Cu ultimele raze de soare plăpând ale lui brumărel, „Literatorul” vine cu forța mesajelor

Gânduri de toamnă, cu arome literare scăldate-n în parfumul gutuilor și frunzelor arămii, s-au adunat toate în ediția din luna octombrie 2020 a revistei „Literatorul”, păstorită de Biblioteca Metropolitană București.
Cu ultimele raze de soare plăpând ale lui brumărel, „Literatorul” vine cu forța mesajelor de azi sau de dincolo de vremuri, cu scriitori contemporani sau luceferi ai literaturii române, care vă vor face să citiți pe nerăsuflate cele 24 de pagini ale revistei.
„Tabloul lumii, prin genialitatea savantului Denis Buican” este interviul care înalță „Literatorul” cu forța unui savant de renume mondial, doctor în genetică, doctor în litere și științe umane, filosof, poet și istoric al științelor. Un prieten bun, mai apropiat decât oricare altul pentru Denis Buican este „tovarășul meu, Eminescu”, după cum afirmă în interviul acordat. I-a cunoscut personal pe Emil Cioran, Eugen Ionescu, Tudor Arghezi sau Mircea Eliade, însă Mihai Eminescu este poetul de geniu pe care îl apreciază enorm. Într-un interviu unic, savantul româns stabilit la Paris ne dezvăluie detalii necunoscute opiniei publice despre prietenia cu marii gânditori ai secolului XX sau care sunt zbaterile lăuntrice ale poetului și omului de știință, în același timp, care mărturisește că „poezia, într-un fel, prin sunetul ei, prin armonia ei, încearcă să acopere găurile flautului, adică găurile vidului, care năvălește de peste tot”.
Marius Bodochi, managerul Teatrului Dramaturgilor Români, ne vorbește despre viața teatrului bucureștean în vremuri de pandemie, concluzinând că: „Actorii acestei lumi ar trebui să învețe lecția respectului și a modestiei”.
Anul acesta, chiar în luna octombrie, s-au împlinit 118 ani de la nașterea lui Zaharia Stancu. Așa că în pagina „Roman vs film” veți găsi un omagiu adus marelui scriitor, în articolul intitulat „<> este o reflexie a unui destin transfigurat în artă”.
„Invitat” la Cenaclul Literatorul: Ionel Teodoreanu portretizează colegii de redacţie de la „Viaţa românească”, „Cărți și recreere în timp de pandemie, alături de Biblioteca Metropolitană București”, „Bucureștiul cu rime acide”, „Vizionarul domn Caragiale: <>” ori „Criticii literari G. Călinescu şi E. Lovinescu sub condeiul critic al lui C. Noica” sunt doar câteva titluri ale articolelor pe care le puteți citi în ultimul număr al revistei „Literatorul”.
Așadar, Biblioteca Metropolitană București vă dorește să aveți parte de o toamnă minunată și specială, precum sunt articolele revistei „Literatorul”!

Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București, care facilitează accesul la informare și lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu. Prin complexitatea ofertei culturale pe care o pune la dispoziția publicului în filialele sale răspândite în toate sectoarele Bucureștiului, BMB contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții membrilor comunității.