Activitățile săptămânii 23-29 noiembrie

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) continuă să ofere tuturor utilizatorilor acces la informaţii variate, necesare dezvoltării durabile, perfecţionării şi progresului fiecărui individ.
Invităm publicul să viziteze cele 20 de filiale BMB deschise în prezent pentru a împrumuta gratuit documente, asigurându-l că sunt luate toate măsurile sanitare necesare atât de către bibliotecari, cât şi prin igienizarea săptămânală asigurată de Primăria Capitalei. Sunt oferite serviciile de bibliotecă de bază: înscriere, rezervare titluri, împrumut şi restituire.
Pentru publicul care preferă sursele de informare online, bibliotecile oferă pe paginile lor de socializare (Facebook, YouTube sau Instagram) informaţii din cele mai variate domenii, în cele mai variate forme: informări şi recomandări, cursuri şi ateliere, documentare şi chiar mici expoziţii virtuale.
Invităm publicul să participe interactiv la un dialog deschis prin intermediul rubricii #vremsastim, duminică, pe pagina Filialei Ion Creangă.
Recreaţia… altfel
Chiar şi momentele de recreere petrecute pe paginile BMB (desigur după orele de curs) vă pot aduce informaţii noi, surprinzătoare şi foarte folositoare. Ce, credeaţi că e uşor să devii MARE?
Luni, Filiala Costache Negruzzi ne anunţă că „Fără comunicare nu existăm?” (ora 12:00 şi 18:30), iar Filiala Gheorghe Şincai ne pune în faţa unei mari dileme „Cartea sau Filmul sau Ambele”. Miercuri, Filiala Mihai Eminescu oferă adolescenţilor, în cadrul proiectului Literatura şi Cinematografia, alternative pentru a dezlega „Enigma Otiliei” (ora 13:00), iar Filiala Vasile Alecsandri se asigură că „Scriem corect” (ora 16:00) până ajungem să fim întrebaţi „Ce am mai citit?” pe pagina Filialei Costache Negruzzi (ora 11:00 şi 18:30).
„Călătoria cărţii de la idee la cititor” continuă joi pe pagina Filialei Ion Creangă unde vineri, dacă nu vă puteţi stăpâni curiozitatea, veţi afla şi câteva „Tipuri de cititori în funcţie de zodie”.
Pe pagina Filialei Liviu Rebreanu aflaţi ce alte titluri pot incita adolescenţii la lectură: „Daneza” de David Ebershoff (sâmbătă, ora 13:00, în cadrul proiectului Carte sau film?) și „Transparență” de Radu Vancu (duminică, ora 10:30, în cadrul proiectului Promovăm literatura română).
Carte, caut cititor!
Iată şi câteva dintre recomandările de carte pregătite de bibliotecari pentru copii & adolescenţi – Fetița căreia nu-i plăcea numele său de Elif Shafak, Elevul Dima dintr-a șaptea de Mihai Drumeș, loisir – Biblia pierdută de Igor Bergler, Fiica negustorului de sake de Kidō Okamota, Fata dinainte de J.P. Delaney, Viața începe vineri de Ioana Pârvulescu, Pacientul englez de Michal Ondaatje, Numără stelele de Lois Lowry, Fata cu fragi de Lisa Stromme, Ultima comandă de Graham Swift, Fascinaţie de Ann Patchett, Frumoasele ruine de Jess Walter, Iarba roșie de Boris Vian, Fima de Amos Oz, Joaca preferată de Leonard Cohen, Feerie pentru altă dată de Louise-Ferdinand Celine, Regina mătăsurilor de Bennett Vanora, Revolutionary Road de Richard Yates, Povestea uitării de Stefan Merrill Block, dezvoltare personală şi nu numai… – Gândirea magică. Geneză şi evoluţie de Constantin Bălăceanu-Stolnici, Magia ordinii. Senzaţionala metodă japoneză de a-ţi elibera şi organiza casa de Marie Kondō, Jane Fonda – Floarea vârstei. Oricând poți fi în Prime Time, Magia realităților paralele de Florin Gheorghiță, Știința și experiențele în pragul morții de Chris Carter.
