celui de-al Doilea Război Mondial de John R. Bruning, Celălalt Simion de Petru Cimpoeșu şi În pădurile Siberiei de Sylvain Tesson, dezvoltare personalăZiua în care am învățat să trăiesc de Laurent Gounelle, Noul cod al bunelor maniere de Silke Schneider-Flaig, Cu mănuşi de Mihaela Nicola, De la idee la bani de Napoleon Hill şi Nu renunța niciodată de Donald Trump. Catalogul online vă stă permanent la dispoziţie pe pagina BMB (bibmet.ro) şi vă reamintim că, în baza permisului, puteţi să rezervaţi orice titlu aflat în colecţiile celor 20 filiale deschise în prezent.

Curios… că nu ştii?

Bibliotecarii BMB au pregătit din nou rubrici care să satisfacă și cei mai avizi căutători de informații: „Curiozităţi despre planete și stele” veți descoperi marți pe pagina Filialei George Topîrceanu, iar joi, pe pagina de Facebook a BMB (ora 10:00) câteva curiozităţi literare în rubrica „Știați că? – Scriitorii sub lupă”.

„În fiecare joi aflăm lucruri noi!” pe pagina Filialei George Topîrceanu (08:30) și „Lucruri interesante despre lumea în care trăim” de pe pagina Filialei Bogdan Petriceicu Hasdeu.  Vineri ne satisfacem curiozitatea la rubrica „Știați că” pe pagina Filialei Lucian Blaga (09:00) aflând de unde vine expresia: „Vulpea care nu ajunge la struguri spune că sunt acri” și descoperind lucruri „Știute şi mai puţin ştiute despre lună” pe pagina Filialei Petre Ispirescu (17:00), iar duminică (13:00) pe pagina Filialei Vasile Alecsandri „Ştiaţi…”.

Timpul liber… ocupat

Pentru cei micuți, vineri, începând cu ora 10:00, atât pe platformele de socializare ale BMB (pagina oficială de Facebook, YouTube şi Instagram), cât şi pe cele ale Teatrului de păpuşi Licurici continuă cu noi poveşti seria spectacolelor online în cadrul proiectului „Licurici și… Tolba cu povești”.

În timpul liber, copiii au posibilitatea de a urmări diverse ateliere online pe paginile filialelor BMB. Astfel, pe pagina Filialei Ion Neculce va fi pregătit atelierul „Lectura și arta la bibliotecă” (miercuri, ora 17:30), pe pagina Filialei Vasile Alecsandri „Activităţi educative şi distractive” (sâmbătă, ora 14:00), iar Filialele Alexandru Odobescu (miercuri) și Dimitrie Cantemir (joi) vă așteaptă cu un ateliere creative.

Filiala Petre Ispirescu invită copii luni la un atelier de lectură online (ora 10:40), miercuri la un atelier de desen care demonstrează „Cum să desenăm un şoricel în patru pași” (ora 11:00), iar de la ora 18:30 ne dă întâlnire la o seară de ghicitori. Joi, pe aceeaşi pagină, puteţi afla care sunt “beneficiile cititului” (ora 19:00), informații care vor completa cunoştinţele dobândite miercuri, pe pagina Filialei Nicolae Bălcescu urmărind cursul „Cum îl învăț pe copil să citească?”.

Nota 10 la purtare

Cu valul de interes stârnit printre părinţi, cursul-atelier online „Şcoala vieţii” continuă luni, de la ora 18:00, de pagina Filialei Liviu Rebreanu. Prin intermediul platformei Zoom părinţii, din toate categoriile de vârstă, aleg să discute deschis despre relaţia părinte-copil sub atenta îndrumare a psihologului Ileana Cercel.

Călători în jurul lumii virtuale

La început de săptămână, iubitorii de călătorii pot porni „Pe urmele primilor navigatori” (luni, ora 18:00) pe pagina Filialei Petre Ispirescu și se pot documenta pentru o nouă destinație – Estonia (luni, ora 16:00) pe pagina Filialei Cezar Petrescu. Miercuri, Artoteca BMB recomandă „Cele mai frumoase locuri din lume” (16:00), iar Filiala Dimitrie Cantemir vă invită să porniți într-un „Tur virtual de călătorie” ce vă poate duce pe pagina pagina Filialei Nicolae Bălcescu unde joi putem să vizităm Castelul Monte Cristo  din Franța.

Istorie și Bucureşti

Filiala Costache Negruzzi ne prezintă marți (11:00 și 18:30) „Personalități feminine care au schimbat lumea”, joi (10:30 și 15:30) „Cupluri celebre”, iar vineri (10:30 și 15:30) continuă cu rubrica „Istorii cu blazon”. Miercuri, cei ce au ajuns să îndrăgească Capitala pot afla de pe pagina Filialei Marin Preda  „Poveștile Bucureștiului”, de la ora 11:30.

Muzică și artă

Pe pagina principală de Facebook a BMB, iubitorii de muzică clasică sunt invitați din nou la operă, luni și vineri de la ora 12:00, unde vor putea viziona înregistrări inedite din cadrul proiectului Opera la Bibliotecă în interpretarea unor artiștii deosebit de talentaţi.

În rubrica recurentă „Capodopere din Muzeele Lumii”, Artoteca publică noi articole luni, marți, joi (16:00) și vineri (13:00), dar și scurte prezentări ale lucrărilor grafice din expoziția „Memorii elective” aparținând artistului plastic dumitru Macovei, luni, miercuri și joi (12:00). Puteți admira o expoziţie online de desene realizate de copii pe pagina Filialei Petre Ispirescu (marți, ora 09:00) și o nouă serie de instantanee dăruite de „Cititori călători”, ce prezintă „Mormântul lui Humayun din New Delhi”, pe pagina Filialei Alexandru Odobescu (vineri, ora 09:30).

În acest mod, filialele BMB pun permanent la dispoziţia publicului informații cât mai variate, din toate domeniile cunoașterii – geografie, istorie, știință, artă muzicală sau teatrală, tururi virtuale, curiozități, activități și jocuri pentru copii, idei creative, informări despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre personalități marcante, articole de interes și impact public etc. creând astfel o punte de comunicare culturală nu numai pentru utilizatorii BMB, ci pentru întreaga comunitate.

Rămâneți conectați la Biblioteca Metropolitană București, la alternativa informativă a curentului cultural bucureștean!