Catalogul online vă stă permanent la dispoziţie pe site-ul BMB şi vă reamintim că, în baza permisului, puteţi să rezervaţi orice titlu aflat în colecţiile celor 20 filiale deschise în prezent.
Știute sau mai puțin știute…
Bibliotecarii BMB au pregătit din nou rubrici care să-i mulțumească pe căutătorii de informații: marți, aflați „Curiozităţi de prin lume adunate” de pe pagina Filialei Nicolae Labiș (14:00), iar joi „Curiozități din lumea vie” de pe pagina Filialei Gheorghe Șincai. Nici Filiala Dimitrie Bolintineanu nu se lasă mai prejos și vă dezvăluie, marți și miercuri, câteva „Curiozităţi literare”.
Joi, de la ora 10.00, puteți merge pe pagina de Facebook a BMB unde veți afla curiozități despre Dante Aligheri la rubrica „Știați că? (Scriitorii sub lupă)”. Duminică, Filiala Vasile Alecsandri vă pune la încercare cunoştinţele în rubrica „Ştiaţi…”.
Timpul liber… ocupat
Pentru cei mici, luni, începând cu ora 10:00, pe platformele de socializare ale BMB (pagina de Facebook, YouTube şi Instagram), cât şi pe cele ale Teatrului de păpuşi Licurici, continuăm cu noi poveşti din seria spectacolelor online ale proiectului „Licurici și… Tolba cu povești”.
Luni, începem săptămâna cu un „Joc pentru cititori” pe pagina Filialei Ion Creangă. „Arta scrisului frumos de mână” o puteţi deprinde marți, de pe pagina Filialei Petre Ispirescu, care vă invită online de la ora 10:30 la Ora de caligrafie, o artă ce v-ar putea fi de folos mai târziu la „Ora de poezie” (atelier, ora 19:00).
Miercuri, de la ora 09:30, pe pagina Filialei Alexandru Odobescu, copiii pot învăța cum să realizeze „Îngerași din hârtie”. Pe pagina Filialei Gheorghe Șincai sunt invitați la „Atelierul de creație al bibliotecarului”, iar de la ora 17:30 pot urmări atelierul „Lectură și artă la bibliotecă” pe pagina Filialei Ion Neculce. Tot miercuri, Filiala Liviu Rebreanu, vă invită de la ora 13:00 la un concurs tematic de desene și creații, intitulat „Așa arată țara mea!”.
Filiala Nicolae Labiș vă oferă câteva recomandări „Din lirica lumii”, miercuri și sâmbătă, de la ora 14:00, iar pentru a întregi tabloul, joi, Filiala George Coșbuc vă propune rubrica #JoiaDePoezie (07:00). Tot joi, pregătim „Jocuri pentru weekend” pe pagina Filialei Alexandru Macedonski, copiii mai pot lua parte la un atelier de creație pe pagina pe pagina Filialei Ion Neculce. Ca să nu se simtă neglijaţi, părinţii pot participa la un „atelier de parenting” pe pagina Filialei Dimitrie Cantemir.
Miercuri adolescenții sunt invitați să participe la un „Curs de limba engleză pentru începători”, iar vineri se pot înscrie la cursul educativ „Securitatea cibernetică” – Webinar pe pagina Filialei George Coșbuc (de la 19:00) în care vor vorbi despre Tehnologie în contextul Covid-19 și despre 10 tendințe tehnologice care revoluționează societatea. Cei mici sunt așteptați și ei sâmbătă la „Ora de povești” pe paginile filialelor Gheorghe Șincai și Ion Creangă.
Pagini de istorie
Marți, de la ora 09:30, Filiala Alexandru Odobescu postează, în cadrul proiectului de filială „Istorie şi poveste”, despre Moda în perioada interbelică. De la ora 09:00, Filiala Lucian Blaga postează despre Celebrități care au scris cărți pentru copii – Chris Colfer, iar miercuri, de la aceeași oră, despre Premiul Nobel pentru Literatură de-a lungul timpului.
Miercuri, Filiala Nicolae Bălcescu postează despre Casele Bucureștilor, iar joi Filiala Dimitrie Bolintineanu despre scriitorul Eugen Ionescu.
Vineri, Filiala Petre Ispirescu postează despre Aron Pumnul (profesorul lui Eminescu) când se împlinesc 202 ani de la nașterea sa, iar Filiala Lucian Blaga postează despre scriitorul Liviu Rebreanu (09:00) și despre poetul Vasile Voiculescu (10:00).
Pe pagina principală de Facebook a BMB vor fi celebrate două personalități ale culturii române: vineri, de la ora 12:00, poeta Nina Cassian și sâmbătă, de la 10:00, poetul Traian T. Coșovei.
Filiala Costache Negruzzi vă prezintă marți „Istoria la feminin” (11:00 și 18:30), joi (09:30 și 15:30) „Cupluri celebre” și vineri (10:30 și 15:30) „101 cei mai mari scriitori ai lumii”.
Pagina de Facebook Bucureștii vechi în colecțiile Bibliotecii Metropolitane București vă invită, de luni până vineri, de la ora 12:00, la „Plimbarea de prânz în Bucureștii de altădată”.
Pe pagina de Facebook a BMB continuăm și în această săptămână să facem cunoscute încă două filiale din rețeaua BMB. Și cum avem cu ce să ne lăudăm… puteți afla cu siguranță lucruri noi despre Sediul Central Mihail Sadoveanu (marți, ora 12:00) și despre Filiala Lucian Blaga (joi, ora 12:00). Pe lângă prezentarea filialelor, ne-am gândit să vă oferim și câteva informații mai amănunțite despre dispozitivul împrumut/restituire a documentelor de bibliotecă (miercuri, ora 10:00).
De asemenea, miercuri pe pagina de Facebook a BMB și a Cenaclului Literatorul vă prezentăm un articol publicat în revista „Literatorul”.
Arte
Pe pagina de Facebook a BMB, iubitorii de muzică clasică sunt invitați la operă vineri, de la ora 14:00, unde vor putea viziona înregistrări inedite din cadrul proiectului „Opera la Bibliotecă” în interpretarea unor artiștii deosebit de talentaţi.
Artoteca BMB publică pe pagina sa de Facebook subiecte noi în fiecare zi: despre artistul El Lissitzky (luni, 12:00), despre sculptor britanic Lynn Chadwick (marți, ora 12:00), miercuri (12:00) și vineri (09:00) despre Expoziția de artă vizuală „Sanctuarul” a artistului Matei Enric (12:00), iar joi postează la Istoria artei despre Renașterea (09:00). Luni, marți și miercuri, de la ora 16:00, şi joi și vineri, de la ora 13:00, pe aceeaşi pagină veţi găsi informații despre tablouri ale unor artişti mai mult sau mai puţin cunoscuţi.
Dar şi alte filiale vă invită să urmăriţi expoziții online. Filiala Petre Ispirescu vă prezintă joi o expoziție virtuală cu lucrări trimise de utilizatori ai bibliotecii în cadrul proiectului „Culoare și Emoție” (ora 10:00), iar Filiala Alexandru Odobescu continuă vineri postarea instantaneelor primite în cadrul proiectului Cititori călători, cu tema „The Rondavels – Africa de Sud” (09:30). Filiala Nicolae Labiș va posta vineri despre „Pictori şi picturi celebre” (ora 14:00), iar sâmbătă, pe pagina Filialei Lucian Blaga puteți afla de ce este considerată Caricatura, un alt fel de artă (ora 09:00).
În acest mod, filialele BMB pun permanent la dispoziţia publicului informații cât mai variate, din toate domeniile cunoașterii – geografie, istorie, știință, artă muzicală sau teatrală, tururi virtuale, curiozități, activități și jocuri pentru copii, idei creative, informări despre evenimente importante petrecute de-a lungul vremii, despre personalități marcante, articole de interes și impact public etc.– creând astfel o punte de comunicare culturală nu numai pentru utilizatorii BMB, ci pentru întreaga comunitate.
Rămâneți conectați la Biblioteca Metropolitană București, la alternativa informativă a curentului cultural bucureștean!